Take a fresh look at your lifestyle.

,,Fiica Ursoaicei” a venit la Ploiești – orașul lui Caragiale fiind leagăn de inspirație pentru scriitori debutanți

Sâmbătă, 22 ianuarie, ora 16.30 la Clubul Bailando din Ploiesti, Editura Eikon a lansat cartea ,,Fiica Ursoaicei’’ scrisă de Teodora Veress, la numai 12 ani.

La eveniment au participat Valentin Ajder, directorul Editurii Eikon și moderatorul acestui moment cultural,  Christian Crăciun, critic literar, eseist , publicist din Florești (judetul Prahova), autoarea Teodora Veress și Cristina Dobre, jurnalist (și mama Teodorei).

,,Prima mea dorință când am început să scriu această carte a fost ca personajele din paginile ei să existe mereu, să fie reale și credibile. În cartea mea aventura se îmbină cu umorul, iar participanții dețin calități precum dragostea adevărată, prietenia sinceră… care, cu regret o spun, cu greu se mai întâlnesc azi. Între realitatea de zi cu zi și o lume fantastică, Clara, o fetiță ca mine, de doisprezece ani, descoperă că ea era urmașa Fiicei Ursoaicei și că trebuia să încerce să dezlege un blestem care plutea de ani de zile peste un sat de munte în care ea tocmai se mutase. Pe parcursul cărții apare și Thomas, un băiat orfan care își uită trecutul oglindindu-se în ochii ei verzi și care intră fără să-și dea seama în poveste, Bill, un braconier care iese din Umbră de dragul unei fete și se alătură luptei contra Umbrei, Anna, o țărăncuță deosebită prin ea însăși, și în sfârșit Bătrânul Înțelept poreclit „Bunicul” care îi sfătuiește pe tot parcursul cărții. Umbră și lumină, bine și rău, un medalion și o carte cât o veșnicie cu un titlu de aur – toate acestea formează romanul meu care are un mesaj pentru toți cititorii: să crezi în tine că vei reuși, să crezi că dragostea nu piere niciodată și că poate undeva ne așteaptă și pe noi o carte care să ne dezvăluie o misiune complicată și un trecut magic”, scrie autoarea în Prefața cărții.

Totodată, Teodora, acum în vârstă de 14 ani, ne atrage atenția că ,,această carte nu este doar un simplu roman fantastic. Este un strigăt de ajutor al naturii care, în realitate, începe să se degradeze din cauza noastră, a tuturor.”

O realitate crudă de altfel: În fiecare oră, mai dispar, conform ultimelor estimări, aproximativ 6 hectare de pădure din tăieri legale și ilegale, potrivit site-ului organizatiei Greenpeace Romania.  (https://www.greenpeace.org/romania/implica-te/afla-cat-se-taie/)

Impresionată de defrișările masive pe care le-a văzut cu proprii ochi la Pădurea de la Tătaru din județul Prahova unde mergea adesea să se plimbe sau în alte zone de munte unde a fost în vacanțe și unde terenurile au luat-o la vale și au distrus case, iar animalele și în special urșii au năvălit în gospodăriile oamenilor pentru a-și procura mâncare nemaiavând pădurea la discreție, Teodora a scris o poveste prin care speră ca va sensibiliza sufletele celor mici și mari care pot face ceva pentru a opri acest dezastru ecologic.

Cartea „Fiica Ursoaicei” este o încununare a perseverenței, a exercițiului și a lecturii îndelungate, amestecate cu trăirile, cu speranțele și dezamăgirile tinerei autoare. De-a lungul timpului a participat la mai multe concursuri literare, la unele fiind desemnată câștigătoare. Pe 8 februarie 2020 de Ziua Internațională a cititului cu voce tare, Teodora Veress a participat la evenimentele dedicate acestei zile la emisiunea Bucuria poveștilor de la Radio Trinitas  unde a și citit in premieră, în direct, câteva pagini din acest roman care a fost primit cu succes. Drumul până la tipar nu a fost unul ușor sau lipsit de emoții.

Finalul este însă departe de aici, pentru că Teodora pregătește și un blog dedicat acestei cărți, dar și alte romane, unele deja finalizate, altele în lucru și chiar proiecte de împădurire.

Lansarea de carte poate fi urmărită pe pagina de facebook a Editurii Eikon (https://web.facebook.com/100008590418813/videos/1056153768279055/)  sau pe pagina de facebook a autoarei (https://web.facebook.com/profile.php?id=100076928232888).

Persoană de contact

Cristina Dobre – 0723564298

TeodoraVeress@gmail.com


APRECIAZĂ ARTICOLUL !

Cmentariile sunt închise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy