Ceaiul turcesc este foarte aromat si concentrat pentru a fi servit in cesti mari sau cani, de aceea intotdeauna va fi servit in pahare delicate, sub forma de cupa de lalea (cu margini aurite) pe care trebuie sa le tii de margine, pentru a-ti feri degetele de arsuri, deoarece acesta se serveste foarte fierbinte. Puteti adauga cuburi de zahar, dar niciodata lapte si il puteti servi slab (mai deschis la culoare) sau tare (inchis), in functie de preferinte, ajunstand cantitatea de apa fiarta pusa peste ceaiul initial, care este foarte puternic. Bautorii de ceai impatimiti din Turcia se duc de obicei la cafenele si ceainarii, unde servesc ceaiul din samovar (Semaver in turca) pentru a-si putea reumple paharele singuri, ori de cate ori vor.
Pentru a prepara ceaiul trebuie sa folosim un ceainic turcesc (Caydanlik), care se aseamana cu samovarul, si care este format dintr-un vas mic asezat peste un vas de dimensiuni mai mari.
Ingrediente
4 lingurite de frunze de ceai turcesc
2 lingurite de apa
3 cesti de apa rece
Cuburi de zahar
Mod de preparare
Puneti cele trei cesti de apa la fiert, in vasul cel mare. Puneti frunzele de ceai, alaturi de cele doua lingurite de apa, in ceainicul mic, pe care il asezati deasupra celui mare. Lasati apa din acesta sa ajunga la fierbere, la foc mediu, apoi opriti focul, lasand ca apa sa se “linisteasca” timp de cinci minute * . Apoi turnati jumatate din apa fierbinte, peste frunzele de ceai, in ceainicul mic, lasandu-le timp de cinci minute sa se infuzeze **. Apoi turnati ceaiul in paharele de ceai, folosind o strecuratoare mica. Umpleti cate jumatate din paharele de ceai cu ceai infuzat, restul completandu-le cu apa fierbinte din vasul cel mare. Folosind aceasta reteta veti obtine 4 portii de ceai, servite in pahare de ceai.
* Daca veti turna apa fiarta peste frunzele de ceai imediat, ceaiul isi va pierde din vitaminele continute.
** Daca veti prelungi perioada de infuzie, gustul ceaiului va deveni amarui. De asemenea, pentru a va bucura la maxim de experienta concumarii ceaiului turcesc proaspat preparat, acesta trebuie consumat intr-o jumatate de ora de la infuzare.
Iahnie de fasole cu scorțișoară
Uneori mai inovez si m-am gandit să încerc o rețetă nouă de iahnie de fasole și anume cu scorțișoară.
Ingrediente
500 gr fasole alba cu bob mare
2 cepe
1kg de rosii
1 ardei iute
ulei pentru calire
1 lingurita de zaharsare
piper si 2 lingurite de scortisoara.
100-150 ml apa
Mod de preparare
Fasolea se pune la inmuiat cu o noapte inainte ca sa fiarba mai usor si mai repede. Dupa ce a fiert se strecoara de zeama in care a fiert. Aceasta apa nu se arunca, ne va fi de folos mai incolo.
Rosiile se decojesc si se taie cubulete. Ceapa se taie cubulete si se caleste un pic alaturi de ardeiul iute ( tot ardeiul), Se adauga zaharul, sarea, piperul si scortisoara. Se amesteca bine. Acum se adauga rosiilesi fasolea se amesteca si se gusta. Se adauga si cam 100-150 ml de apa in care a fiert fasolea, se pune totul in vas termorezistent si se da la cuptorul preincalzit la foc mediu timp de 40 minute.
Jumări de porc cu oua
Pentru că aveam pofta de aceasta mâncare tradițională , chiar daca sunt in concediu am făcut la prietena mea unde stau , căruia îi mulțumesc pentru gazduire. Dar hai sa lăsăm vorba și să ne apucam de treabă
Ingrediente
4-5 oua
200 gr jumari de porc
100 ml smântână
100 Gr cașcaval
Sare
Ulei
Piper
Oregano
Pentru salata
3 rosii
2 castraveti
sare
3 linguri de ulei
Pentru mămăligă
Apa
Faina de malai
Sare
2 linguri unt
Mod de preparare
Punem apa la fiert cu sare și puțin malai cînd clocotește adaugăm malai cat să iasă o mămăligă potrivită , amestecam și lăsăm să fiarbă , apoi punem untul și amestecam mereu.
Întoarcerem mămăligă pe un platou
Jumarile de porc se taie in cuburi mici si se pun in uleiul incins, sa se rumeneasca.
Ouale se bat foarte bine cu putina sare, apoi adăugăm smântână și cașcaval, punem peste jumări și amestecam bine
Se prajesc timp de sase-sapte minute la foc potrivit, apoi se rastoarna in farfurie.
Se spala rosiile și castraveți si se taie in feliute, apoi se servesc alaturi de omleta.
Pofta buna
Cafea turcească la ibric
Cafeaua turceasca este recunoscuta pentru modul in care este preparata. Aceasta se face intr-un ibric, iar zaharul se adauga in timpul prepararii, nu dupa. Nu se pune niciodata frisca sau lapte. Cafeaua este intotdeauna servita in cesti.
Ingrediente:
1 ceasca cu apa
1 lingura de cafea
1/8 lingurita de cardamom macinat
zahar (optional)
Modul de preparare:
Intr-un ibric, puneti la foc apa si zaharul. Cand apa fierbe, inlaturati ibricul de pe aragaz si adaugati cafeaua si cardamom. Puneti din nou la foc ibricul si lasati la fiert, apoi inlaturati de pe aragaz in momentul in care cafeaua face spuma. Repetati procesul, dupa care turnati intr-o ceasca si lasati cateva minute pentru a se decanta.
Savurati cu placere!
Cheesecake la pahar
O rețetă ușor de făcut și pe placul tuturor, un pic schimbata fata de rețetă clasica
Ingrediente
250 gr mascarpone
250 gr frişcă lichidă
50 gr zahăr pudră
Marmelada de portocale
150-200 gr cereale
2 vanilii
Mod de preparare
Frecăm mascarponele cu zahărul pudră, apoi adaugam vanilia și amestecam. Mixăm frişca lichidă până devine ferma. Amestecăm frişca cu compoziţia de mascarpone. Asamblăm desertul în pahare alternând straturile astfel: cereale, cremă, marmelada și deasupra cereale . Se poate servi imediat însă este mult mai bun dacă stă o oră-două la frigider înainte de servire.
Pofta buna
Tocănița de post cu ardei și vinete coapte
Pentru tine am rețeta originală, care se face la mănăstire ! Pentru savoarea deosebită, contează vasul în care o gătești:
Ceaunul de tuci este principalul actor în aceasta reteta. Nici o tocană nu iese la fel de bună fără acest obiect ţărănesc, în care bunicii, ţin minte, ne fierbeau lapte prospăt de vacă peste pojghiţa aia delicioasă de mămăligă arsă. Sau când ne bubuiau floricele de porumb uscate în baia de unt. Parcă simt că papilele îmi sunt transpuse în acea vreme. Ce gust, ce miros!
Dar, revenind la post. Tocana mănăstireasă presupune o bogăţie de legume fierte. Ardeii kapia, vinetele, ceapa, rosiile, ardeiul iute si cel gras, usturoiul, piperul si sarea nelipsita fac parte din acest peisaj feeric al aromelor.
Ingrediente
4 ardei kapia
4-5 vinete
3 cepe
4-5 roșii
1 ardei iute
1 ardei gras verde
2-3 căței usturoi
Piper
Sare
Ulei
1 pahar vin alb
Apa
Pătrunjel
Mod de preparare
Curățăm rosiile de coaja,curățăm ,spălăm și taiem ceapa și usturoiul.
Se coc ardeii şi vinetele, după care se curăţă de coajă. Vânăta se lasă la scurs câteva minute, timp în care se căleşte usturoiul şi roşiile curăţate de coajă. În vasul de tuci se pun ardeii copţi mărunţiţi, vinetele tocate, ardeiul iute și gras tăiat mărunt, ceapa, sarea, piperul şi, neapărat, un pahar de vin alb şi apă caldă cât să cuprindă toată compoziţia,3-4 linguri ulei și pătrunjel taiat marunt.
Preîncălzim cuptorul la 180 de gradesi coacem pentru 70-90 de minute la 160 de grade.
Vasul se lasă la cuptor pentru ca toate ingredientele să fiarbă în tihnă şi să aibă vreme să îşi lase aromele în sos.
Daca faceți mai multa și va rămâne o puneți în borcan și o păstrați la rece pentru iarna .
Pofta buna
Ficatei si inimi cu piure
Intr-o zi aveam in congelator un pachet de inimi și ficăței de pui și m am gândit să fac aceasta rețetă.
Ingrediente
sos rosii
3 căței de usturoi
1 ceapa
sare
Piper
3 linguri bere
Apa
1 pachet ficăței și inimi de pui
Pentru piure
6-8 cartofi
159 ml lapte
2 linguri unt
sare
Piper
Apa
Mod de preparare
Ficăței
Se caleste ceapa,se adauga ficateii și inimile de pu,se lasa putin la prajit, apoi se adauga o cana de apa si se lasa sa se inabuse.
Cand apa scade, se mai adauga putina, pana sunt gata
Se adauga sosul de rosii dizolvat in apa cu usturoiul ,2 linguri de ulei și berea si se mai lasa 5-10 minute pe foc.
Piure de Cartofi:
Se curata cartofii,se spala se taie cubulete si se fierb in apa cu sare .Cand sunt fierti, se scurg, se paseaza si se adauga unt, lapte smantana, piper si sare dupa gust.
Pofta buna
Desert rapid si gustos
Un desert rapid și extrem, extrem de gustos, care nu necesită coacere. Îndrăgit de copii și de aduți deopotrivă, toți se vor bate pe el! Perfect pentru zilele toride în care nu vrei să deschizi cuptorul.
Ingrediente
Pentru baza
22 biscuiți Oreo
3 linguri de unt topit
1 lingură de zahăr
Pentru umplutura
450 gr crema de brânză
450 g smântână pentru frișcă
200 gr zahăr pudra
59 Gr zahăr tos
12 biscuiți Oreo făcutți bucățele
200-250 Gr Ciocolata de menaj
Mod de preparare
Topim ciocolata pe baie de aburi
Cu ajutorul unui robot de bucătărie, sfarama biscuiții oreo. Adaugă untul topit și zahărul, amestecă bine până la omogenizare. Cu ajutorul unei linguri, tapetează o tavă cu blatul mai devreme obținut, punem ciocolata topita peste baza de biscuiți
Dă la frigider pentru cel puțin 30 de minute și apucă-te de umplutură. Batem crema de brânză și zahărul (nu prea mult) până se omogenizează. Dăm deoparte.
Batem smântâna pentru frișcă cu zahărul pudră până se întărește. Încorporează treptat crema de brânză peste frișcă cu ajutorul unei spatule. Amestecă ușor și cu mișcări largi până la omogenizare. Tot cu spatula, încorporează și biscuiți sfărâmați.Toarnă umplutura peste crusta din frigider,apoi punem ciocolata topita
Ornam cu biscuiti oreo. Dă totul la frigider pentru cel puțin 4 ore înainte de servire.
Pofta
Pui întreg la cuptor cu cartofi
Băiatului meu cel mic îi place enrom această rețetă și, dacă s-ar putea ar mânca în fiecare zi, pentru că mereu îmi spune:, mami hai sa facem pui la cuptor. Nu-mi rămâne decât să merg la market și îi fac pofta…
Ingrediente
1 pui
600 Gr Cartofi albi
3-5 căței usturoi,
Sare
Cimbru
Piper
Ulei
1 lămâie
1 pahar de vin alb
Mod de preparare
Preîncălzim cuptorul la 180 de grade
Curățăm spălăm și tăiem cartofii.
Punem sare și cimbru in tava și apoi punem cartofii
Amestecam usturoi , cimbru, sare piper, vin alb și ulei intr un bol.
Spălăm bine puiul și îl taiem pe jumătate și îl ungem cu compoziția de usturoi.
Îl punem in tava peste cartofi, punem ulei și zeama de lămâie si se da la cuptorul incins la 180 grade C timp de 90 de minute.
Scoatem tava , taiem pui și punem pe farfurie împreună cu cartofi, se poate face și salata dacă doriți.
Pofta buna
Salată de fructe
Atunci cand ti-e pofta de ceva dulce, sanatos si delicios incearca o salata de fructe . Daca nu ai incercat insa sa pregatesti asa ceva acasa, ar fi bine sa stii ca este una dintre cele mai simple deserturi pe care le poti pregati acasa. Daca vrei sa pregatesti cea mai gustoasa salata de fructe, iata cateva sfaturi pe care sa le aplici in prepararea ei.
Salata de fructe poate fi pregatita in tot timpul anului, cu diferite fructe pe care le poti gasi in supermarket-uri si piete in tot timpul anului. La baza aceasta salata este un amestec de fructe, in a caror zeama amestecata se adauga o cantitate de alcool si un dressing, in functie de preferinta. Se poate opta pentru un adaos de zahar si pentru ornarea cu frisca.
Daca vrei sa prepari o salata de fructe vei avea nevoie in primul rand de fructe proaspete, de tipuri diferite: mere, ananas, kiwi, pepene, banane, struguri, mandarine , piersici, nectarine , stafide etc. Cantitatile de fructe le vei decide tu, in functie de cata salata vrei sa obtii si in functie de gustul pe care il vrei in final: daca vrei ca salata sa fie mai acrisoara, vei pune mai multe portocale, daca o vrei mai dulce, vei adauga mai multe fructe dulci, daca iti place mai aromata, vei folosi mai multe fructe de kiwi, portocale, avocado, ananas
Ingrediente
1 kiwi
1 banana
1 nectarina
Câteva stafide
Câteva boabe de struguri
1 cutie de ananas
2 linguri coniac sau brandy
Frișcă
Puțin zahăr (opțional)
Mod de preparare
Pentru inceput, curata fructele de coaja si samburi, iar daca folosesti fructe din conserve, desfa conservele si scurge fructele. Taie-le in cubulete si pune-le intr-un vas larg. Adauga si zeama care a curs in timp ce taiai fructele. Amesteca fructele usor.
Adauga cateva linguri de alcool (rom sau lichior, coniac brandy ) si amesteca din nou. Gusta sa vezi daca salata mai are nevoie de zahar, iar daca simti nevoia, adauga putin zahar.
Daca simti nevoia, poti adauga si putina esenta de vanilie.
Acopera vasul si da-l la frigider, unde va trebui sa il lasi cel putin o ora, astfel incat in fructe sa poata intra si aromele pe care tocmai le-ai adaugat. Dupa ce scoti salata de la frigider, o poti servi fie ca atare, fie ornata cu un mot de frisca.
Ciorba de fasole
Chiar dacă nu e post, poși pofti la o ciorbă de fasole. Iata rețeta mea :
Ingrediente
500 gr fasole albă cu bobul mic
500 gr suc de roşii
2 praz
2 ardei gras
1 radacina ţelină
1 ceapă
2 morcovi
3 căţei de usturoi
sare
piper
4 lingura ulei de floarea soarelui
Mod de preparare
Se spală fasolea în apă caldă și apoi se lasă de seara până dimineața să se înmoaie. A doua zi se pune la fiert în 3-4 ape, ca să se elimine toxinele.
Separat, se curăță legumele, se spală și se toacă mărunt. Se călesc în ulei, se înăbușă cu puțină apă și se adaugă fasolea fiartă. Se umple oala cu apă, se adaugă sare și un praf de piper și se pune să fiarbă, la foc mic. Prazul se curăță și se taie rondele, apoi se pune în oală la fiert.
Peste legumele fierte, se adaugă sucul de roșii, se condimentează cu sare și piper și se mai dă în clocot 10 minute. Ciorba de fasole se servește cu cu pâine și ceapa
Suc de roșii
Sucul de rosii este adevarat medicament pentru organism. Printre altele, este un detoxifiant și protejează ficatul si stimuleaza acvititatea sa,
Este perioada in care rosiile sunt foarte coapte, pline de nutrienti, iar sucul rezultat este cu adevarat delicios.
Ingrediente
10 kg rosii bine coapte
1-2 ardei gras
frunze de la o telina
busuioc (optional)
sare
piper
Mod de preparare
Spala bine roșii , scoate le cotorul și taie le cubulețe.
Da rosiile prin masina speciala pentru suc de rosii. Adauga sucul obtinut intr-o oala incapatoare.
Spala ardeii si taie-i in jumatate. Indeparteaza cotorul si semintele si adauga-i peste sucul de rosii.
Spala si frunzele de telina si crengutele de busuioc si adauga-le si pe acestea peste suc.
Lasa totul sa fiarba la foc mediu timp de 60 de minute. Cand este aproape gata asezoneaza dupa gust cu sare si piper proaspat macinat.
Scoate frunzele de telina, ardeiul si busuiocul din suc si toarna-l imediat ce l-ai luat de pe foc in sticle sterilizate.
Capseaza sticlele si inveleste-le bine in mai multe paturi. Tine-le asa minim 24 de ore sau pana cand ajung la temperatura camerei.
Depozitati sucul in camara.
Cartofi gratinați
Vă ofer o mâncare care se face ușor și este foarte buna. Vă las rețetă, poate incercati si voi …
Ingrediente
50 gr unt
200 gr mozzarella
6 cartofi mari
Apa
Sare
Piper
Oregano
Pesmet
150 gr jambon
150 Gr șuncă
Busuioc
Nucsoara
3 oua
200 gr smântână
Mod de preparare
Se spală cartofii şi se pun la fiert întregi cu apă şi cu sare. După ce au fiert, se scot din apă şi se lasă să se răcească.
Preîncălzim cuptorul la 180 de grade
Cartofii se curăţă de coajă cu ajutorul unui cuţit special, se taie cubuleţe şi se aranjează într-o tavă tapetată cu unt, pesmet şi mozzarella rasă pe răzătoarea mică. Punem sunca și jambon peste.
Batem ouăle cu smântână
Cartofii fierţi se acoperă cu un strat gros de mozzarella, se presară busuioc pisat şi un praf de nucşoară,punem ouăle cu smântână şi se bagă la cuptor.
Cartofii gratinati se servesc calzi, ca garnitură, dar sunt foarte buni și ca fel principal.
Mic dejun
Se spune ca micul dejun este cea mai importanta masa a zilei, așa ca uite o idee
Ingrediente
4 felii de pâine prăjită
Unt
Lapte
Brânză topită la vache qui rit
Apa
2 linguri zahar
1 lingura ness
Gem de căpșuni sau caise
Mod de preparare
Ungem feliile de pâine prăjită cu unt și apoi punem gem. Punem laptele in pahar punem pe platou pâinea ,laptele și brânză topită. Punem apa călduță in cana in care am pus zahar și ness și gata micul dejun
Pofta buna și zi frumoasa
Lactate cu castravete
Cînd ai pofta de ceva care sa ți tina foamea la distanță ce faci? Eu am incercat aceasta rețetă. Încercați-o, s-ar putea să vă placă.
Ingrediente
200 gr brânză dulce
130 Gr smântână
1 castravete
Pâine sau pite
Sare
200 ml lapte
2 lingurițe cacao
1 linguriță miere
Mod de preparare
Punem smântână și brânză in bol și adăugam putina sare , amestecam ușor. Spălăm și tăiem castravete apoi ii punem sare , punem smântână cu brânză pe farfurie , apoi punem castravete tăiat și pâine sau pita. Punem cacao și miere cu puțin lapte in cana și amestecam bine, apoi punem restul de lapte ( care poate fi cald sau rece cum va place ) și servim
Pofta buna
Ouă cu cartofi
Cred ca toată lumea știe să facă această reteta. Dar eu o fac altfel și iese foarte buna.
Ingrediente
2-3 cartofi
2 linguri unt
2 oua
Sare
Ulei
Apa
1 castravete
1 linguriță bicarbonat
Mod de preparare
Curățăm spălăm și tăiem cartofii cum ne plac.
Punem apa, sare și bicarbonat in bol apoi punem cartofii tăiați, lăsăm 10 minute.
Punem ulei si 1 lingura de unt in cratiță și lăsăm să se ncinga ,apoi punem cartofii și îi lăsăm să se facă pe ambele părți. În tigaie mica punem ulei și restul de unt și punem pe foc mediu apoi punem ouă, sare și lăsăm să se facă , adăugând cu lingura ulei peste oua.
Spălăm și tăiem castravete apoi ii punem sare .
Ușor și foarte bun
Pofta buna vă doresc.
Dulceață de lămâi
Daca nu ai incercat pana acum dulceata de lamai trebuie sa faci. Atat pentru aroma si continutul de vitamina C, cat si pentru faptul ca arata deosebit de orice alta dulceata. Parca ai manca chihlimbar.Se face repede și ușor ,numai câteva timpul de așteptare este de 24 de ore, dar merita acest efort, pentru zilele de post sau chiar atunci cînd ai pofta de clatite
Ingrediente
2 kg lamai galbene,
2 kg zahar
3 vanilii
1 bat de scorțișoară
2 pahare apa
Mod de preparare
Lamaile se spala, taie in doua, se scot samburii, se taie in felii subtiri.
Se pun intr-un vas, se acopera cu apa si se lasa la macerat 24 de ore, schimband apa o data la fiecare 5 ore.
Dupa cele 24 de ore, se scurg, se pun intr-un vas cu zaharul , vanilia și scorțișoară si se pun la fiert, cateva ore, pana se formeaza un sos dens.
Se pune calda in borcane curate, se inchid ermetic. Este bine sa sterilizati borcanele inainte de utilizare.
Prajitura desteapta cu portocale
6 oua
9 linguri faina
1 litru lapte
250 gr. zahar
200 gr. unt
150 ml. suc de portocale
Zahar pudra/ nuca cocos pentru ornat
Mod de pregatire
Separam oualele.
Batem galbenusurile cu zahar pana se albesc. Adaugam untul topit.Treptat adaugam laptele si amestecam. Adaugam sucul de portocale si amestecam.
Batem albusurile spuma. Adaugam faina si amestecam. Peste albusurile batute spuma adaugam compozitia de galbenusuri si amestecam.
Coacem la 180° pentru 45-55 minute. Cind s a racit ornam cu zahar pudra sau nuca cocos. Va doresc pofta buna si o zi usoara.
Cozonaci pentru toate zilele
Poate că nu e sezonul cozonacilor, pentru suntem obişnuiţi să îi preparăm fie de Paşte, fie de Crăciun, dar eu am mai scris in alta postare care nu exista o lege pentru cozonaci, inghetata sau alte rețete . Nu ar fi rău însă să aveţi un reţetar pregătit pentru când este nevoie, şi să vă salvaţi această reţetă de cozonac cu apă minerală şi smântână.
Ingrediente
2 kg făină
600 g zahăr
½ pachet unt
10 ouă
1 ou bătut
125 gr drojdie
100 ml smântână
300 ml apă minerală
100 ml lapte
20 ml ulei
zahăr vanilat
esenţă de rom
coajă de lămâie rasă
sare
Pentru umplutura
200 gr nuca
100 Gr zahăr
2 linguri cacao
Rahat
Mod de preparare.
Cernem făina de trei ori şi opreşti doi pumni pe care-i opăreşti cu laptele fierbinte. Laşi să se răcească un pic, înmoi drojdia, amesteci bine, pui o linguriţă de zahăr şi laşi la crescut maiaua. Separi ouăle, peste gălbenuşuri pui sare, iar albuşurile le baţi şi le laşi deoparte. Topeşti zahărul cu apa minerală, îl torni peste făină, adaugi maiaua şi frămânţi. Încorporezi smântâna, frămânţi, pui gălbenuşurile şi albuşurile. Spre sfârşit, încorporezi untul topit şi aromele. Continui să frămânţi aluatul de cozonac până când aluatul nu ţi se mai lipeşte de mâini. Laşi la crescut. Împarţi coca de cozonac în opt bucăţi, pe care le întinzi cu mâinile pe o planşetă.
Amestecam nuca cu zahar și cacao.
Pe fiecare parte de aluat punem compoziția de nucă și rahat
Împleteşti în patru aluatul de cozonac şi obţii două „cozi“. Pui una la bază şi una deasupra, ca să obţii un cozonac impletit etajat. Ungi tava cu ulei, pui hârtie de copt, ca să nu se ardă, aşezi cozonacul impletit şi-l laşi să crească, jumătate de oră, acoperit cu un ştergar, la căldură. Ungi cozonacul cu apă minerală şi smântână cu un ou bătut, şi-l dai la cuptor preîncălzit la 180 de grade , 50 de minute.
Croisant de casă
Ce faci cînd ai pofta de croisante dar e cald , nu ai chef să stai în bucătărie sa frămânți și să aștepți.
Ai un pachet de foietaj in frigider / congelator, sigur. Atunci nu mai sta pe gânduri și fă rețetă aceasta.
Ingrediente
1 pachet foietaj ( 2 foi)
3 linguri nuca măcinată
1 vanilie
200 gr nuttela sau finetti
1 lingura rom
1 lingura unt topit
1 ou pentru uns
1 lingura apa
Unt pentru tava
Mod de preparare
Scoatem foietaj din congelator și lăsăm să se dezghețe
Amestecam nuttela sau finetti, cu nuca , rom unt topit și vanilie. Tăiem foietaj pătrățele mai mici sau mai mari, punem cu lingura compoziție de nuttela și rulam. Lăsăm 10 minute in tava apoi ungem croissante cu ou batut cu apa.
Preîncălzim cuptorul la 180 de grade și apoi punem tava cu croissante, coacem pentru 25-30 de minute.
Pofta buna!