Romanul ramane o javra prin definitie. Si eu sunt roman si, cu siguranta sunt javra, dar doar cu javrele. Dar ceea ce a facut scriitorul Andrei Cornea, la emisiunea Ultima Editie de la TVR1, in ziua inmormantarii marelui nostru poet Adrian Paunescu, demonstreza micimea natiei. “ Eu cred ca s-a depasit o limita cand a fost depus la Ateneul roman”, spunea acest individ, care nici daca mai traieste un million de ani nu se ridica la valoarea poetului. Peste ani si ani, Paunescu va fi studiat amanuntit in manualele de limba romana, in timp ce despre cele trei eseuri ale lui Cornea isi vor aduce aminte doar rudele sale. Despre Paunescu trebuie vorbit la superlativ, chiar daca un alt individ de teapa lui Cornea, recte Tismaneanu l-a inclus in scriptele prin care a condamnat comunismul. Oare unde vroiai sa fie depus marele poet, ma, daca nu la Ateneu, care este considerat simboul culturii romanesti asa cum este si omul care, prin nonconformismul lui s-a opus in cel mai elegant mod regimului Ceausescu?
Cand Adrian Paunescu strangea zeci de mii de oameni in jurul lui doar la un semn, acest Cornea punea umbrelute si liniute pe hartie ca sa invete cum se scrie in limba romana, aceea pentru care, cel ce pana mai ieri se numara printre marii poeti contemporani, lupta cu inteligenta sa impotriva unui regim totalitar.
Prezenta presedintelui Basescu la funerariile poetului a fost remarcata de acest individ ca fiind una lipsita de respect pentru cel caruia i-a adus un ultim onor. In mintea eseistului, faptul ca Basescu avea pulover pe el, reprezinta o misiune transcedentala de nerecunoastre a meritelor celui care ne-a invatat sa ne iubim si respectam parintii prin poeziile sale. Gandesti, nu gluma, eseistule, anticule care esti!!!
Cu siguranta Paunescu si Basescu nu au fost prieteni, dar macar presedintele, asa cum s-a imbracat a venit si si-a prezentat omagiile in timp ce Cornea statea la TVR si dadea cu noroi intr-un om care era ingropat. Cat de mizerabil poate sa fie cineva care da cu laturi intr-un om mort, si nu oricare om, ci unul care a facut cinste tarii, a facut cinste limbii romane pe care a slujit-o cu credinta oarba?! Cat de mizerabil esti cetatene Cornea?
“ Eu am sa-i neg talentul de poet. Era un poet, insa era un poet mediocru. Avea un geniu, histrionic, agregator si manipulator de mase”, spunea Cornea in emisiune. Imi tot invart degetele pe taste ca sa nu scriu exact ce simt din respect pentru cititori. Ma intreb de unde l-au scos ce-i de la TVR pe acest individ de care n-au auzit 50 de oameni in tara asta? Ma intreb cum si-a permis postul national si moderatorul acestei emisiuni sa lase sa se vorbeasca despre o valoare a tarii in acest mod. Dar mai ales cum si-a permis moderatorul TVR sa vorbeasca cu invitatul lui, in mod negativ, despre un om care era ingropat, in timp ce mii de oameni isi luau adio cu lacrimi in ochi? Rusine!!!
Normal ca avea geniu, caci daca n-ar fi avut nu ar fi strans atatia oameni in jurul lui, redandu-le increderea, fie si pentru cateva ore, si spernta ca odata si odata vor fi liberi sa spuna ceea ce gandesc.
“Ce facea el acolo era o religie surogat, o mistica surogat. Tinerii cresteau cu sovinismul, cu nationalismul, cu reductionismul mintal al omului nou, ”, mai spune “marele” eseist despre Cenaclul Flacara. Daca tinem cont ca Cornea( iertata sa ne fie cacofonia) s-a nascut in 1952, prin anii ’80, pe vremea cand Paunescu mergea prin tara cu Cenaclul, eseitul de-acum era un adolescent care, probabil, statea cu urechile ciulite la radio sa auda cum canta Tatiana Stepa sau Vasile Seicaru. De aici putem trage concluzia ca ceea ce intelegea Cornea nu avea nicio legatura cu mesajul transmis de poet, dovada fiind ca in timpul emisiunii “eseistul” mustea de reductionismul mintal al omului nou, scremandu-si creierul sa scoata cuvinte inteligente.
“Ma revolta cand se spune ca era un patriot. Pai cum esti tu patriot, in momentele alea cand sunt daramate satele?…”, mai spune revoltatul acest istoric al artei, omitand sa precizeze cum a procedat el la momentul respectiv, prin anii ’80, cand Adrian Paunescu iesea in fata multimii de care era iubit, chiar cu riscul de a fi interzis, ceea ce s-a si intamplat dupa… Ploiesti, in 1985. Oare ce facea revolutionarul asta mic prin epoca aia? Lupta in transee impotriva lui Ceausescu?
Mi-e greu sa vizionez pana la capat emisiunea, pentru ca sunt satul de ipocriti. Vad destui in jurul meu, si se inmultesc pe zi ce trece, ca iepurii.
Ideea acestui material e urmatoarea: Un individ care se pretinde a fi om care se pretinde a fi de cultura, nu vine niciodata la TV, in ziua in care un coleg de-al lui este inmormantat ca sa dea cu noroi in el. In primul rand pentru ca acesta nu ii va putea da replica si in al doilea rand, acel om, Adrian Paunescu, cu bune si cu rele este un simbol al Romaniei si va ramane vesnic asa. In timp ce tu, Andrei Cornea, ai demosntrat ca esti un om mic, fara caracter. Trebuia sa stai acasa, sa nu vii la Televiziunea Romana sau a lui Basescu sau a puteri sau a cui o fi si sa incerci sa murdaresti memoria poetului. Pentru ca ti-ai permis sa ataci un om aflat pe ultimul sau drum, dumneata domnule Andrei Cornea esti o mizerie!
P.S. Biografia marelui poet…
P.P.S. Invidia, de Andrei Cornea