Vin sărbătorile și vrem ceva mai special pe masa de sărbători. Vrem să îmbinăm produsele tradiționale cu cateva specialități. Iată o rețetă care sigur vă va incanta, mai ales pentru ca are multă ciocolată și un pic de coniac.
Ingrediente:
1/2 kg faina
150 g unt
1 galbenus
4 linguri smatana
20 gr drojdie dizolvata in 4 linguri lapte caldut
2 ling. lapte
2 pliculete zahar vanilat
Pentru umplutura:
250 gr crema de branza
150 gr merenda /nuttela
2 linguri coniac
1/2 lingurita scortisoara
Pentru glazura:
150 gr ciocolata neagra de menaj
50 gr ciocolata alba de menaj
Mod de preparare:
Amestecam toate ingredientele pentru aluat si framantam aluatul pana ce devine elastic. Il lasam sa se odihneasca 30 de minute. Pregatim umplutura Merenda/nuttela trebuie sa fie la temperatura camerei. Amestecam crema de branza , merenda/nuttela si coniac pana se omogenizeaza. Adaugam scortisoara. Intindem foaie si adaugam umplutura.
Rulam si punem cozonacul in tava unsa cu unt si tapetata cu hartie de copt. II lasam sa mai creasca 15 minute. Preincalzim cuptorul la 180 de grade si coacem pentru 45 de minute ( dar incercati sa vedeti daca s-a copt). Il lasam sa se raceasca in tava si numai dupa ce este complet racit il acoperim cu ciocolata neagra, topita la bain mari.
Peste ciocolata neagra facem cateva decoruri cu ciocalata alba. Este foarte bun și nu trebuie să lipsească de Paște.