Take a fresh look at your lifestyle.

Retetele copilariei cu gusturi mature

Căpșuni trase în ciocolată

Un desert inedit, simplu dar rafinat in acelasi timp. Capșunile trase in ciocolata sunt usor de preparat, fiind necesare numai 3 ingrediente si foarte putina indemanare.

Ingrediente

100 gr ciocolata alba/neagra/cu lapte

10-15 capsuni proaspete

1 lingura unt

Pentru decor

Bomboanele colorate

Nuca de cocos

Mod de preparare

Curata capsunile de codite si spala-le in cateva jeturi de apa rece. Topeste ciocolata la bain marie si spre final, adauga unt, continuand sa amesteci. Infige o scobitoare in fiecare capsuna si scufund-o in ciocolata. Pune căpșunile pe o hârtie de copt și lasă le 30 de minute. Presară nuca de cocos și bomboanele colorate. Da capsunile cu ciocolata la rece pentru cateva ore, pentru ca ciocolata sa se întărească Pofta buna!

 

Urdă de casa

Buna ziua , bunica avea oi și făcea mereu brânză, cas, urda. Eu nu am oi, dar urda fac mereu pentru că-mi place foarte mult. Acum am facut cu lapte cumpărat. Gustoasa și delicioasa urda (anthothiro) de casă, cu 3 ingrediente simple.

Ingrediente

1 litru lapte gras

240 ml lapte acru

3 linguri zeama lămâie

Termometru

Tifon

Mod de preparare

Într-o cratiță, încălziți laptele la temperatura scăzută, amestecând continuu până când ajunge la 80 de grade Celsius. (Dacă nu aveți un termometru, veți înțelege acest lucru când laptele începe să se spumeze). De îndată ce atinge temperatura dorită, se adaugă laptele acru, lămâia, opriți focul, amestecați ușor și lăsați timp de 10 minute. Luăm un tifon(ca o plasă cu găuri foarte mici) și o punem într-un bol și se toarnă în conținutul de lapte. Lăsați-l timp de încă 5 minute. Cu o cârpă sau un fir, legăm tifonul (astfel încât să închidem urda într-un spațiu destul de mic). Agățăm tifonul cu urdaintr un cui și punem dedesubt un bol sau o oala pentru a se scurge. Lăsați o ora și apoi scoateți urda și serviți simpla,cu sare sau o puteți folosi la tarte , clătite și multe altele. Pofta buna!

 

Șerbet cu vanilie și mentă

Vă aduceți aminte de șerbetul din copilărie? Dacă nu, atunci vă reîmprospătez memoria pentru a retrăi acele momente delicioase din copilărie.

Ingrediente

1 kg zahăr

1/2 pahar apă, vanilie

80 gr sirop glucoza

Frunze de menta

Mod de preparare

Zahărul cu vanilia şi cu apa se pun la fiert, la început la foc domol, şi după ce zahărul s-a topit, la foc iute. Apoi adăugăm sirop de glucoza Cînd începe să se lege, se spală marginea vasului cu un şervet ud şi se pune vasul la apă rece, schimbîndu-se apa des. Cînd s-a mai răcit, se pune direct pe gheaţă şi se freacă zahărul cu un făcăleţ sau cu o lingură de lemn pînă ce zahărul s-a albit (făcut mat). Ca să fim siguri că zahărul este fiert, se ia puţin cu o linguriţă şi se bagă în apă rece. Dacă şerbetul nu se dizolvă, atunci este gata. Să nu se fiarbă prea mult şi cînd zahărul este fierbinte să nu se mişte vasul. Este indicat să se pună sirop de glucoză, să nu zaharisească. Borcanul cu şerbet, pînă ce se răceşte, se înveleşte cu şervet ud, apoi se leagă cu celofan. Apoi se pune pe farfurie , se decorează cu frunze de menta si se serveste Pofta buna !

 

Plăcintă cu brânză

Vă place plăcintă cu brânză dulce ? Noua da, foarte mult. Azi am incercat aceasta rețetă, dar cu gris și trebuie să știți că este foarte buna.

Ingrediente

1 pachet foi de placinte

6 linguri de gris

4 oua

1 l lapte

1 pahar zahar esenta de vanilie

300 Gr brânză dulce

2 linguri unt

Pentru sirop

2 cani de apa

zeama de la 1/2 lamaie

scortisoara

3 cani de zahar

Mod de preparare

Cu ajutorul unui mixer bati bine oaule, adaugi grisul in ploaie, apoi laptele, zaharul si esenta de vanilie si continui sa bati bine cu mixerul. Compozitia rezultata o pui la foc mic continuand sa amesteci pentru a nu se forma cocoloase. Lasi pe foc pana cand se ingroasa budinca. Apoi adaugam brânză și untul și amestecam bine. Intr-o tava unsa cu ulei pui 3 foi de placinta pe care le ungi cu ulei intre ele.Torni compozitia fiarta, iar deasupra pui alte 3 foi de placinta unse cu ulei intre ele. Intepi foile cu cutitul in diagonala. Preincalzim cuptorul la 170 de grade. Lăsăm plăcintă la cuptor 1 ora, dupa care torni siropul. Pentru sirop, amesteci zaharul cu apa, zeama de la jumatate de lamaie, scortisoara si lasi sa fiarba 15 minute, sa se ingrose putin.Torni siropul cald peste compozitie. Pofta buna!

 

Orez cu lapte și biscuiți

Vrei sa retraiesti, macar pentru cateva momente, perioada copilariei tale? Te invit sa-ti pregatesti orez cu lapte un pic diferit . Un desert delicios, care te va face sa te simti din nou un copil rasfatat, fara griji și pus pe șotii.

Ingrediente

1 cana cu orez

3 cani cu lapte

75 gr de unt fara sare

150 gr zahar

1 pliculet vanilie

25 gr coaja rasa de lamaie

25 gr de coaja rasa de portocala

Biscuiți

Compot de piersici ( sau care va place )

Zahar pudra

Mod de preparare

Orezul cu lapte este un desert delicios, pe care il poti pregati astfel: spala orezul si fierbe-l timp de 10 minute cu o ceasca de apa. Dupa cele zece minute scurge apa. Intr-un alt vas, pune la fiert laptele si coaja rasa de lamaie si portocala. Cand incepe sa dea in clocot, adauga orezul. Incorporeaza untul, adauga vanilia, zaharul si amesteca-le bine, pana se incorporeaza. Dupa ce s-a topit untul si incepe sa clocoteasca ia-l de pe foc. Rupem biscuiții bucatele,punem in bol apoi punem orez cu lapte, piersici, biscuiți , orez cu lapte , piersici și apoi biscuiți. Deasupra punem zahăr pudră și servim. Pofta buna!

 

Paste cu spanac

Oameni buni, sunt pline piețele sau grădinile de spanac, voi ce rețete pregătiți? Eu am facut tot felul de rețete cu spanac  și uite, azi m-am gândit să fac paste cu spanac, care sunt foarte bune. Dar să lăsăm vorba și să vă spun reteta.

Ingrediente

500 gr paste scurte

500 gr spanac proaspăt

5 căței usturoi

1 ceapă 50 gr unt

1 praf nucșoară,

1 linguriță busuioc proaspăt sau uscat

sare

piper

Apa

Mod de preparare

Punem apa in oala mai mare și cînd clocotește adaugăm spanacul și lăsăm 10 minute Într-o oală punem apă rece la fiert. Adăugăm 1/2 linguriță sare și punem capac să fiarbă apa mai repede. Când apa începe să fiarbă, adăugăm pastele și puțin unt și se fierb conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Între timp curățăm ceapa și usturoiul și se toacă mărunt. Topim untul într-o tigaie și călim ceapa cu usturoiul. Adăugăm spanacul Adaugăm apa și lăsăm să mai fiarbă 10-15 minute Condimentăm cu nucșoară, busuioc, sare și piper. Când pastele sunt gata se strecoară și se amestecă cu spanacul. Poftă bună!

 

Ștevie cu ouă

Dragilor a ieșit ștevia in grădină sau la piata, ce rețete faceti voi? Eu am ales de data aceasta sa fac ștevie cu oua Ingrediente

1 kg stevie proaspăta

1 ceapă mică

2-3 linguri ulei

30 gr unt

4 ouă

sare

piper

Mod de preparare

Stevia se curăţă, se spală, se opăreşte în apă cu sare şi se lasă la scurs într-o strecurătoare. Ceapa tocată se căleşte uşor în ulei, apoi se adaugă spanacul tocat mărunt. Se amestecă până se acoperă totul cu un strat fin de ulei şi se mai căleşte doar un minut, amestecând continuu. Se stinge cu apa și untul se lasă să fiarbă înăbuşit, 10-15 minute. Cînd ștevia este gata , facem ouăle ochi și le punem peste ștevia gata pregatita. Pofta buna!

 

Paste cu brânză

Vreți ceva dulce , dar care se prepara repede? Eu am o idee, care este binevenita oricând. Este buna pentru mic dejun sau chiar cina , iar copiilor le place foarte mult Dar zic sa lăsăm vorba și să ne apucăm de treabă.

Ingrediente

300 gr paste (de orice fel)

230 Gr crema de brânză Philadelphia

50 gr unt

zahar dupa gust

vanilie

Apa

Sare

Mod de preparare

Pastele se fierb in apa cu sare, conform indicatiilor de pe ambalaj. Se scurg de apa si se pun intr-o tigaie in care am topit untul. Adaugam crema de branza, zahar dupa gust ( nu mai mult de 2 linguri) si vanilia. Amestecam continuu pana se omogenizeaza totul. Se serveste cald Pofta buna!

 

Șerbet de portocale

Vă invit la un șerbet de portocale. Pentru că am multe portocale, m-am gândit să fac și șerbet de portocale. Ingrediente

1 kg zahăr

500 ml apă

15 ml zeamă de lămâie

coaja rasă de la o portocală

zeamă de portocale

Mod de preparare

Într-o cratiţă specială pentru dulceaţă sau şerbet, care nu a fost folosită şi la prepararea mâncărurilor, se pun pe foc zahărul şi apa. Se acoperă cu un capac şi se lasă să fiarbă aproximativ un sfert de oră, când siropul ar trebui să înceapă să se lege. Pentru a verifica dacă siropul este legat, se introduce o lingură uscată din metal (o lingură din oţel inoxidabil) în sirop şi apoi se ţine în poziţie verticală şi se lasă să se scurgă siropul. Ultima picătură se pune pe marginea înclinată a unei farfurii. Dacă această picătură se întăreşte imediat şi se formează o mărgea, fără se se mai scurgă pe mar­ginea farfuriei, înseamnă că siropul este bine legat. Dacă siropul este mai fluid, se continuă fierberea şi după puţin timp se verifică din nou. Când siropul este legat, se adaugă zeama de lămâie, se amestecă şi se ia cratiţa de pe foc. Se cufundă un săculeţ cu coaja de portocală şi se leagă de mânerul cratiţei. Se acoperă din nou cu un capac şi se lasă să se răcească. Siropul răcit este acum transparent şi lucios. Se amestecă circular cu un făcăleţ mai gros. Compoziţia se întinde şi se aseamănă cu o miere mai groasă, dar după câteva minute devine albicioasă şi mată şi se poate asemăna cu un aluat mai vârtos, care se rupe atunci când se amestecă. Se freacă în continuare şi se stropeşte cu zeama de portocale. Dacă devine prea gros, atunci se frământă ca un aluat. Totul trebuie făcut foarte rapid, pentru că altfel compoziţia se poate împietri. Se serveşte cu apă rece şi fructe de sezon.

 

Sos pesto cu smântână

Peste paste, friptura, pizza, in salate sau orez, cu legume crude sau cu biscuiti sarati, sosul pesto cu smantana schimba total gustul preparatelor. Poti inlocui smantana cu iaurt, daca vrei un sos mai usor.

Ingrediente

600 gr pătrunjel

250 gr nuci

4 caței de usturoi

50 gr parmezan

200 ml ulei de masline

200 g smanatana/iaurt

sare

piper

Mod de preparare

Spalam bine pătrunjel și îl lasă pe hârtie de bucătărie sa se scurga Amesteci pătrunjel, nucile, usturoiul si parmezanul si incepi sa le mixezi cu blenderul, adaugand treptat uleiul pana cand se omogenizeaza. Aduagam sare și piper. Dai deoparte si amesteci cu smântână/iaurtul. Daca vrei un sos mai ușor poți înlocui smântână cu iaurt. Pofta buna

 

Pâine de mălai

Este mai uşoară şi se nu se face deloc greu. Prepar-o şi tu după această reţetă simplă!

Ingrediente

200 gr malai fin

300 gr faina

300 ml apa

1 cub drojdie proaspata (25 g)

3 linguri ulei

1 lingurita sare

Mod de preparare

Într-un vas, se amesteca malaiul, faina si sarea. Drojdia se farâmiţeaza si apoi se desface cu puţina apa calduţa. În amestecul de faina se face un gol si se pune drojdia. Se adauga si apa, se amesteca si apoi se framânta pentru a obţine un aluat omogen. Se pune uleiul si se framânta în continuare pâna la completa lui absorbţie. Se acopera si se lasa la crescut o ora. Apoi, aluatul crescut se framânta usor, i se da forma rotunda care se pune în tava de copt tapetata cu faina. Se lasa din nou la crescut în tava pentru o ora. Se unge pâinea cu apa, se presara malai si se coace 20 de minute.

 

Tort ecler cu ganache de ciocolata

Învaţă cum să prepari un tort ecler cu ciocolată, cu celebrul aluat opărit, atât de gustos şi rafinat, după o reţetă simplă şi rapidă.

Ingrediente

Pentru aluat oparit

250 gr faina

500 ml apa

200 gr unt

4 oua

1 praf de sare

Pentru crema ganache

500 ml frisca lichida

400 gr ciocolata amaruie

Mod de preparare

Pentru aluatul opărit se pune apă la fiert, cu bucăţi de unt şi un praf de sare. Când untul s-a topit, daţi cratiţa deoparte şi adăugaţi făina în ploaie, amestecând. Se pune din nou cratiţa pe foc şi se amestecă aluatul până devine lucios şi alunecos. Se dă deoparte şi se lasă să se răcească, apoi se adaugă ouăle pe rând. Se întinde aluatul opărit cu un făcăleţ şi se taie ce forma doriți, eu le am tăiat cu o forma dreptunghiulara Se tapetează o tavă de copt cu hârtie de copt şi se pun dreptunghiurile din aluat, apoi la copt, la foc mediu, circa 30 de minu. Se scot şi se lasă la răcit. Pentru crema ganache, punem jumătate din frişca lichidă şi ciocolata la topit pe foc mic. Restul de frişcă se bate bine, apoi se încorporează jumătate din frişcă în crema ganache şi se bate cu mixerul până avem o cremă spumoasă. Aceasta cremă se pune între cele două blaturi din aluat opărit. Se ornează tortul cu ganache.

 

 


APRECIAZĂ ARTICOLUL !

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy