Crema de zahar ars
Ingrediente
790 lapte proaspăt
Coajă rasă de portocale
1 cutie lapte condensat
3 oua
Pentru zahar ars
3/4 cana zahar
1/2 cana apa
Mod de preparare
Preincalzim cuptor la 150 de grade Intr o crăticioară punem apa și zahărul și punem pe foc mediu amestec bine până devine un sos. Apoi o vărsăm repede in forma de silicon in care vom face crema. Lăsăm deoparte sa se răcească. Intr o cratiță încălzim laptele cu coaja de portocala și luam de pe foc înainta dea primul clocot. Intr un bol amestecam ouăle cu laptele condensat, adaugăm laptele cald și amestecam. Punem aceasta compozitia in forma cu siropul de zahar. Punem aceasta forma intr o tavasi punem la cuptor. Coacem pentru 20-30 de minute , dar incercam sa vedem daca s a facut introducând un cuțit în centru. Cînd scoatem cuțitul trebuie să aibă și sirop. Apoi scoatem din cuptor, lăsăm să se răcească și punem la frigider până servim . Cînd o servim , răsturnăm forma intr o farfurie . Pofta buna
Friganele
Originile friganelelor se pierd in negura istoriei. Odata ce omenirea a inventat painea, cu siguranta a aparut si primul om prevazator, care s-a gandit cum sa faca sa nu iroseseasca bunatate de paine. Probabil asa a aparut prima friganea. Istoria consemneaza prezenta acesteia in timpul Imperiului Roman cand Apicius a mentionat reteta acesteia in a sa “De coquinaria” numind-o “un alt dulce”. Chiar si denumirea in franceza inseamna acest lucru: „pain perdu” – paine pierduta. La noi, denumirea a aparut pe filiera greceasca, din cuvantul “φρυγανιά”-”frigania”. Dar oricum i-am spune, este micul dejun al copilariei multora dintre noi sau garnitura preferata la o mancare. Friganelele clasice se fac din felii de paine uscata muiate in lapte, in ou batut si prajite pe ambele parti, in tigaia cu ulei sau unt incins, apoi, se pudreaza cu zahar. De la acest inceput umil, au aparut atatea variatiuni pe tema data, incat a devenit un preparat respectat si iubit in toata lumea.
Ingrediente
paine uscata feliata
un praf de sare
100 ml smântână
ulei pentru prajit
1 cana lapte de migdale
Mod de preparare
Punem painea in lapte sa se inmoaie cateva minute. Batem oul su sare, apoi adaugam smantana. Dupa ce painea este innmuiata se da prin oul cu smantana , apoi se prajeste pe ambele parti in ulei incins. Scoatem feliile de paine prajita pe un platou cu hartie de bucatarie pentru a absorbi surplusul de ulei. Se servesc cu zahar, dulceata , iaurt sau cu o cana de lapte. Pofta buna
Omleta cu cartofi
Ingredientele principale pentru aceasta omleta sunt ouăle și cartofii. Frumusețea ei în asta constă: că e versatilă! O faci repede, cu minimum de efort, din ingrediente ieftine. O poți servi caldă sau rece. Ca aperitiv, mic-dejun sau chiar și prânz rapid la birou. O simplitate delicioasă pe care nu vei regreta că ai făcut-o!
Ingrediente
500 gr cartofi
5 ouă mari
1 ceapă
100 ml smântână
5 linguri ulei de măsline
sare și piper după gust
Salata verde
Cascaval
Mod de preparare
Pune apă la fiert într-o oală mare. Curăță și taie cartofii (cum vrei: cuburi ca pentru tocană sau felii ca pentru prăjit) și pune i în apa clocotită, 5-7 minute. Între timp, taie și călește ceapa în 2 linguri de ulei, vreo 5 minute. Scurge cartofii (atenție, să nu îi fierbi mai mult decât e cazul) ,eu ii pasez puțin și adaugă-i peste ceapă. Călește-i, întorcându-i din când în când, vreo 10 minute. Între timp, bate ouăle, smântână cu sare și piper într-un vas separat. Toarnă peste cartofi când aceștia s-au făcut, dă mic de tot focul și lasă să se facă. până când se întărește. Întoarce pe partea cealaltă, fără să o rupi (poți să te ajuți de o farfurie să faci asta). Mai lasă să se facă încă 3-5 minute. Se servește cu salata verde și cașcaval. Pofta buna
Costițe de miel la gratar
Ingrediente
1 kg de coaste de miel
150 ml ulei de masline
1 pahar vin rosu
2 catei de usturoi
Sare piper, oregano dupa gust,
Cartofi prăjiți
Salata verde
Mod de preparare
Costitele se spala, se ung cu ulei de masline apoi se condimenteaza cu sare, piper oregano, se stropesc cu vin si se lasa sa se intrepatrunda aromele circa o ora. (Eu le las toata noaptea) Se pun apoi pe gratar si se ung din cand in cand cu ulei de masline. Dupa ce s-au rumenit, se scot pe un platou si se presara usturoi. Se servesc cu cartofii prăjiți și salata verde Poftă bună!
Mic dejun 1
Se spune că micul dejun e cea mai importantă masă a zilei. Cand va treziti dimineata, aveti pofta sa serviti un mic dejun gustos si sanatos? O veche zicala spune sa mancati la micul dejun ca un rege si la cina ca un cersator. Adevarul este ca majoritatea oamenilor nu prea mananca un mic dejun adecvat si in nici un caz un mic dejun copios. Masa servita dimineata are rolul de a oferi energie pentru ingreaga zi. Un mic dejun ar trebui sa contina cereale, alimente bogate in lapte, proteine si fructe bogate in vitamine si minerale. Pentru ca este considerata cea mai importanta masa a zilei, micul-dejun este bine sa contina: – o portie de cereale integrale care furnizeaza organismului carbohidrați – o portie de alimente care contin calciu – o portie de fructe sanatoase bogate in minerale și vitamine – o portie de proteine, de exemplu carne sau un ou – recomandat dar nu obligatoriu Cand va ganditi la micul dejun va vin in minte doar cateva alegeri, de multe ori destul de plictisitoare, dar micul dejun nu ar trebui sa fie o masa care plictiseste. Iata 5 motive pentru care trebuie sa serviti un mic dejun sanatos: – micul-dejun contribuie la stimularea si accelerarea metabolismului si prin urmare incurajeaza arderea de calorii mai degraba decat stocarea lor – micul-dejun creste aportul de nutrienti iar cantitatile de fibre, de vitamine si minerale in special calciu, fier si magneziu din organism, sunt mai ridicate – micul-dejun ajuta la prevenirea aparitiei senzatiei de foame, iar astfel vor fi consumate mai putine calorii si alimente nesanatoase pe parcursul zilei – micul-dejun imbunatateste memoria si nivelul de concentrare. De asemenea, starea de spirit va fi imbunatatita la cei care se bucura de aceasta masa a zilei, in comparatie cu persoanele care nu servesc micul dejun – micul-dejun contribuie la mentinerea greutatii, crescand sansele de a mentine un numar sanatos de kilograme. Cel mai important este sa se consume, fara exceptie, micul-dejun in fiecare zi. Aceasta actiune poate avea un rol esential asupra starii de sanatate a unei persoane, dar o gogoasa sau o briosa nu au efecte benefice daca sunt servite la micul-dejun.. Solutia este sa se aleaga alimente revigorante care vor creste nivelul de energie si vor oferi o stare generala de bine. De aceea, este important sa va concentrati asupra urmatoarelor sfaturi. Ingrediente
2-3 portocale
200 ml apa fierbinte
1 linguriță ness
2 lingurițe zahar
2 triunghiuri brânză topită
2 felii salam uscat
1 felie pâine prăjită
50 ml lapte
Mod de preparare
Stoarcem portocale și punem suculmi pahar. Punem ness , zahar și lapte in cana apoi adăugăm apa fierbinte. Servim Pofta buna
Mic dejun 2
Ingrediente
1 castravete mare
200 gr șuncă
200 gr cașcaval
Sare
Mod de preparare
Spalam bine roșiile și le tăiem felii Spalam castravete Tăiem și castravetele felii Presărăm sare peste roșii și castravete.Taiem șuncă și cașcaval felii. Servim Pofta buna
Rondele de merlucriu cu mazare
Ingrediente
10 rondele de merluciu
sare
piper
boia dulce
Pesmet
300 gr mazăre proaspătă sau congelata
100 gr unt
2-3 morcovi
Ulei
Mod de preparare
Rondele de merluciu se condimentează cu sare, piper şi boia, se ung cu puţin unt topit şi se lasă la frigider. Separat, mazărea, morcovii se pun să fiarbă în apă cu sare. Se lasă să fiarbă aproximativ 40 de minute şi, după aceea, se scot în sită şi se lasă la scurs. Înăbușim mazărea și morcovii în unt Se condimentează cu sare şi piper. Scoatem merluciu din frigider și îl dăm prin pesmet , punem ulei in tigaie și se lasă să se rumeneasă pe ambele părţi şi se servesc împreună cu legumele gratinate. Pofta buna
Racoritoare de casa
Ingrediente
Câteva capsuni injumatatite
Miere
1 cana apa rece
180 ml suc lamaie (aprox.4 lamai)
Mod de prezentare
Punem căpșuni cu miere in bol și lăsăm câteva ore. Apoi le pasam cu furculița. Punem zeama de la căpșuni in sticla, adaugăm zeama de lămâie , miere și apă și amestecam bine. Punem la rece până cînd servim. Se servește cu felii de lămâie și căpșuni.
Gratar cu garnitura de orez
Atunci cînd vrei grătar cu garnitura de orez faci aceasta reteta, noua ne place foarte mult și de aceea va propun sa o incercati.
Ingrediente
1 cana orez cu bob rotund
1 cana supa de pui (dacă nu aveți supa , puneți apa)
1/3 cana apa
20 gr fidea (sau orz; sau 2 linguri migdale decojite)
1/2 lingura unt
1/2 lingura ulei
sare
4 fripturi de porc
Oregano
Piper
Mod de preparare
Spalam bine fripturile , presărăm sare, oregano și piper și le punem pe grătar sau în tigaie grill. Și le lăsăm să se rumenească pe ambele părți. Orezul se spala in multe ape, pana ramane apa curata pe el. Se acopera cu apa rece si se lasa sa stea 30 minute. Dupa aceea, se trece orezul sub jet de apa rece, se pune intr-o sita si se lasa la scurs pana e nevoie de el.Se pune supa si apa intr-o craticioara si se aduce la fierbere. Se adauga si 1/2 lingurita sare in supa. * daca doriti sa folositi arome, putei adauga in supa 1 foaie de dafin, o bucatica de scortisoara etc.Intr-o oala mica se incinge uleiul si untul. Se prajeste, amestecand tot timpul, fideaua rupta bucati mici (sau orz; sau migdalele). Cand se rumeneste, se adauga orezul si se amesteca astfel incat sa se acopere de grasime. Se adauga supa fierbinte si se aduce la fierbere.Se pune capacul pe oala si se fierbe la foc mic timp de 5 minute (daca va uitati prin capac, dupa acest timp supa va fi absorbita aproape de tot).Opriti focul. Puneti un prosop pe oala, apoi puneti capacul si lasati sa se faca orezul in abur timp de 10 minute.
Miel a la Greco
Pentru ca Grecia este a doua tara a mea am tot invatat rețete, iar aceasta este una dintre ele pe care o fac foarte des dar spre surprinderea mea nu era scrisa pe blog de accea uite reteta.
Ingrediente
2 kg carne de miel
4 salate
1 legatura ceapa verde
1 legatura marar
1 pahar de măsline
Sare
Apa
Pentru avgolemono ( oua cu lămâie)
3 ouă (la temperatura camerei)
1 lămâie
1 lingura de făină
Mod de preparare
Am spalat carnea de miel și am tăiată bucăți. Am curățat ceapa verde și am tăiat o mărunt. Într-o cratiță adâncă am pus ulei si ceapa tocata marunt. Se adaugă carnea și se amestecă până se rumeneste. Începem apoi se adaugă salată verde, mărar tăiat în bucăți și se amestecă până când amestecă toate ingredientele împreună și pentru a salva lichidul. Adaugati sare și apă (nu foarte multa deoarece salata lasă și ea apa) Lăsați-l să fiarbă aproximativ o oră și jumătate.
Avgolemono: Punem faina și ouăle în blender și le amestecam bine,apoi adaugam sucul de lamaie. În cele din urmă, adăugați zeama calda din cratița și amestecam bine. Turnați avgolemono (ou cu lămâie) în cratiță. Se amestecă ușor pentru a lega și mâncarea noastră este gata! Mult noroc! Pofta buna
Gogoși cu miere
Ingrediente
400 gr faina
300 ml apa călduță
varf de sare
1 pliculet drojdie uscata
2 linguri de miere
Ulei
Mod de preparare
Am pus faina , sare , drojdia uscata, mierea și apă călduță și am amestecat ,am acoperit cu prosop și am lasat sa creasca 45 de minute. După ce au crescut am luat cu lingura uda din aluat am luat si am pus in ulei incins. Le lăsat 1 minut pe fiecare parte. Peste gogoși am pus miere și le am servit calde. Pofta buna
Cozonacul pufos cu aluat oparit
Acest gen de cozonac se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte usor, iar apoi il puteti umple cu nuca sau mac, sau alta combinatie care va e pe plac.
Ingrediente
Pentru aluat
2 kg faina
8 galbenusuri
600 ml lapte
50 ml ulei
60 gr drojdie proaspata
200 gr unt
200 gr zahar
20 ml rom (sau esenta)
coaja rasa de la o lamaie si o portocală
1 lingurita rasa de sare
1 plic zahar vanilat
Pentru umplutura
Rahat
Nuca
Cacao
Albusuri
Mod de preparare
Umplutura Batem albușurile spumă și apoi adaugam nuca și cacao și amestecam. Punem compoziţia in frigider până facem aluatul. Aluat Intr-un vas mai mare puneti 100 gr faina peste care turnati 200 ml lapte clocotiti si amestecati rapid cu un tel pentru ca sa desfaceti cocoloasele. Trebuie sa obtineti o pasta groasa. Lasati la racit. Intre timp frecati drojdia cu o lingura de zahar pentru a se lichefia. Cand aluatul oparit e aproape rece turnati drojdia si amestecati bine. Acoperiti si dati intr-un loc caldut pentru a creste pana isi dubleaza volumul (15-20 min) Intre timp frecati galbenusurile cu sarea 1 minut, iar apoi adaugati zaharul, zaharul vanilat, coaja rasa de lamaie, romul, uleiul, si 100 gr unt topit, amestecati bine. Dupa ce maiaua a crescut, turnati compozitia de galbenusuri peste ea, apoi laptele caldut si amestecati bine. Turnati amestecul peste restul de faina si framantati aluatul 15-20 minute, pana se desprinde de pe vas si de pe degete(nu se ia cu totul de pe degete, dar se desprinde in fasii). Nu adaugati mai multa faina chiar daca aluatul vi se pare cleios, dupa ce se pune si untul e numai bine. Dupa ce l-ati framantat turnati peste restul de 100 gr unt topit si incepeti sa impaturiti aluatul pentru a incorpora untul. Aluatul nu se mai framanta ci doar se intorc marginile spre mijloc, formandu-se straturi de impaturire. Cand untul a fost incorporat acoperiti vasul cu folie unsa cu ulei, sau cu un servet si dati la cald pana isi dubleaza volumul (15-20 min). Cand si-a dublat volumul se foloseste umplutura făcută si se aseaza in forme. Se lasa sa creasca la cald si se coace la 180-160 grade C timp de 40-50 minute.