Take a fresh look at your lifestyle.

Scrisoare deschisa// Roberta Anastase mai bine taci si faci, decat sa vorbesti si sa nu faci nimic

Am citit scrisoarea deschisa adresata de deputatul Roberta Anastase, fostul presedinte al Camerei Deputatilor catre ministrul Mediului, Gratiela Gavrilescu. Se refera la poluare, la poluarea Ploiestiului care in multe, poate prea multe momente ale zilei devine insuportabila. La fel ca si ipocrizia de care da dovada deputatul Roberta Anastase care o face direct responsabila pe Gavrilescu, desi rafinariile sunt construite de zeci de ani.. E drept ca ministrul are mult de recuperat la capitolul poluare, dar de aici si pana considera-o direct responsabila de faptul ca ploiestenii mor din cauza poluarii e cale lunga. Trec peste faptul ca Anastase a fost presedintele Camerei Deputatilor, adica al treilea om in stat si nu a facut nimic. Spun doar ca desi e parlamentar din 2004, nu a inteles nimic din menirea si responsabilitatile pe care le are fata de cetatenii care au votat-o, dar si fata de ceilalti. Roberta Anastase aplica metoda cea mai simpla si cea mai lasa, in conditiile in care este parte din Palamentul Romaniei, iar ea s-a dus acolo pentru a face legi. Nu pentru a freca menta, in loc sa initieze legi. Inainte de a-i bate obrazul Gratielei Gavrilescu, Anastase trebuia sa studieze legislatia europeana, sa o confrunte cu cea romaneasca, sa ceara statistici despre cat de mari sunt noxele, ce influente au asupra sanatatii oamenilor, iar la urma sa initieze unul sau mai multe acte normative care sa nu mai permita limitele care sunt permise in legislatia romaneasca si care conduc spre boli generate de poluare.

Scrisorile deschise sunt apanajul societatii civile, nu al parlamentarilor, doamna Anastase. Dumneavoastra aveti la dispozitie initierea legilor pentru imbunatatirea vietii cetatenilor. Te duci si vezi cat de proaste sunt actele normative in domeniul sanatatii publice, cum spuneam, care sunt limitele noxele de nu pot fi amendati poluatorii gasiti vinovati. Nu trimiti o scrisoare deschisa sau un comunicat de presa. Astea sunt mijloacele noastre, alea astora care suntem in societatea civila. Voi, parlamentarii va duceti si discutati cu ministri, ca doar sunteti sau ar trebui sa fiti, patru zile cel putin, in capitala. Discutati direct cu ministri, depuneti adrese in care solicitati documentatia de care aveti nevoie si pe baza careia sa puteti concepe expunerea de motive si proiectul de act normativ.

Nu stiu cine a scris scrisoarea, dar e un misto ieftin pe spatele unei situatii grave. Pe mine cetatean, doar atat de data asta, nu ma intereseaza o galceava politica, nici macar una intre femei care poate fi mai atragatoare. Ma intereseaza sa stiu ca un parlamentar stie ce are de facut dupa 13 ani de deputatie si initiaza legi, face lobby pe langa ceilalti parlamentari, pe langa ministrii si ne usureaza noua viata. Ma intereseaza sa stiu ca un ministru raspunde la telefon si ca pot stabili o intalnire pentru a discuta problemele cetatenilor… de mediu, de poluare, dar si altele cu care acestia se confrunta.

Dar cel mai mult ma intereseaza ca atunci cand ajunge intr-o functie publica, chiar si cel mai prost dintre politicieni sa nu uite pentru ce a ajuns acolo, adica sa faca in asa fel incat, prin prisma functiei pe care o detine, sa ne usureze viata. Nu sa se usureze pe viata noastra…

Pe viitor, daca exista o minima decenta din partea politicianului Roberta Anastase, sa nu mai iasa cu scrisori deschise, desi vad ca si primarul Dobre are aceeasi practica, inainte de a putea demonstra ca a epuizat toate mijloacele pe care le are la dispozitie ca parlamentar. Daca nu stie cum, sa ma intrebe, ca o invat. Altfel, ramane aceeasi habarnista plina de ipocrizie. E valabil pentru toti cei care au ajuns in Parlament sau in functii publice si nu fac nimic pentru cetateni, desi au atatea mijloace legale la indemana.

Mai jos aveti un fragment din “marea” scrisoare.

“Am ales această formă de adresare după ce am constatat că instituția pe care o conduceți este oarbă, surdă și mută când vine vorba de cea mai gravă problemă a Ploieștiului: poluarea….

Ați încropit o replică prin care ați încercat să vă ascundeți incompetenţa și indiferența, printr-un limbaj de lemn plin de promisiuni: ”o să luăm laboratoare mobile”, ”o să facem controale”,”o să…”. Aceeași placă pusă din nou și din nou în fiecare mandat.

Nu mai merge așa, doamna ministru: sunteți direct responsabilă pentru faptul că ploieștenii mor din cauza poluării.”

 


APRECIAZĂ ARTICOLUL !
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More

Privacy & Cookies Policy