Ieri seara am avut o revelatie, care va fi cu greu inteleasa de functionarii publici ancorati in efectele miraculoase si nesperate ale majorarilor salariale, acceptate cu o usurinta nefireasca de consilierii locali, primar si viceprimari. Nu e dorinta mea sa critic aberatiile astea pe care le vad in primaria Ploiesti, care a devenit un stat in stat. Statul functionarilor publici care dispun dupa bunul plac tot ce vor sau, mai ales, ce nu vor. Vorbeam deunazi despre Sindromul Craciunoiu si efectele sale in randul functionarilor publici cu consecinte asupra cetatenilor care platesc salariile imense de astazi. Sa fie primite si bine folosite aceste salarii. Trebuiau marite, asta e clar, dar nu de patru ori la o singura strigare, ci in mai multe etape. Macar sa fii mimat implicarea in negociere primarul si toti cei care au negociat, nu sa dea pantalonii jos imediat cum s-a uitat Craciunoiu la ei. Nu mi-e foarte clar in ce calitate le-a tras privirea aia care i-a lasat in chiloti, dar inclin sa cred ca in cea de presedinte de sindicat, pentru in ca in cea de director al Drectiei Economice sigur era numai lapte si miere, daca a dat aviz favorabil Raportului de Specialitate pentru bugetarea salariilor.
Citeste si : Sindromul Craciunoiu sau indisciplina functionarului public, ridicata la rang de virtute
Sa revin la revelatia cu care am inceput si o are in prim plan pe Alina Istratescu, purtatorul de cuvant si directorul Directorului pentru Relatii Publice din primaria Ploiesti. Alina este o mama devotata, un om elegant in exprimare, dar este omul responsabil cu relatiile publice, adica trebuie sa mentina un echilibru in conexiunea cu jurnalistii, cu cetatenii, cu Uniunea Asociatiilor de Proprietari Prahova si alte institutii. Ea reprezinta primaria in relatia de comunicare cu ceilalti. Intamplarea face ca sunt si presedintele Uniunii Asociatilor de Proprietari si jurnalist. Eu, spre deosebire de Nicoleta Craciunoiu nu sunt in incompatibilitate si nici in conflict de interese, pentru ca nu sunt functionar public, nu sunt angajat la stat. Ca atare, imi permit sa face aceste doua lucruri in acelasi timp si incercs a le fac cat mai bine si in folosul celor pe care ii reprezint. Pe de o parte, vreo 66.000 de proprietari de apartamente si vreo 900 de asociatii si pe de alta parte cateva mii de cititori. Un lucru este demn retinut: daca Alina Istratescu nu ar fi fost director Relatii Publicesi purtatorul de cuvant al primariei, ar fi avut tot dreptul se arate deranjata de tagguirea mea. Altfel, nu…mai ales pe salariile astea de acum!
Mai mult, imi permit sa am un punct de vedere avizat atunci cand sunt nemultumit de modul in care sunt respectate drepturile noastre, banii nostri pe care ii dam la bugetul de stat, cand cineva uita ce are de facut in primarie sau face gresit, penru ca inteleg cum functioneaza lucrurile. Si asta fac. In primul rand, pentru ca am ajuns la o varsta la care am acumulat atatea cunostinte care imi permit sa inteleg ce se intampla in jurul meu si sa vad atunci cand ceva e in neregula. NU trebuie sa mi se spuna cum functioneaza lucrurile.
Pana ieri, am fost prieten pe Facebook cu responsabilul cu comunicarea din primaria Ploiesti, pana acum cateva sapatamani am fost, pentru o scurta perioada prieten pe Facebook cu Anabel Mantoiu, secretarul primariei Ploiesti. Cum s-a terminat aceata „prietenie” atat de repede? Foarte simplu. Cand am exprimat puncte de vedere care le vizau pe cele doua doamne, in calitatea pe care o au de functionari publici, le-am tagg-uit in speranta ca vor vedea, vor intelege si vor aduce la cunostinta factorilor de decizie din primarie. Daca Anabel Mantoiu m-a scos din lista, foarte ofensata de adevar probabil, Alina Istratescu a avut decenta sa imi spuna sa nu o mai tagg-uiesc fara acordul ei, neintelegand nici acum desi are o vechime mare in functia pe care o are, ca ea ar fi trebuit sa fie prima interesata de ceea ce spun, la fel ca si de ceea ce spun ceialalti oameni din presa sau din alte entitati care conteaza. Am ales ca sa nu ii mai creez nemultuimiri si am eliminat-o pe Alina din lista mea. Ma intreb daca si cu ceilalti oameni de presa sau reprezentanti ai altor ONG-uri mai mici sau mai mari se comporta la fel?!
Poate ca pentru ea nu conteaza UAP, poate ca pentru Anabel Mantoiu nu conteaza UAP, poate ca pentru Nicoleta Craciunoiu nu conteaza Eugen Cristescu si e dreptul lor sa fie asa. Ceea ce am de facut este sa contez si pentru ele deoarece, asa cum spuneam, reprezint interesele a 66.000 de ploiesteni. Iar daca acestia nu platesc acum 8,24 lei fara TVA de persoana pentru tarful la ridicarea gunoiului menajer este pentru ca eu nu am inchis ochii si nu am tacut, astfel si primarul a fost nevoit sa reactioneze, de fiecare data dupa mine, pentru ca altfel i-ar fi batut lumea obrazul. Dar nu va recunoaste asta niciodata. E unul dintre exemplele care atesta ca trebuie sa contez si nu pentru ca sunt buricul pamantului ci pentru ca eu inteleg ce inseamna sa raspunzi in fata oamenilor pe care ii reprezinti si nu vreau sa imi bata cineva obrazul. Fac tot ce e omeneste posibil sa nu gresesc fata de ei, pentru ca ii respect si vreau sa le dau motive sa ma respecte. Atata timp cat legea ma ajuta, nu ma uit cine e in fata mea pentru drepturile pe care le am de aparat. Asta e crezul meu.
Prin urmare revelatia a fost ca un om care lucreaza in comunicare nu trebuie sa fie absent din relatia cu nimeni indiferent ca il/o place sau nu. Comunicatorul trebuie sa stie cum sa se comporte cu cei care s-ar putea revolta pentru greselile mai marilor ei, nu sa ii intrige si mai tare impotriva alora, prin comportamentul lui. Comunicatorul trebuie sa aiba o vorba buna tot timpul chiar daca i-ar veni sa smulga inima din piept unuia sau altuia. Altfel, comunicatorul nu are ce cauta in meseria asta, poate fi mutat la alt department unde nu este necesar sa discute cu publicul.
Multumesc Alina Istratescu pentru constientizare. A fost o lectie din care am invatat multe. Poate inveti si tu ceva. Daca nu, poate n-ar fi rau sa lasi pe alticineva mai …comunicativ, nu atat de plictisit. Mai ales ca luati atatia bani la salariu de-acum incolo. Zic si eu asa, ca opinia publica:))))
Iata postarile mele recente pe pagina de Facebook care au deranjat-o pe Alina Istratescu pentru ca am tagguit-o :
“Este foarte interesant cum cateva sute de functionari publici se supara pe cateva zeci de mii de ploiesteni care le platesc salariile…pentru ca le considera prea mari si nejustificate la nivelul asta nou cu munca prestata. Raportat la munca profesorilor mai ales, nu neaparat cu prostul care plateste acele salarii.
Nu am vazut niciun functionar public din primaria Ploiesti preocupat sa o traga de maneca pe Anabel Mantoou sa respecte legea transparentei. Sau sa ii dea o palma peste ceafa N. Craciunoiu pentru ca refuza la plata ce vor muschii ei si ajunge TCE aproape de insolventa, CSM Ploiesti e pe butuci pentru ca fetele de la handbal luau 4000 de euro, iar ea acum „doar” 3000, ca ne mananca tantarii de doi ani ptr ca ea nu vrea sa plateasca furnizorul sau ca este in conflict de interese fiind si director al Directiei economice si presedinte de sindicat. Ba dimpotriva, chiar e lumea incantata si o transforma in erou in timp ce consilierii locali aproba ceea ce vor muschii doamnei Craciunoiu de parca ar da din banii lor de acasa. Despre ce vorbim? E stat in stat in primaria Ploiesti? Si noi suntem doar tampitii care ttebuie sa il intretinem si sa tacem ca idiotii?
P.S. Nu spune nimeni ca nu trebuiau marite salariile, dar nu de patru ori. Si nu de patru ori dintr-o data”
“Tineti minte ce va spun si vreau sa ajunga la urechile primarului!
Exista REGULAMENTUL cu privire la evaluarea performanţelor profesionale ale funcţionarilor publici elaborat în temeiul art.34 alin.(9) al Legii nr.158-XVI din 4 iulie 2008.
Vreau ca incepand din acest an functionarii publici sa fie evaluati conform acestui act normativ, iar evaluarile sa fie facute publice. Meritam cu prisosinta acest lucru, avand in vedere ca suportam salariile imense pe care le-ati aprobat in negocierile cu directorul economic presedinte de sindicat, Nicoleta Craciunoiu.
Pana unde vreti sa ajungeti? Chiar nu va e teama de nimic?
Gata cu joaca de-a administratia!”
“Am crezut ca e o gluma, dar vad ca nu e.
Salariul Anabelei Mantoiu, secretarul primariei Ploiesti, cea care terfeleste cu buna stiinta Legea transparentei decizionale ia un salariu de 10.440 lei. Astptam sa vedem ce vor dispune procurorii in legatura cu plangerea penala care i s-a facut pentru nerespetarea prevederilor acestei legi.
Nicoleta Craciunoi ia unn salariu de 9570 lei, la care se adauga sporul de 25 % pentru ca detine dreptuld e viza CFPP. Astfel, femeia asta care isi bate joc de adminsitatia locala iar organele abilitate dorm, probabil cu buna stiinta, pentru ca sunt destule capete de acuzare pentru care ar putea fi cercetata, va lua un salariu de 11.962,5 lei.
Intrebarea mea ar fi: „prostii” astia de profesori care se chinuie sa invete copiii sa fie oameni de calitate, ce salarii iau, prin comparatie cu individele astea?
Ceea ce nu iau in calcul aceste doamne este faptul ca ele, spre deosebire de magistrati si politisti, nu sunt protejate de ultraj si trebuie sa dea socoteala in fata cetatenilori pentru ce vor face de-acum incolo pentru a le imbunatatii viata…
Nu inteleg cum consilierii locali, primarul si viceprimarii au putut sa aprobe asemenea imensitati de salarii, nejustificate de eficienta activitatii. Ups, or fi crescut si ale lor?! Asta da negociere :))))))))”
“Am vazut ca s-a aprobat in ultima sedinta de CL majorarea pretului abonamentelor pe mijloacele de transport. Sper ca am inteles bine si daca gresesc imi cer scuze anticipat. In primul rand, pretul pentru un bilet a ramas acelasi, adica 2 lei.
Un lucru bun este faptul ca s-a revenit la variantele de unu si doua trasee la abonament. Dar, la un calcul elementar pentru doua calatorii zilnice pe un singur traseu abonamentyul costa 85 de lei, iar cu bilete 88 lei. Inteleg ca un abonament fidelizeaza clientul si i se acorda o facilitate substantiala, astfel incurajand si alti calatori sa achizitioneze un abonament. In conditiile in care diferenta este de doar 3 lei care este smecheria?
In ceea ce priveste abonamentul pe toate traseele si aici ar fi ceva de reclamat. Pretul nou pe toate traseele este de 122 de lei, comparativ cu 63 de lei cat era pana acum. Daca s-ar fi pastrat un tarif decent, atractiv si sub chelutiala necesara de transport zilnic, consecinta ar fi fost, in cazul achizitionarii abonamentelor pe toate traseele, ca s-ar fi evitat aglomeratia din statii creata de pesoanele care astepata un traseu anume, pentru care si-au achizitionat abonamentele.
Masurile luate nu sunt incurajatoare pentru cei care fraudeaza de regula mijloacele de transport, calatorind fara bilet sau abonament. Dimpotriva…
Daca astfel se doreste imbunatatirea flotei si recuperarea datoriilor pentru evitarea insolventei, gandirea pare a fi gresita, in opinia mea. Dar poate ma insel, cine stie?!”