Acesta este un pamflet, tratați-l ca atare, mai ales că este un răspuns la răspunsul impertinent al city-managerului Sorin Dumitrașcu, pare a fi stilul lui.
În fabuloasa capitală a gunoaielor, cunoscută pe vremuri sub numele de Ploiești, asistăm la o piesă administrativă absurdă, unde actorii principali sunt un primar de decor, Mihai Polițeanu, și un city manager care semnează orice hârtie îi pică în mână, Sorin Dumitrașcu…în locul celui care l-a scos din șomaj sau frecatul mentee cu care
Orașul Ploiești, locul unde primarul și city managerul s-au specializat într-un sport olimpic: evitarea responsabilității. Când ai o problemă reală, adică gunoaie în tot orașul, nu ceri soluții de la primărie, căci domniile lor îți vor cere… o formulare mai clară a plângerii.
Să ne înțelegem: gunoiul a existat, munții de deșeuri erau acolo, contractele sunt anulate, iar șobolanii ar fi început să ceară rezidență permanentă. Dar administrația Polițeanu-Dumitrașcu nu a vrut să audă de asta, în timp ce noi le-am cerut oficial să rezolve problema pe care au generat-o. În schimb, ei ne-au scris, cu aer de profesori de drept administrativ, că nu au regăsit în plângerea prealabilă „actul administrativ a cărui revocare se solicită, dreptul sau interesul legitim vătămat, vătămarea suferită” și alte subtilități birocratice.
Că, vezi Doamne, dacă noi nu le livrăm toate detaliile cu subpuncte și anexe, ei nu pot analiza problema. Ei nu văd gunoaiele, dar văd lipsa unui articol citat. Nu sunt supărat pe ei, pentru că am văzut cât de limitați sunt, dar im
Și totuși, dacă tot cer atâtea explicații, să le dăm una clară, folosind chiar Statutul Alianței pentru Drepturile Omului din România:
Art. 6 din Statutul ADOR:
„Scopul ASOCIAȚIEI este apărarea drepturilor civile, politice, economice, sociale, la liberă exprimare și culturale ale cetățenilor și promovarea și apărarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului, inclusiv acordarea asistenței și serviciilor juridice persoanelor fizice și juridice lezate în drepturile lor.”
Deci, da, avem dreptul legitim să cerem ca administrația să curețe gunoiul, să nu lase orașul în colaps și să răspundă în mod concret, nu cu texte robotizate la orice solicitare i-am adresa.
Dar nu, la Primăria Ploiești lucrurile nu funcționează așa. Aici se aplică strategia „dacă nu putem să răspundem serios, cerem detalii irelevante”. În loc să găsească o soluție, primarul și city managerul au dat copy-paste la un manual de proceduri administrative și au trimis o scrisoare care, de fapt, spune:
„Nu ne spuneți că am făcut praf sistemul de salubritate, spuneți-ne exact cu ce articol din lege ne dați în cap.”
Mai exact, nu contează că orașul a fost sufocat de deșeuri, contează să avem formularea perfectă a plângerii, pentru că ei oricum sunt analfabeți funcțional și nu înțeleg nimic.
Așa se face administrația modernă la Ploiești… gunoiul trebuie să fie curat organizat, nu colectat.