Take a fresh look at your lifestyle.

Retete pentru toate gusturile

Copanele cu cartofi și salata

Ingrediente

8 copane

4 ouă

300 gr fulgi de porumb

2 linguri boia iute

1 lingura boia dulce

2 linguri muştar

piper roşu

ulei pentru prăjit

sare

Zeama de lămâie

Pentru garnitura

3-4 cartofi

1 salată verde

3-4 fire ceapă

100 gr măsline întregi sau feliate

3-4 roşii

2-3 lingurite ulei de măsline

2 lingurite oţet balsamic

Mod de preparare

Curățăm spălăm și tăiem cartofii , pe care ii punem in apa cu sare și îi lăsăm până vine ora sa ii prajim

Se spală copanele într-un jet de apă rece, se curăţă de pieliţe şi se pun să se scurgă pe un prosop absorbant de bucătărie. Ca să se pătrundă bine în timp ce se prăjesc, se înţeapă pe toată suprafaţa.

Condimentele se pun într-un bol, se amestecă bine, apoi se unge carnea pe toată suprafaţa şi se pune la rece.

Între timp, se macină fulgii de porumb, se bat ouăle cu sare, se condimentează cu muştar , zeama de lamaie şi se scot copanele de la rece.

Se trec prin fulgii de porumb măcinaţi, ou şi iar fulgi şi se pun să se prăjească în uleiul încins. După ce s-au rumenit, se scot şi se servesc cu salata pregătită din roşiile tăiate felii, salata verde, ceapă şi măsline, condimentate cu sare, oţet balsamic şi ulei de măsline.

Prajim și cartofii și îi servim alaturi de copanele și salata

Pofta  buna vă doresc

 

Turte moldovenești

Dor de bunica dor de casa. Uite așa m am apucat sa fac aceste turte moldovenești.

Ingrediente

1si 1/2  kg faina de grau

3 vanilii

1 linguriță de sare

3 pliculețe de drojdie uscata

300-350 ml apa călduță

3 linguri ulei

Mod de preparare

Punem apa la incalzit un pic sa fie asa ca apa de vara ,intr-un vas punem drojdia uscata si un pic de sare ,peste drojdie adaugam apa sa inmuiem drojdia si apoi vom framanta un aluat potrivit ( nici moale nici tare ) , îl ungem cu ulei , dupa care il lasam la crescut cam o ora. Punem ulei in tigaie si lasam sa se infierbante bine apoi punem o turta la prajit pe o parte si pe alta. Pofta buna!

 

Supa de fasole

Este un pic diferita fata de cea clasica, dar este la fel de buna.

Ingrediente

200 gr fasole uscată

1 ceapă

3-4 morcovi

1 păstârnac

1 ţelină 3 linguri ulei

1 ardei gras

200 gr roşii decojite în suc de roşii

sare

Apa

2 dovlecei

Mod de preparare

Fasolea se curăţă, se spală şi se lasă la înmuiat în apă rece, 2-3 ore sau de pe o zi pe alta. Se limpezeşte şi se pune la fiert în apă rece. Se lasă să dea câteva clocote şi se schimbă apa. Se adaugă morcovii, păstârnacul, ţelina, dovleceii şi ceapa, toate legumele fiind curăţate, spălate şi tăiate mărunt. Se fierbe  vasul acoperit, la foc potrivit, 2-2 ½ ore.

Se adaugă uleiul, ardeiul gras tăiat cubuleţe şi roşiile mărunţite cu sucul de roşii. Se mai lasă pe foc 10 minute şi se potriveşte la gust cu sare. Pofta buna , zi frumoasa!

 

Vinete cu brânză

De ceva timp au ieșit vinetele in gradina. Voi ce retete aveți? Va recomand vinete cu branza, sunt delicioase.

Ingrediente

2 vinete mari

2 roşii

200 gr brânză de capră sau de oaie

sare şi piper

2-3 căţei de usturoi

3-4 linguri ulei

Apa

Mod de preparare

Se spală bine vinetele, se curăţă şi se taie rondele. Se dau cu un praf de sare şi se aşază pe un tocător înclinat, să se scurgă. Se lasă aproximativ jumătate de oră, apoi se călesc uşor într-o tigaie încinsă cu ulei. Roşiile se spală şi se taie şi ele rondele.

Legumele astfel pregătite se pun într-o cratiţă unsă cu ulei, aranjate în straturi, printre care se presară jumătate din brânză, mărunţită, usturoiul tocat mărunt,  sare şi piper. Se stropeşte cu puţin ulei, apoi se toarnă jumătate de pahar cu apă şi se coace în cuptorul încins, la foc potrivit, timp de 30 de minute.

Se presară şi restul de brânză şi se mai coace, la foc iute, 5 minute. Se servește caldă

 

Budinca cu cartofi

Sunt sigură că budinca faceți de toate felurile, dar aceasta budinca cu cartofi nu ați preparat-o pana acum. Iar daca e asa, iata reteta:

Ingrediente

600 gr cartofi

400 ml smântână

250 gr brânză telemea

150 gr caşcaval

1 ardei gras verde

Sare

Ulei pentru prăjit

200 Gr șuncă de pui sau curcan

Mod de preparare

Curățăm , spălăm și tăiem rondele cartofii.

Îi punem la parjit in ulei încins.

După ce se prăjesc ii punem in vas de yena. Presărăm sare peste ei ( îi punem direct in vas, fara a i pune pe hârtie absorbanta, așa nu mai avem nevoie de ulei)

Peste cartofi punem șuncă tăiată mărunt.

Adaugăm cașcaval ras și brânză telemea rasa , apoi adăugăm smântână și ardei gras verde tăiat rondele.

Se coace în cuptorul încins, la foc potrivit, 30-35 de minute. Se desprinde de pe vas cu ajutorul unui cuţit şi se serveşte imediat. Pofta buna!

 

Supa de vitel

O supa este binevenita oricând. Iată o reteta foarte gustoasa.

Ingrediente

1 kg pulpa de vitel

sare

piper

50 gr Faina dietetica

2 linguri ulei de măsline

2 catei usturoi

2 frunze de menta

2 linguri rozmarin

suc și coaja de 1 lămâie

50 ml vin alb

1 ½ litru de apă

1 kg de legume mixte pentru supa( eu le am luat de la market)

Frunze de telina

Mod preparare

Spala bine carnea , apoi o tăiem în bucăți mici. Adăugați sare, piper și făină. Se amestecă cu mâinile și se asigură că toată suprafața cărnii este acoperită cu făină.

Punem o oala pe foc mediu .Puneți 2 linguri ulei de măsline în cratiță și transferați bucățile de carne. Sotam carnea până se rumeste putin.Adăugați usturoi, frunze de menta, rozmarin și coaja de lămâie. Stingem carnea cu  vinul și adăugați sucul de la lamaie. Odată ce vinul se evaporă, puneți apa, acoperiți capacul și fierbeți 1 ½ oră. Apoi adăugați legumele și țelina. Acoperiți din nou cu capacul și fierbeți timp de 20-30 minute. Gata supa noastră care este foarte buna. Pofta buna vă doresc!

 

Budinca de vinete

E anotimpul lor, al vinetelor, sunt in gradina sau la piata. Da- le putina atenție și prepară aceasta rețetă.

Ingrediente

4 vinete

2 cartofi

300 ml  smântână

3 ouă

4 linguri ulei

sare

piper

200 gr șuncă

200 gr salam

150 Gr cașcaval ras

Mod de preparare

Tăiem salam și șuncă

Vinetele se spală, se taie rondele, se dau cu sare şi cu piper şi se lasă 10 minute la scurs.

Cartofii se curata se spala și se taie rondele.

În tigaie prajim prima data rondele de vinete și apoi rondele de cartofi.

Punem vinetele intr un vas de yena, adaugăm salam și șuncă, apoi punem rondele de cartofi, sare și piper, deasupra punem cașcaval ras, amestecă smântâna cu ouăle bătute şi se toarnă peste compoziția din vas. Preîncălzim cuptorul la 200 de grade Celsius.

Se introduce vasul la cuptor pentru 30-40 de minute. Se serveste calda. Pofta buna!

 

Plăcintă cu brânză

Cu un pachet de aluat foietaj (12 foi subțiri) poți face atât dulciuri, cât și aperitive apetisante. Este cazul acestei plăcinte foietaj cu brânză.

Ingrediente

1 pachet foietaj (12 foi subțiri)

600 gr brânză puțin sărată

3 ouă

2 linguri griș

2 linguri smântână

ulei

Mod de preparare

Amestecam brânză cu oua, gris, smantana.

Desfaci foile de aluat foietaj și le ungi cu unt. Pe fiecare foaie pune cu lingura compoziție de brânză și întindem, rulam și apoi o rulam sa fie rotunda.

Așa facem cu toate foile .

Punem ulei sa se încingă in tuci sau tigaie și apoi punem 2-3 plăcintele și le lasam sa se rumenească .

Le scoatem pe un platou in care am pus hârtie de bucătărie pentru absorbirea surplusul de ulei. Pofta buna!

 

Pâine cu ceapa

In urma cu ani , când am fost in concediu in Turcia , la cuptorul de pâine în fiecare aveau și pâine cu ceapa , o cumpăram aproape in fiecare zi

Nu știam că se face atât de bine și în casă. Ah, ba chiar e mult mai bună, mai pufoasă, mai aromată decât aceea din comerț. Atât de repede a dispărut încât data viitoare fac direct două în loc de una!

Ingrediente

Pentru ceapa caramelizată

1 ceapă mare (albă, roșie – după preferințe)

Bulbii de la o legătură de ceapă verde

2 linguri de ulei de măsline

sare

Pentru aluat

550 gr făină

1/2 linguriță sare

25 gr drojdie proaspătă (sau 2 și 1/4 lingurițe drojdie uscată)

Frunzele de la o legătură de ceapă verde

250-300 ml apă călduță

1pahar apa pentru cuptor

Mod de preparare

Începem desigur cu caramelizatul cepei. Într-o tigaie care nu lipește încinge uleiul, la temperatură medie spre mare. Călește ușor ceapa 5 minute, până se înmoaie. Redu focul la mediu spre mic și lasă ceapa (amestecând din când în când să nu se ardă sau lipească) să devină aurie. Asezonează cu sare (dacă vrei să fie un pic mai dulceagă poți adăuga și jumătate de linguriță de zahăr tos) și lasă deoparte la răcit.

Într-un bol mare amestecă făina cu sarea. Dizolvă drojdia proaspătă în apă călduță și adaug-o peste făină. Amestecă bine totul și apoi adaugă ceapa caramelizată și frunzele de la ceapa verde. Frământă bine până când aluatul devine pufos și se desprinde de pe marginea bolului. Acoperă-l cu un prosop curat de bucătărie și lasă-l la crescut circa 1 oră  – ar terbui să se dubleze.

Preîncălzește cuptorul la 240 grade Celsius cu 30 de minute înainte de coacere. Pune aluatul într-o tavă care nu lipește (dreptunghiulară, rotundă, cum dorești este ok).

Când o dai la cuptor, toarnă un pahar cu apă în tava aragazului -care trebuie poziționată pe cea mai joasă treaptă, sub grătarul pe care pui pâinea. Astfel, datorită aburului care se va forma, pâinea va fi pufoasă și nu cleioasă. Lasă pâinea la copt timp de 25-30 de minute, până când aluatul nu mai rămâne pe scobitoare.

Pofta buna vă doresc și o săptămână frumoasă

 

Salata cu rosii si oua fierte

Suntem in concediu dar nu putem sta nemâncați așa că o salata nu strica. Iată la ce m am gândit eu, mai ales că nu trebuie foarte multe ingrediente

Ingrediente

4-5 rosii cherry sau 2 rosii normale

3 oua fierte tari

patrunjel verde

1 lingura mustar

2 linguri ulei

1 lingura otet de mere

sare, piper

masline

Brânză puțin sarata

Mod de preparare

Se fierb ouăle.

Spălăm bine roșiile.

Amestecam mustar cu ulei, oțet, sare și piper.

Pe un platou sau farfurie punem felii de oua fierte, felii de rosii si se asezoneaza totul cu un sos vinegreta preparat din amestecul uleiului cu otet, mustar, sare si piper, dupa gust.Apoi adaugăm brânză și măsline  Se decoreaza cu patrunjel verde si se serveste imediat.

 

Mic dejun rapid

Ce faci cînd ești în concediu  și nu ai acces la bucătărie, dar ai un mic frigider și cuptor cu microunde in camera.

Uite așa eu am fost prin piata , mi am luat una alta și m am apucat de treabă, pentru că rămăsese puțină pâine de ieri m am gândit eu sa o fac noua.

Cum, o să mă întrebați? Uite așa :

Ingrediente

Pâine veche

1ou

Sare

Câteva felii de salam

Cașcaval ras

Mod de preparare

Am taiat o felie de paine am batut un ou cu putina sare, am pus painea in farfurie, am pus salam, cascaval si ou si am pus in cuptor cu microunde pentru 3 minute.

Este foarte buna și se face repede. Pofta buna vă doresc !!!

 

Vinete și cartofi prăjiți

Se poate să avem o masă sățioasă fără carne? Cum să nu…aceste vinete prăjite și cartofi prăjiți cu usturoi sunt fix prânzul de care avem acum nevoie!

Ingrediente

1 vânătă mare sau 2 mici

10 căței usturoi

sare

ulei pentru prăjit

3-4 cartofi

Mod de preparare

Vinetele, spălate și uscate, se taie rondele fără a le curăța de coajă. Se presară cu sare și se lasă o oră așa, să-și lase sucul.

Între timp se curata usturoiul.

Curățăm spălăm și tăiem cartofii rondele

Vinetele se șterg, apoi se taiem usturoi și frecam fiecare felie de vinete, se rumenesc într-o cantitate mică de ulei , le scoatem pe un platou cu hârtie de bucătărie pentru absorbirea surplusului de ulei

Apoi punem cartofii la prăjit, îi scoatem pe un platou cu hârtie de bucătărie pentru absorbirea surplusului de ulei. Se servesc calde. Pofta buna!


APRECIAZĂ ARTICOLUL !

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy