Cozonac cu lapte condensat
Pentru că am primit mai multe cutii de lapte condensat am zis sa fac și cozonac cu lapte condensat că tot nu l am incercat până acum.
Ingrediente
Păstrăm cutia de lapte condensat după ce am golit o, pentru măsurarea celorlalte ingrediente
1 lapte condensat
2,5 cutii zahăr (o cutie are 380 gr)
2 vanilie
6 ouă
2 cutii de ulei de floarea soarelui
2 lingurițe machlepi
1 linguriță mastiha Chios
1 portocala (suc și coaja)
4 pliculețe drojdie uscata
1 praf de copt
2 kg faina pentru cozonac
2 cutii de apă fierbinte
Mod de preparare
Într-un vas se încălzește laptele condensat cu zahăr până se topeste zahărul. Reduceți temperatura și adăugați ouă batute, vanilie și ulei de floarea soarelui.
Într-un castron mare se topește drojdia cu cele 2 cutii de apă (călduță nu fierbinte) și după topire se adaugă compoziția de lapte condensate.
Puneți restul ingredientelor și adăugați încet făina. Se frământă și se lasă acoperit într-un loc cald timp de cel puțin 2 ore pentru a creste
Apoi rupem cu mana bucăți și le facem sul ca sa le împletim, 3 suluri
Puneți cozonac in tava ungeti cu ou și coaceți în cuptor preîncălzit la 170 grade pentru aproximativ 20-25 de minute.
Salata de vinete
Salatele sunt nelipsite din orice cură de slăbire, pot fi folosite pe post de garnitură la fripturile la cuptor ori la grătar, pot fi savurate la micul dejun ori chiar la cină.
Ingrediente
3 vinete potrivite
½ linguriţă zeamă de lămâie
sare
1 lingura ulei de măsline extravirgin
Mod de preparare
Cureţi ceapa, o speli şi o toci. Speli vinetele, le ştergi şi le pui la cuptor cu ceapa (45 de minute). Scoţi vinetele de la cuptor, le treci sub un jet de apă rece, îndepărtezi coaja şi le laşi la scurs de zeama amăruie. Toci apoi vinetele cu un cuţit de lemn şi le pui într-un bol. Torni ceapa, sarea, uleiul de măsline extravirgin. Mixezi până când compoziţia devine omogenă.
Orez cu pui
O mâncare ușor de facut, dar foarte gustoasa, pe care v-o pun la dispozitie pentru zilele in care nu aveti timpul necesar sa gatiti.
Ingrediente
100 gr orez
1 cutie roșie cu ceapa
2-3 linguri ulei
400 gr piept de pui
1 ardei gras
sare piper verdeaţă
Apa
Mod de preparare
Punem ulei in tigaie si pune sa se incinga.
Se adaugă carnea tăiată cubuleţe şi se căleşte în continuare. Adaugăm ceapa cu roșii și ardei. Se stinge apoi cu puţină apă şi se lasă să fiarbă înăbuşit, 10 minute.
Orezul curăţat şi spălat se adaugă în tigaia cu carne. Se mai pune puţin ulei şi se amestecă uşor, până ce se acoperă tot orezul de un strat fin de ulei, timp de 1-2 minute. Se stinge apoi cu apa şi se lasă să clotească la foc mic, 10 minute se potriveşte la gust cu sare şi piper şi se mai lasă pe foc doar câteva clocote. Se acoperă mai întâi cu un capac, apoi cu un şervet gros şi se lasă jumătate de oră, până ce orezul absoarbe toată apa
Se servește cu gogoșari in otet.
Oua vopsite cu colorant alimentar
Azi am o reteta un pic diferita pentru voi, sper sa va prinda bine ideea mea de anul acesta la vopsit ouale pentru Paste. Eu am folosit un colorant lichid pe care il folosesc de obicei la colorarea pastei de zahar pentru torturi.
Ingrediente
1 fiola colorant roșu
1 fiola colorant albastru
1 fiola colorant albastru
10 -15 oua
2 linguri oțet pentru fiecare culoare
Mod de preparare
Pentru inceput pregatim oualele, le spalam bine cu apa calduta si le punem la fiert. Fierbem oualele cam 10 minute la foc potrivit. Cat timp ouelele se fierb pregatim colorantul.
Intr-un castronel adaugam 3 linguri de colorant, ce culoare dorim si 2 linguri de otet, pentru a fixa culoarea. Eu am avut colorant de culoare rosie, albastru si galben. Daca nu aveti verde uniti 2 culori albastru si galben, pentru cei ce vor si oua verzi. Va pregatiti toate castronelele cu vopseaua dorita
Oualele s-au fiert si le scoatem intr-un castron. Cum verificam daca sunt fierte? Simplu! Luam un ou si incercam sa il rotim ca pe titirez pe un plan drept, pe masa de exemplu. Daca oul se invarte atunci este gata, daca nu inseamna ca mai trebuiesc fierte cam 1-2 minute, nu mai mult pentru ca se sparg.
Gata acum cat oualele sunt fierbinti luam cate unul si il bagam in vopsea. Se rotesc in castron pana se uniformizeaza culoarea pe toata suprafata oului
La final, putem alege sa le dam luciu cu putin ulei .
Cozonac cu mac și nuca
După multi ani m am revăzut cu o buna prietena care locuiește în Turcia. Cînd ne-am întâlnit mi-a spus așa : „acum că te-am prins, mă înveți să fac cozonac că eu nu știu ? E prietea mea si nu aveam ce sa fac si i-am preparat un cozonac cu ingredientele pe care le avea la dispozite.
Ingrediente
Pentru cozonac
400 gr făină
60 gr unt
50 gr zahăr
1 cub de drojdie de bere
1 ou
1 gălbenuş
125 ml lapte călduţ
2 linguri coajă rasă de lămâie
1 plic zahăr vanilat
sare
Pentru umplutura
200 gr mac
100 gr zahăr
150 ml lapte
1 lingurita unt
1 plic zahăr vanilat
1 lingura coajă rasă de lămâie
Nuca
Mod de preparare
Drojdia de bere şi o linguriţă de zahăr se dizolvă în laptele călduţ. Se adaugă o lingură de făină, se amestecă bine şi se lasă la crescut, într-un loc cald, 10 minute.
Între timp, oul şi gălbenuşul se bat cu restul de zahăr şi un praf de sare, iar untul se înmoaie.
În făina cernută se toarnă maiaua crescută, laptele călduţ aromat cu vanilie şi coaja de lămâie şi compoziţia de ou. Se amestecă până se înglobează toată făina, apoi se adaugă câte puţin unt înmuiat şi se frământă până se obţine un aluat omogen, ce se desprinde uşor de pe vas. Se acoperă cu un şervet şi se lasă la dospit, până îşi dublează volumul, aproximativ o jumătate de oră.
Pentru umplutură, se amestecă macul spălat, laptele, untul şi zahărul şi se fierb până se obţine o compoziţie cremoasă. Se adaugă vanilie şi coajă de lămâie şi se lasă la răcit.
Aluatul crescut se întinde în două foi groase de 1 cm,una o ungem cu crema de mac iar pe cealaltă punem nuca , se rulează şi se împletesc. Se aşază într-o tavă unsă cu unt şi se lasă din nou la dospit, jumătate de oră. Se unge cozonacul cu ou şi se coace în cuptorul bine încins, 35-40 de minute.
Credeti ca prietenii dvs. ar fi interesati? Distribuiti acest articol pentru ei!