Tagliatelle cu 3 feluri de cașcaval
Ai fost cu treabă și nu ai reușit să gătești uite o soluție , se face ușor și este foarte gustoasa
Ingrediente
1 pachet tagliatelle (500 Gr)
300 ml smântână
Sare
Piper
Apa pentru fiert macaroane
150 gr Gouda
100 Gr edam
100 Gr cașcaval kaseri
Unt pentru uns tava yena
Mod de preparare
Punem apa cu sare la fiert. După ce da in clocot adaugam tagliatelle și lăsăm să fiarbă 8-10 minute. După ce s au fiert le punem in strecurătoare și le trecem sub jet de apa rece. Ungem un vas de yena cu unt punem tagliatelle, apoi punem cele trei tipuri de cașcaval, smântână sare și piper . Preîncălzim cuptorul la 189 de grade și coacem pentru 25-30 de minute Se servesc calde Pofta buna
Aperitive
3-4 castraveți
3-4 roșii
Frunze de salata
Chifteluțe de pui
Cașcaval
Brânză feta
Broccoli
Ceapa
Ardei roșu
Măsline
Mod de preparare
Spălăm roșii, castraveți și tăiem. Fierbem broccoli și apoi punem in apa cu gheata. Tăiem brânză și feta . Chifteluțe de pui le faceți cum doriți Punem pe un platou și servim.
Pizza cu ciuperci și masline
400 gr făină
1 cub drojdie de bere
1 lingurita rasă de zahăr
50 gr unt sau 2 linguri ulei
200 ml apă
300 gr ciuperci
1 lingura ulei
2-3 fire usturoi verde
100 ml suc de roşii
100 gr măsline verzi
200 gr caşcaval ras
sare
piper
cimbru
Oregano
50 ml de vin
Mod de preparare
Drojdia de bere şi zahărul se dizolvă în apa călduţă, apoi se toarnă în făina cernută şi se frământă cu untul tăiat cubuleţe şi un praf de sare. Se lasă aluatul într-un loc cald, la dospit, 15-20 minute. Între timp, se pregăteşte compoziţia pentru umplutură. Se toacă usturoiul şi se căleşte într-o tigaie încinsă cu ulei. Se adaugă ciupercile tăiate felii , suc de roșii şi se stinge cu vin. Se lasă să fiarbă înăbuşit 10-15 minute, apoi se adaugă sucul de roşii şi se înăbuşă până scade sosul din tigaie. Aluatul crescut se întinde într-o foaie groasă de 4-5 mm şi se pune într-o tavă rotundă unsă cu ulei. Se presară apoi compoziţia de ciuperci, măslinele şi caşcavalul ras. Se coace în cuptorul foarte bine încins, 25-30 minute. După 15 minute focul se reduce la potrivit.
Cremă de vanilie cu alune și căpșuni
Pentru crema
1 si 1/2 litru lapte proaspăt
600 gr de zahăr
8 linguri gris
170 gr.unt
8 vanilii
Sucul de la o lamaie
Căpșuni
100 Gr alune
Mod de pregatire
Se amestecă grisul cu zahăr și 500 ml de lapte. Se fierbe 1 litru de lapte. Când fiert se adaugă compoziția de lapte ,zahăr si gris. Amestecand constant. Adauga vanilie. Ia de pe foc si se adauga bucatile de unt se amestecă bine. Punem căpșunii și alunele in blender și le amestecam, apoi punem peste crema de vanilie Punem la frigider timp de câteva ore. Serviti simpla , sau orice altceva va place. Vă doresc pofta buna.
Inghetata de menta
Am foarte multa menta in gradina si pentru că tot au venit căldurile m am gândit să fac aceasta înghețată cu menta.
Ingrediente
1 mana de frunze menta
100 gr zahăr
230 ml lapte gras
230 ml frișcă lichidă
1 vanilie
2 linguri rom
Frunze de menta pentru décor
Mod de preparare
Intr-o oala amesteca frisca lichida, laptele gras si menta. Pune-le pe foc si da totul intr-un clocot. Stinge flacara si lasa amestecul sa se raceasca. Strecoara, apoi, printr-o sita deasa si amesteca cu vanilia, rom și zaharul. Pune totul la frigider sa se raceasca bine. Dupa o ora poti sa pui amestecul la inghetat in tavi pentru inghetata. Cand e aproape tare poti sa amesteci si fulgii de ciocolata. Tine la congelator pana cand se intareste complet. Apoi cu lingura speciala pentru înghețată punem in cupe, punem câteva frunze de menta și servim Pofta buna!
Foietaj cu branza în tigaie
Rapid și ușor de facut, pentru mic dejun sau cina.
Ingrediente
1 foaie foietaj
200 gr brânză
1 ou
3 linguri zahar
1 vanilie
Ulei pentru prăjit
Mod de preparare
Scoatem foietaj din congelator și lăsăm să se dezghețe. Amestecam brânză, zahar, ou și vanilie. Cu ajutorul unui pahar decoram foietaj, pe fiecare rotund punem umplutura de brânză și închidem. Punem ulei sa se încingă și apoi punem pachetele de foietaj și le lăsăm 2 minute pe fiecare parte la foc mediu. Se servesc calde Pofta buna
Pește cu spanac
Peştele este unul dintre ingredientele care nouă ne plac foarte mult. Nu ratăm nicio ocazie şi nicio reţetă specială pe care să o preparăm.
Ingrediente
1 crap de 1 kg sau bakaliaro
100 ml ulei
2-3 cepe
100 ml suc de roșii
2 foi dafin
sare
3-4 căței usturoi
cimbru
1 lămâie
50 ml apă
1 pahar vin alb
1 kg spanac
300 gr verdeață sălbatică
Mod de preparare
Spălăm spanac și verdeață sălbatică. Le punem in apa clocotita și lăsăm 2 minute Cureți peștele, îl speli bine și îl tai rondele sau fileuri.( Daca faceți cu bakaliaro care este sărat Îl puneți în apă 2-3 zile) Îl dai cu sare, apoi îl prăjești pe ambele părți în jumătate din cantitatea de ulei. Scoți bucățile rumenite pe șervete absorbante. Călești în uleiul rămas cepele, apoi adaugi vinul, foile de dafin și boabe de piper după gust. Lași pe foc până se înmoaie legumele, după care adaugi sucul de roșii și apa, potrivești gustul și mai amesteci 2-3 minute. Pui peștele în tava unsă cu ulei, apoi torni sosul cu legume. Adaugi spanac și verdeață sălbatică cățeii de usturoi, cimbrul și dai la cuptor până mai scade sosul și peștele este pătruns. Aproape 35-40 de minute Pofta buna
Formaela ( greacă : Φορμαέλλα )
Formaela este o brânză tare produsă exclusiv în Arachova , Grecia . Este renumită în toată Grecia Formaela este preparată în principal din lapte de oaie sau de capră, are o coajă tare și coezivă și are o culoare galben deschis, fără găuri. Are un gust deosebit de pungent și este de obicei consumat la grătar sau prajit. Compoziția sa chimică este: un conținut maxim de umiditate de 38%, un conținut minim de grăsime de 40%. Este un pic de munca la aceasta rețetă dar se merita.
Ingrediente
6 litri lapte de oaie
1 cratiță mare sa încapă 6 litri
Sare
Ustensile
Tul sau tifon
1 lingura de lemn
1 termometru
Pâlnie
Tava
Cheag
Mod de preparare
Strecuram lapte. Punem sa fiarbă la 85 de grade , amestecând mereu cu lingura de lemn, sa nu se prindă Preparam cheagul Intr un pahar cu apa punem o lingura sare și cheag Așteptăm să se răcească laptele și să ajungă la temperatura de 32 de grade. Adaugăm cheaguri. Acoperim cratiță și punem un prosop oeste. O lăsăm acolo până se încheagă bine,nu mutam cratita. După două zile tăiem bucăți. Încălzim la 40 de grade. O punem in coșuri speciale, ridicam temperatura la 60 de grade și lăsăm pe foc , formele cu brânză ,o ora După o oră scoatem formele.Ridicam temperatura la 75 de grade , punem din nou formele pentru o ora. După răcire facem prima sărare, apoi scaotem din forma și sărăm toată branza. După 4 zile servim.
Amandine cu crema de ness
Buna ziua dragii mei prieteni. O reteta romaneasca cu care am crescut, multi dintre noi cei trecuti de 35 de ani. Este un pic modificata, dar a iesit super buna si o scriu pentru cei care vor sa o incerce. Ingrediente
Blat
6 oua
200 gr. zahar
50 ml. apa
50 ml. ulei floarea soarelui
20 gr. Cacao
200 gr. faina
3 vanilii
1 praf de copt
Crema
15 linguri ness
1 plic de capuccino
100 gr. zahar
2 linguri rom
16 -18 linguri de lapte
Sirop
400 ml. apa
150 gr. zahar
2 plicuri capuccino rom
Rom 250 ml.
Smantana lichida
8 linguri zahar
Glazura
2 ciocolate cu lapte
3 linguri lapte
1 lingura unt
Mod de preparare
Blat
Separam albusurile de galbenus. Batem albusurile spuma, adaugam zaharul si amestecam pana se- ntareste. Se adauga apa si galbenusurile frecate cu ulei de floarea soarelui. Se amesteca cu o lingura de jos in sus. Treptat se adauga faina amestecata cu praf copt si cacao. Adaugam vanilia. Ungem o tava cu margarina , tapetam cu faina si hartie de copt si adaugam compozitie facuta. Coacem la 175° pentru 35-40 minute.
Crema
Amestecam bine toate ingredientele. Sirop Fierbem bine ingredientele mai putin rom. După ce siropul este bine legat adaugăm rom.
Glazura
Punem ciocolata, laptele și unt in bol pe baie de aburi, amestecam mereu. Mod de ansamblare Taiem blatul pe jumatate. Insiropam. Adaugam crema de ness adaugam blat insiropam. Apoi punem glazura Pofta buna. Este foarte buna si a primit nota 100.
Rulada de biscuiți cu banana
2 pachete de biscuiți
1 cutie lapte condensat
250 Gr unt
1 lingura cacao
175 Gr ciocolata
1 ceașcă brandy
1 banana
Mod de preparare
Rupem bucatele biscuiții. Topim untul Topim ciocolata pe baie de aburi. Amestecam untul cu ciocolata, cacao, lapte condensat și brandy. Adaugăm biscuiții și amestecam bine. Punem pe o hârtie de copt și întindem . Taiem banana pe jumătate și punem peste rulada. Rulam și strângem bine. Punem la rece sau la congelator apoi tăiem și servim Pofta buna.
Cotlete de porc cu cartofi la cuptor
5 cotlete de porc cu os
400 g cartofi mici
4 căţei usturoi
sare
piper
oregano
cimbru
20 ml vin rose
1 crenguta rozmarin
2 linguri unt
Mod de preparare
Cotletele de porc se spală şi se condimentează cu cimbru, oregano, sare şi piper, după gust. Se stropesc cu ulei şi cu vin şi se bagă în cuptor, la foc mic, ca să se frăgezească. Se curăţă usturoiul, se taie feliuţe şi se presară pe cotlete. Se stropesc cu sosul din tavă şi, dacă mai este nevoie, se mai adaugă vin rose. Cât timp se află friptura la cuptor, se pregătesc ciupercile şi cartofii. Cartofii se curăţă, se spală şi se lasă în apă rece. Se scot cartofii din apă, se şterg bine cu un prosop de bucătărie şi se aranjează în tava cu cotletele de porc, se mai adaugă un cubuleţ de unt . Preîncălzim cuptorul la 180 de grade Punem tava in cuptor și coacem pentru 90 de minute Pofta buna
Plăcintă cu brânză ,cașcaval și praz
O plăcintă care se poate servi atât rece cat și caldă. Este o rețetă veche , bunica ne o făcea mereu. Ieri am căutat în caietul de rețete și am dat peste aceasta rețetă , am facut o repede. Mirosea în toată casa. Dar sa lăsăm vorba și să ne apucăm de treabă, pentru că am facut și brânză de casa , a ieșit mai buna Ingrediente
Pentru aluat
500 gr făină
250 gr margarină
200 ml lapte
1 pachet praf de copt
Sare
Pentru umplutură
3-4 fire de praz
1 cana lapte
250 gr brânză proaspătă
250 gr telemea
3 ouă piper şofran
Ulei
10 gr cascaval ras
Mod de preparare
Se cerne făina cu praful de copt, apoi se adaugă laptele, un praf de sare şi margarina tăiată cubuleţe. Se frământă rapid un aluat, se acoperă cu folie transparentă şi se păstrează la rece o oră. Între timp, prazul se curăţă, se taie rondele şi se fierbe în lapte. Se adaugă câteva picături de ulei şi se lasă la foc mic, 15 minute. Când se răceşte se amestecă cu brânza proaspătă, telemea rasă, ouăle bătute, cașcaval ras şi condimente după gust. Se împarte aluatul in doua părți egale. Punem o parte de aluat in tava unsa , apoi punem umplutura și deasupra aluat. Se presară umplutura şi se rulează. Preîncălzim cuptorul la 180 de grade Se coace în cuptorul încins, la foc iute, 35-40 minute. După 15 minute focul se reduce la mijlociu. Pofta buna
Tăvălită
Australienii îi spun Lamington (a lor este rețeta originală, primindu-și denumirea după), iar noi îi spunem Tăvălită. Oricare i-ar fi numele, este una dintre cele mai bune prăjituri de casă din lume, fără discuție! Se face mai ușor decât ai crede și are un succes de necontestat în rîndul celor mari și mici deopotrivă! Ingrediente
Pentru blat
200 gr făină
200 gr zahăr tos
5 ouă
1 linguriță cu vârf praf de copt
2 fiole esență de vanilie
130 gr unt topit
Pentru glazură
100 gr unt
250 ml lapte
65 gr cacao
370 gr zahăr (pudră sau tos)
1 fiolă esență rom
Pentru tăvălit
250 gr nucă de cocos
Mod de preparare
Preîncălzește cuptorul la treaptă mare. Într-un vas mare, bate ouăle cu ajutorul unui mixer. Adaugă, treptat, zahărul și vanilia, până obții un amestec omogen și fin.Toarnă treptat, făina și praful de copt, amestecând ușor și cu gesturi largi cu o spatulă. Când s-a omogenizat, toarnă untul (topit și lăsat la temperatura camerei) și amestecă.Pune compoziția într-o tavă care nu lipește și dă la cuptor 25 de minute. Lasă pandispan la răcit și apucă-te de glazură.Topește untul ușor într-o cratiță, toarnă laptele și amestecă. Cerne zahărul și pudra de cacao, amestecă încet până începe să se îngroașe glazura. Spre final, adaugă esența de rom. Lasă un pic la răcit glazura.Între timp taie pandișpanul în cubulețe. Înfige, pe rând, o furculiță în fiecare cub în parte, înmoaie bine în glazură până se acoperă uniform, scurge excesul și dă prin nuca de cocos Lasă la răcit bine înainte de servire.
Brânză dulce de casă
Azi am avut pofta de brânză dulce, făcută în casă cu doar 2 ingrediente. Se face ușor și este foarte gustoasa.
Ingrediente
1250 ml. lapte
3,5% grăsime
450 gr iaurt
3,5% grăsime
Tifon
Mod de preparare
Se pune laptele la fiert. Când este fierbinte se adaugă iaurtul și se amestecă până se separă brânza de zer (1-2 minute). Se pune la scurs , eu pun tifon in cratiță pun compoziția de lapte cu iaurt și apoi adun tifon și îi fac nod, agat sus in cui. Pun dedesubt o crăticioară pentru a se scurge Se poate servi după 30 de minute Pofta buna
Gogoși pufoase
Ce faci cînd ai pofta de dulce? Faci repede gogoși pufoase, asa cum am facut si eu.
Ingrediente
500 gr de faina
120 Gr de unt sau margarina
40 Gr de drojdie proaspata
1 lingura de zahar
1 lingurita de rom
1 varf de lingurita de sare
coaja rasa de lamaie
5 galbenusuri
350 ml de lapte zahar pudra – zahar vanilat
Ulei pentru prăjit
Mod de preparare
Drojdia se dizolva in lapte incalzit usor si in care se pune si zaharul. Galbenusurile se amesteca bine cu sarea, dupa care se adauga romul si laptele ramas. Peste faina sa pune untul inmuiat, coaja de lamaie, laptele amestecat cu galbenusurile si drojdia inmuiata cu lapte si zahar. Se framanta bine si se lasa cel putin o ora la crescut. Dupa ce aluatul a crescut suficient, se face din el o foaie groasa de un deget, din care, cu ajutorul unei cani sau al unui pahar, se decupeaza gogosile. Pofta buna