Chifteluțe cu cașcaval și dovlecei
Pentru ca gasim la ora actuala, dovlecei din abundenta, la piata sau in grădină, am mai pregatit o reteta delicioasa cu ei.
Sunt delicioase chiftelutele astea, credeti-ma, si usor de preparat.
Pot fi servite ca aperitiv sau ca mancare principala alaturi de un sos
Ingrediente
2 dovlecei
2 oua
300 gr cașcaval
usturoi – dupa gust
marar verde
100-150 gr faina
sare
piper
Oregano
ulei pentru prajit
Mod de preparare
Spălăm bine dovleceii apoi il dam pe razatoarea fina si il punem sa se scurga pe o strecuratoare.
Cascavalul il radem fin, iar ouale le batem bine cu mararul verde tocat.
Punem dovlecii in bol, apoi adaugam cașcaval , oualele cu marar , sare , piper oregano
Adaugam faina si amestecam sa se omogenizeze
Eu le-am prajit in uleiul incins ( in friteuza) in care Le-am prajit pe ambele parti pina s-au rumenit bine.
Se pot servi atat calde cat si reci… Pofta mare sa aveti !
Boston Cake
Atunci când vrei ceva dulce care se face repede și ai la îndemână doar câteva ingrediente, aceasta rețetă este cea mai indicata
Ingrediente
Pentru chec
350 Gr Farina ( care creste singura)
3 oua
120 gr unt
150 Gr zahar
175 ml lapte
Pentru crema
1 cutie frișcă crema
2 linguri zahar pudra
Pentru glazura
1 ciocolata 65% cacao
Mod de preparare
Preîncălzim cuptor la 175 de grade .
In bol de la mixer punem toate ingredientele pentru chec și amestecam la viteza medie pentru 2-3 minute . Ungem o forma rotunde și punem compoziţia de chec. Coacem pentru 30-35 de minute. După ce s a copt lăsăm să se răcească. Punem frișcă împreună cu zahar pudra in bol de la mixer și mixam. Tăiem blatul facut în două și punem crema peste o parte și acoperim cu cea de a doua parte .
Topim ciocolata pe baie de aburi, apoi punem peste chec. Lăsăm la rece până în momentul servirii. Pofta buna!
Jeleu de căpșuni
1kg căpșuni spălate și curățate
1 cana zahar
25 Gr gelatina (16 foi)
Apa
Mod de preparare
Intr un bol punem apa rece și punem foile de gelatina, lăsăm câteva minute până se înmoaie bine.
Punem căpșunii in blender și amestecam bine
Punem 1/3 din piure de capsuni Intr o cratiță , adaugam zahar , amestecam ușor și punem pe foc mediu pentru câteva minute.
Punem restul de piure de capsuni in bol , stoarcem gelatina și le punem in compozitia de capsuni cu zahar amestecam bine până sunt diluate și punem peste piure de capsuni in bol.
Amestecam până se răcește. După ce s a răcit ușor punem in forme de silicon sau speciale pentru jele. Punem la frigider 6-7 ore .
Nu incercati aceasta rețetă cu jele de la plic care se dizolva in apa fiarta. Nu va ieși așa cum trebuie
Gogoși la cuptor
Cu siguranță cea mai sănătoasă variantă de a face gogoși este aceasta – la cuptor. Ne bucurăm de gustul unui desert clasic, pe care toată lumea îl adoră, fără să ne îngrijorăm că mâncăm prăjeli, fără să stăm să păzim fiecare gogoașă în parte de teamă să nu se ardă sau să se îmbibe în prea mult ulei. O metodă sănătoasă, mult mai puțin solicitantă (ca timp și ca efort depus) și la fel de gustoasă ca metoda originală de facere a gogoșilor.
Ingrediente
500 gr făină
180 ml lapte călduț
10 gr drojdie uscată
1 lingură unt nesărat
80 gr zahăr
2 oua
1/2 linguriță sare
3 vanilii
Mod de preparare
Pune o treime din laptele călduț într-un castron mare. Sfarămă drojdia înăuntru și lasă să stea 5 minute. Într-un bol mic, combină restul de lapte cu zahărul și unt. Adaugă în bolul mare, amestecă. Adaugă și ouale, amestecă până la omogenizare. Adaugă treptat făina și sarea și amestecă până la omogenizare. Dacă aluatul format e lipicios, mai adaugă făină până când nu mai e. Frământă aluatul pe o suprafață pudrată cu făină, timp de 5 minute/până când aluatul e maleabil, elastic. Formează o “bilă” mare din el, pe care pune-o într-un vas ușor uns cu ulei (ca să nu se lipească de el), acoperă cu folie alimentară și lasă-l la crescut, până se dublează. Cu mana rupem din aluat și facem un sul că la gogoși împletite , numai că eu le am innodat, nu îl lăsa foarte gros deoarece în cuptor își va dubla/tripla Preîncălzește cuptorul la temperatură mare. Pune o hârtie pergament pe o tavă, pune gogoșile pe ea. Acoperă cu un prosop curat și lasă așa 45 de minute. Dă gogoșile la cuptor 7-10 minute (să verifici să nu se ardă).
Fursecuri umplute cu cremă de cacao
Ai poftă de ceva dulce şi cauţi o reţetă simplă şi rapidă? Nu mai căuta! Aici veți găsi reţeta perfectă. Aşa că prepară o tavă de fursecuri umplute cu cremă de cacao.
Ingrediente
Pentru fursecuri
200 gr unt
500 gr făină
2 ouă
2 lingurițe esență de vanilie
1 praf de sare
100 gr zahăr
2 linguri cacao
Pentru crema
3 ouă
50 gr zahăr
200 gr unt
2 linguri cacao
1 linguriță esență de rom
Pentru glazura
1 ciocolata kouvertoura
Fulgi de ciocolata
Mod de preparare
Fursecuri
Preîncălzim cuptorul la 170 de grade
Frecam zahărul cu untul la temperatura camerei până devine o spumă, apoi încorporam ouăle, sarea, esența de vanilie, cacao și făina. Când ingredientele s-au omogenizat, punem aluatul în poș și formam fursecurile direct în tava tapetată. Le dai la cuptor până când se rumenesc, apoi le lași la răcit.
Pentru cremă
Batem ouăle cu cacao și zahărul și le punem pe foc mic, amestecând constant. Când crema s-a îngroșat dam deoparte, punem untul și esența de rom. Lasam crema să se răcească, apoi o mixam Unim fursecurile două câte două cu cremă de cacao.
Pentru glazura
Topim ciocolata pe baie de aburi , lasăm 2 minute și apoi punem fursecurile doar până la jumătatea fursecurilor, apoi le dam prin fulgi de ciocolata
Piure de cartofi cu ghimbir
Piureul de cartofi pare o mancare banala, insa nu e deloc asa daca stii sa adaugi in el si ingredientele care il fac mai bun si mai sanatos. Uite cum prepar eu piureul de cartofi!
Ingrediente
6 cartofi de marime medie
1/2 lingura sare
3 linguri de unt gras
1/2 cana de lapte fierbinte
2 linguri de smantana
Ghimbir
Apa
Salam uscat
Ou fiert
Mod de preparare
Foloseste cartofi rosii, care nu absorb foarte multa apa. Pentru a se patrunde mai usor, cartofii vor fi taiati in cuburi mari. Se pun la fiert si se adauga sarea. Se incearca folosind o furculita. Atentie, nu trebuie sa ii fierbeti prea tare! Apa se strecoara, pastrand cartofii in oala in care au fost fierti (eu folosesc un ceaunel), deoarece caldura recipientului ajuta la pastrarea consistentei cartofilor. Se adauga smantana si untul, se amesteca bine, apoi se toarna laptele cald. Nu folositi mixerul sau blenderul intrucat piureul va iesi cleios; pisati-l cu ustensila speciala pentru piure.
Acum adaugăm ghimbir ras și amestecati
Lasati putin piureul deoparte inainte de a-l servi, timp de 5 minute, pentru a permite aromei din ghimbir sa patrunda in compozitie. Serviti-l apoi ca si garnitura si veti vedea ce gust deosebit da ghimbirul acestui banal tip de mancare.
Serviți cu felii de salam uscat și ou fiert. Pofta buna!
Pulpe cu ciuperci
Rapid, ieftin, gustos, sățios și nu foarte greu pentru stomac! Fă niște pulpe de pui cu ciuperci după rețeta asta simplă!
Ingrediente
3 pulpe de pui
500 gr ciuperci ( la cutie )
1 ceapă 1 legatura pătrunjel
1 cana apă
sare
piper
Oregano
boia dulce
Ulei
4 căței usturoi
Pasta de tomate
Mod de preparare
Se spală bine ciupercile, se curăţă şi se taie cubuleţe. La fel se procedează şi cu ceapa şi cu usturoi. Se spală pulpele de pui şi se pun pe un şervet de bucătărie să se scurgă de apă.
Punem sare, piper, boia dulce,oregano in tava apoi punem pulpele, cartofi și ciuperci. Tăiem ceapa, usturoi și pătrunjel mărunt și punem peste pulpe, ciuperci și cartofi. Adaugăm sare ,piper , boia dulce, oregano, pasta de tomate , apa și ulei. Acoperim tava cu capacul. Preîncălzim cuptorul la 200 de grade. Punem tava in cuptor , scădem temperatura la 180 de grade și coacem pentru 60-70 de minute.
Se servesc calde. Pofta buna!
Mini eclere
În copilărie eclerele erau preferate de toată lumea, de multe ori era coada la patibarul din colt străzii , unde găseam eclere, gogoși împletite și corabioare. Erau așa de bune ………
Anii au trecut , dar și așa am învățat rețetă și o fac eu acasa.
Ingrediente
50 gr de unt
150 ml apă
70 gr de făină
2 ouă
100 ml frișcă lichidă
2 linguri de Baileys
un praf de sare
2 linguri cacao
1 ciocolata cu lapte
Pentru glazură:
200 gr zahăr pudră
3 linguri de cacao
un pliculeț de espresso
3 linguri de apa
Mod de preparare
Se încălzește cuptorul la 200 de grade și se tapetează o tavă cu hârtie de copt.
Într-o cratiță se amestecă untul și 150 ml de apă și se aduc la punctul de fierbere. Se adaugă făina și praful de sare. Se amestecă cu o lingură de lemn până ce compoziția se desprinde de marginile cratiței. Se ia de pe aragaz și se lasă la răcit câteva minute.
După ce compoziția s-a răcorit puțin, se amestecă ouăle unul câte unul, până ce aluatul este fin. Se formează în tavă eclere de 5 cm lungime si 2 cm lațime și se coc timp de 10-12 minute, sau până ce devin aurii. Se lasă apoi la răcit.
Pentru cremă
Topim ciocolata pe baia de aburi, se bate frișca lichidă și se amestecă cu 2 linguri de Baileys. Apoi adăugă cacao și ciocolata topita.Se taie fiecare ecler pe jumătate și se umple cu cremă.
Pentru glazură
Se amesteca zaharul pudra, cu cacao , pliculețul expresia și apă , până se omogenizează bine. Rezultă o glazura fina care se întinde peste eclere cu ajutorul unei linguri.
Spor la treabă. Poftă bună!
Fursecuri cu miere și scorțișoară
De la fursecuri nu se dă nimeni înapoi iar aceste fursecuri cu miere și scorțișoară sunt din acelea care ți se topesc în gură și îți fac ziua mai dulce!
Ingrediente
3 ouă
100 gr zahăr brun
100 ml ulei
600 gr făină mixta
2 linguri scorțișoară
5 linguri miere
coaja rasă a unei lămâi
2 pliculețe praf de copt
Nucușoară rasa
Mod de preparare
Preîncălzim cuptorul la 180 de grade
Se amestecă ouăle, zahărul, scorțișoara, coaja rasă de lamaie, mierea și uleiul.
Se adaugă făina amestecată cu praful de copt. Se frământă până se obține un aluat care nu se lipește de maini și care se poate modela usor.
Eu le am dat forma de ” s”
În tava tapetată cu hârtie de copt se pun fursecurile cu spațiu între ele. Se coc 20 de minute.
Pulpe la grătar cu ghimbir
Un grătar generos, crocant, extrem de aromat.
Ingrediente:
4 pulpe de pui slabe, cu piele, spălate
o legătură coriandru proaspăt
2 fire lemon grass
coaja şi zeama de la 2 lime
1 ardei iute verde, fără seminţe
2 linguri ulei
o bucăţică de ghimbir, ras (cam o lingură)
3 căţei de usturoi
Mod de preparare:
Pulpele de pui se crestează, din loc în loc, folosind un cuţit ascuţit. Frunzele de coriandru se rup şi se pun într-un castronel.
Tijele se pun în blender. Se adaugă lemon grass, coaja şi zeama de lime, ardeiul iute, ulei, ghimbir ras şi usturoiul. Se amestecă bine.
Pulpele se aşază într-o tavă adâncă (se poate folosi şi o tigaie fără coadă sau cu coadă de metal, nu de plastic) şi se stropesc din abundenţă cu sos. Se lasă câteva minute la marinat, până se pregăteşte grătarul.
Tava se aşază pe grătarul încins (de lemne). Pulpele se gătesc pe ambele părţi, până capătă o culoare aurie. Când sunt aproape gata, se scot din tigaie şi se pun pe grătar. Se frig pe ambele părţi, până capătă o crustă arămie.
Chec
Prima data cînd fac aceasta rețetă. Este rețetă de la Aghiou Miloy Georgi, fabrica de faina.
Am incercat o și eu vă spun doar că este foarte bun, eu am facut însă fara glazura
Ingrediente
1 lime doar sucul
220 gr unt la temperatura camerei
200 gr zahăr
1 linguriță extract de vanilie
sare
4ouă
50 ml lapte proaspăt
400 gr Farin up care creste singura
arahide marinate (opțional)
1avocado matur
Glazura
150 gr zahăr pudră
3 lingurițe suc de lămâie
2 lingurițe ulei de arahide
Mod de preparare
Tăiați avocadoul în mijloc, scoateți pulpa și o puneți împreună cu sucul de lime într-un blender
Transferați pasta într-un castron
Se adaugă untul, zahărul, extractul de vanilie și sarea și se înmoaie cu un amestecător manual până când amestecul este omogenizat
Se adaugă ouăle unul câte unul, iar mixerul funcționează
Adăugați laptele și batem până când acesta este încorporat în amestec
Într-un alt bol, amestecați Farin up cu arahidele
Se toarna amestecul cu Farin up in amestecul lichid si se amesteca usor cu o mistrie de patiserie pentru a se alatura ingredientelor
Ungem o tava cu unt și faina
Coaceți într-un cuptor preîncălzit la 180 ° C timp de 1 oră
Lăsați checul să se răcească timp de 10 minute și scoateti din tava . Se lasă să se răcească la temperatura camerei și se face glazura
Într-un castron, amestecați zahărul pudră și sucul de lime până când aveți o pasta fluorescenta
Se toarnă glazura peste chec și se presară cu arahidele.
Indiene cu cremă
Buna ziua ai invitați și nu știi ce să prepari dulce iată o idee.
Ingrediente
Capace
50 ml Esente de rom, vanilie, lamaie, portocale
3 linguri cacao
490 gr zahar tos
10 oua
175 gr faina
250 gr margarina
400 ml apa
Crema
Mod de preparare
Capace:
Se separa albusurile de galbenusuri de la 8 oua, se bat spuma cu un praf de sare si 90 gr zahar. Galbenusurile se bat spuma cu mixerul intr-un castron. Se adauga peste albusul batut spuma galbenusurile si faina (175 gr.) cernuta in ploaie ,se amesteca cu o lingura de lemn foarte usor de jos in sus sa nu se lase compozitia. Aceasta compozitie se pune intr-un posh (cornet de cofetarie) sau in punga de plastic si pe hartia de copt pregatita din timp la dimensiunea tavii, se fac gramajoare cu distanta de 1 cm intre ele. Capacele se coc pe dosul tavii (in cuptor incalzit cu 15 minute inainte) la o temperatura de 175 grade celsius, aproximativ 10 minute. Cand sunt coapte (umflate si putin rumenite) se scot din cuptor, caldute se desfac usor cu varful cutitului de pe hartia de copt si se aseaza pe un platou sa se raceasca.
Siropul
Se pregateste un sirop din 400 ml apa +200 gr zahar tos ,se da in cateva clocote apoi se da la rece,cand s-a racit se adauga 25 ml esenta de rom (1 sticluta ).
Crema
se amesteca bine intr-o cratita mica si se pune pe bain-marie pana cand se leaga ca o smantana,se da la rece. 250gr margarina Unirea Original se freaca spuma cu mixerul si cand s-a racit crema facuta pe bain-marie se pune lingurita cu lingurita pentru a nu se taia, dupa care se pune cacaua cernuta,stafidele si 25 ml esenta de rom.
Glazura: 100 gr ciocolata amaruie sau cu lapte se topeste pe bain-marie si se subtieaza cu o lingura ulei(daca aveti o ciocolata mai buna se pun doua linguri ulei).
Asamblarea:
Se trece capacul fiecarei prajituri prin sirop si se aseaza pe-o tava. Pe baza fiecarei prajituri se pune o lingurita cu varf si jumatate de crema si se pune apoi capacul peste crema apasand foarte usor. Ciocolata topita se pune intr-un cornet din hartie si se face pe fiecare prajitura gratar de ciocolata.
Sirop de cireșe
Pentru că tot avem cireșe in gradina m am gândit să fac și un sirop de cireșe.
Este foarte racoros si aromat plus ca e mult mai sanatos …
Ingrediente
500 gr cirese
100 gr capsuni pentru aroma
500 gr apa
750 gr zahar
1 lamaie
1 aspirina (opțional)
Mod de preparare
Amestecam ciresele cu tot cu sambure, cu capsunile si apa si le zdrobim bine de tot dupa care le lasam la frigider pentru 24 ore.Dupa 24 ore, punem ciresele noastre intr-o bucata de tifon si stoarcem cat de bine putem tot sucul.Eu am obtinut 750 gr suc de cirese.
Punem la fiert la foc mic sucul impreuna zahar.Il dam intr-un singur clocot si inainte de a stinge focul adaugam sucul unei lamai. Lasam siropul sa se racoreasca putin, vreo 10 minute, dupa care luam cateva linguri din sirop in care dizolvam aspirina. Daca doriti puteti adauga conservant . Bunica și mama cu aspirina faceau acest sirop si se conserva de minune.Turnam aspirina dizolvata in siropul cald si il lasam sa se raceasca dupa care il putem turna in sticle. Se conserva perfect peste 1 an intr-un loc racoros.Il servim amestecat cu apa, apa minerala, sifon si cu cateva cubulete de gheata.( Aspirina este doar pentru sucul care vreți să îl conservați, noi l am băut imediat deci nu am folosit aspirina)
Paste cu creveți
1 pachet spaghete/ paste
3-4 catei usturoi
1/2 borcan rosii in bulion
8 creveti
1 pahar vin rosu
ulei de masline
oregano
sare
piper
Mod de preparare:
Punem apa la fiert. Cind clocoteste adaugam crevetii ii lasam 3 minute. Ii scoatem din apa si ii curatam bine.
Intr-o oala in care fierbe apa cu sare se pun pastele la fiert. Intr-o oala mica, adanca se pune putin ulei de masline, se adauga si rosiile in bulion oregano si putin vin rosu. Intr-o tigaie se pune ulei de masline, usturoiul taiat felii si crevetii.
Cand pastele sunt fierte al dante, se opreste focul, se strecoara si se pun peste creveti in tigaie. Se amesteca putin, apoi se adauga sosul de rosii . Se asaza pastele pe o farfurie si se decoreaza cu oregano verde tocat.
Spumă de capșuni
Pentru că încă mai avem căpșuni in gradina am zi sa fac și aceasta spuma de căpșuni care place foarte mult copiilor
Ingrediente
2 albuşuri
2 linguri zeamă de lămâie
300 gr căpşuni
100 g zahăr
Mod de preparare
Albuşurile se pun într-un castron şi se bat spumă. Se adaugă zeama de lămâie şi se bat în continuare, până ce spuma devine foarte densă şi nu se mai desprinde de pe tel.
Separat, într-un alt castron, se pun 200 g căpşuni tăiate în sferturi, după ce au fost spălate şi curăţate de codiţe. Se presară peste ele zahărul tos şi se pasează cu o furculiţă. Se mixează apoi, adăugând treptat câte o lingură de albuş, iar când se obţine o spumă bine legată se acoperă cu un capac şi se pune la frigider pentru cel puţin o oră.
Spuma rece se pune în cupe şi se serveşte căpşuni proaspete.
Noi am avut și puțină negresa și am servit o așa !!!!
Sirop de trandafiri
Învaţă să prepari un sirop de trandafiri cu care să-ţi impresionezi oaspeţii în zilele toride de vară.
Este foarte bun și răcoros
Ingrediente
300 gr petale de trandafiri
1 l apa
2 kg zahar
Zeama de la o lămâie
Frunze de menta
Mod de preparare
Puneţi apa la fiert, când dă în clocot, adăugaţi petalele de trandafir spălate şi curăţate.
După câteva minute pe foc, petalele se strecoară şi în lichidul rămas se adaugă zeama de lămâie.
Din verzuie, apa de trandafiri se va face roşiatică sau roz.
La 1 litru de apă de trandafiri se adaugă 2 kg de zahăr, totul depinde de cantitatea de petale de trnadafiri de care dispuneţi.
Lichidul se fierbe până scade mult, cât să aibă consistenţa siropului, gros şi dulce.
Punem in sticla și lăsăm la rece servim cu frunze de menta
Tort cu fructe
Acest tort e bine de preparat de ziua copilului pentru că este adorat de toată lumea. Cu toate astea, se poate prepara oricand, pentru ca le place copiilor in orice anotimp.
Ingrediente
Pentru blat
120 gr Făină integrală de grâu
4 oua
1 linguriță praf de copt
1 vanilie
2 linguri zahar
Pentru cremă:
100 Gr Budincă dietetică de vanilie
3 linguri zahar
500 ml Lapte 0,1% grăsime
Pentru decor
2 Banane
2 Mandarine
2 kiwi
400 gr smântână dietetica
3 linguri zahar pudra
Mod de preparare
Se pun separat gălbenuşurile şi albuşurile în 2 vase adânci. Se adauga zahăr la gălbenuşuri şi se bate compoziţia cu mixerul până când devine spumoasă. Se adaugă făina integrală şi praful de copt şi se bate cu grijă compoziţia până când se încorporează şi aceste ingrediente. Se bat şi albuşurile spumă, după care, cu o lingură de lemn, se adaugă şi se amestecă în aluat. Se ia forma dreptunghiulara de tort, se unge cu foarte puţin unt şi se tapetează cu făină. Se toarnă aluatul şi se introduce în cuptorul preîncălzit timp de 15-20 de minute. Între timp, se pregăteşte budinca conform instrucţiunilor de pe plic, utilizând laptele degresat şi înlocuitorul de zahăr. Se taie bananele pe jumătate, iar mandarinele se desfac în felii. Kiwi se taie felii subțiri. După ce blatul s-a copt, se scoate din cuptor şi se toarnă budinca peste, fără a îndepărta marginile formei de tort. Batem bine smântână cu zahar până devine spumoasă. Punem peste budinca
Se așază fructele deasupra. După ce tortul s-a răcit, se pune în frigider pentru o oră sau două, pentru ca ingredientele să se întărească şi pentru ca marginile blatului să poată fi îndepărtate. Se serveşte rece.
Bagheta cu malai
Buna dimineața , ne place foarte mult aceasta rețetă .
Ingrediente:
500-800 gr făină
putina sare
25 gr drojdie proaspătă
1ou
1 galbenus
40-60 ml ulei
lapte caldut (cât cuprinde aluatul)
5 linguri cu vârf de smantana nu foarte grasă.
3 linguri malai
Mod de preparare
Se amesteca drojdia în laptele călduț pana se dizolva se lasa circa 5 minute pentru a se activa. Se pun toate ingredientele într-un vas peste care se adaugă laptele cu drojdia și se frământă pana ce se obtine un aluat omogen și ușor elastic. Se lasa la dospit 1 ora la cald după care se pot forma painicile sub ce formă doriti: impletituri, baghetă, sau covrigei se ung cu galbenus de ou amestecat cu putin lapte si se presară susan sau mac după preferințe se lasa 15 minute în tava la dospit și se pun în cuptorul preincalzit. Se coace pentru 35-40 de minute .
După ce o soateti din cuptor o acoperiți cu prosop. Poftă buna.