De noua zile a inceput calvarul Romaniei ajunse la suprasaturatie din cauza unor politicieni total dezinteresati de viata noastra, a multimii de oameni nefericiti. A trebuit sa moara 45 de oameni pana astazi, iar alti 130 sa se chinuie la portile nefiintei pentru ca societatea civila romaneasca sa nu mai reziste si sa rabufeneasca. Niste copii nevinovati, rockeri sau satanisti cum au fost catalogati de oameni ai bisericii, au murit pe altarul democratiei, arsi pe rugul coruptiei din administratie, din Parlament, din ministere, din Politie, din Parchete, din aceasta societatea romaneasca bolnava, in care, intotdeauna, dar intotdeauna, mortul a fost de vina.
Gata, ajunge! A venit momentul ca mortul sa nu mai fie de vina, sa isi ceara drepturile atat pentru el cat si pentru cei care raman sa sufere in urma lui. A venit momentul ca sa raspunda toti cei care se fac vinovati ca ne-au sfidat atatia ani si care au aplicat legea preferential. Iata ca aplicand-o asa, au murit oameni nevinovati, iar familiile si prietenii lor sunt acum marcati pe viata.
Anul trecut in februarie, in Apuseni, din cauza incompetentei unor oameni din institutii ca ROMATSA care, desi dotata cu aparatura morderna, nu au reusit sa depisteze, in timp util, un avion cazut, iar alti doi oameni au murit nevinovati. Sau vinovati de o cutuma care spune ca “ mortul este de vina” pentru ca nu-si mai poate apara drepturile. Acum, zeci de mii de oameni cer aceste drepturi pentru mortii nostri, da, pentru mortii nostri, pentru ca fiecare individ care moare nevinovat este si mortul meu, este si suferinta noastra, este si frustrarea ta.
Zeci de mii de oameni cer ce? NORMALITATE, mai nesimtitilor care ne conduceti, fie ca sunteti din PSD, din PNL, UDMR sau UNPR. Ne-ati adus la capatul puterilor cu coruptia voastra, cu acest sistem corupt pana in maduva oaselor fiecaruia dintre voi care, cu mici exceptii, nu traiti din salariile pentru care v-ati dus in Parlament, in ministere sau in Agentii de stat.
Resetarea acestui sistem nu se face prin demisii. Ele sunt doar punctul de oprire. Resetarea sistemului trebuie pornita de la cel mai mic functionaras public care are un salariu minim pe economie si vila de sute de mii de euro. Primul pas este verificarea averilor celor care traiesc dintr-un amarat de salariu de la stat, dar au agonisit averi uriase din spagi. Trebuie sa luam extremele pentru a putea intelege unde se afla coruptia. Sa luam exemplul unui parlamentar care, daca este corect si nu corupt, este nevoit sa traiasca dintr-un salariu de 5000 de lei. Cum se descurca un parlamentar cu aceasta suma daca nu are venituri alternative? Cum isi asigura el hrana, tigarile, deplasarile, amantele, cheltuielile cu familia, cu copiii din aceasta suma? Sunt intrebari care nu trebuie sa mai fie retorice, ci sa devina litera de lege pentru procurorii, nu numai de la DNA, daca vor sa fie respectati de cetateni pentru munca lor. Sa luam un alt exemplu:
Un primar de oras are si el un salariu de circa 4000 de lei, dar duce o viata de lux, are o casa sau mai multe de lux. Trebuie sa fim toti tampiti ca sa credem dintr-un salariu atat de mic pentru o functie atat de importanta, cineva si familia lui pot duce o viata de lux. Ne uitam in alta parte, in timp ce coruptia de nestriga in ureche, in timp ce oamenii mor nevinovati si tot ei sunt responsabili de moartea lor. Ajunge, trebuie schimbat nu ceva, ci tot!
Trebuie sa intelegem ca orice societate democratica este compusa din cetateni pe de o parte si politicieni pe de alta parte. Primii sunt cei care platesc taxele, iar ceilalti cei care fac legi si distribuie aceste taxe. Trebuie sa intelegem ca este necesar ca noi cetatenii sa ramanem in priza si sa militam in continuare pentru drepturile noastre in strada, pentru ca, din pacate, e singura metoda la care politicianul percuteaza, de care se teme si se teme pentru ca nu suntem, singuri pe lume, ci se uita la noi toata Europa din care facem si noi parte. Ne arata cu degetul ca un stat corupt de multi ani si vinovati de aceasta nu suntem noi, platitorii de taxe si impozite, ci ei, cei care ne conduc. Partea proasta este ca pentru a schimba ceva tot ei, cei care ne conduc, adica politicienii care fac legile, trebuie sa cada de acord ca nu se mai poate asa si sa schimbe totul din radacina. Sa schimbe criteriile, valorile si principiile dupa care a functionat politica pana acum, dar pentru asta noi trebuie sa nu lasam garda jos. Avem un motiv fundamental: mor oameni nevinovati intr-un sistem medical bolnav, nedotat cu instrumente care sa usureze suferinta si, de cele mai multe, ori cu oameni abrutizati de serviciul pe care il desfasoara in conditii inumane!
As vrea ca acest articol sa ajunga sa fie citit de presedintele Iohannis si sa tina cont de aceste solutii pe care le propunem, pe langa cele propuse de strada:
– Statutul functionarului public trebuie modificat in asa fel incat functionarii publici sa fie responsabilizati mai mult decat oamenii de rand pentru acte de coruptie, deoarece coruptia este, in primul rand, apanajul functionarului public si a demnitarului
– Legea 115/ 1996, privind declararea si controlul averii demnitarilor, magistratilor, functionarilor publici si a unor persoane cu functii de conducere trebuie refacuta din temelii ca un punct de plecare in lupta anticoruptie
– Trebuie gandita o grila de salarizare adecvata fiecarei functii a functionarului public pentru a nu mai raspunde tentatiilor
– Sistemul de evaluare a functionarilor sa fie facut profesionist, de catre profesionisti dintr-o institutie aparte si evaluarile sa fie facute publice
– Deputat sau senator trebuie sa devina o meserie inregimentata in Codul Ocupatiilor din Romania, incheiat un contract de munca cu fiecare parlamentar care chiar daca a fost ales are responsabiliati pentru care poate fi tras la raspundere atunci cand nu isi respecta atributiile, in baza acestui contract de munca
– Trebuie ca dinozaurii din politica locala si centrala sa dispara defintiv, pentru ca metodele folosite de ei in ultimii zeci de ani distrug pe cei care vin cu intentii bune in politica. Aici ar putea fi vorba despre o lege a lustratiei
– O fiscalitate redusa adaptata la o populatie saraca, pentru colectare masiva si eradicarea evaziunii fiscale
Tinerii care acum sunt in strada nu mai sunt tinerii de acum 25 de ani, care veneau dupa comunism si ieseau cu teama in strada. Acum conditiile sunt altele, instruirea lor e mai profunda, ei stiu ce vor, au acces la informatie mai mare ca in acele vremuri in care se venea dupa o perioada de orbire intelectuala. Nu trebuie sa lasam manipulatorii sa creeze conflicte si sa cerem ce ni se cuvine , in continuare, adica : NORMALITATE, respectiv, economie dezvoltata, protectie sociala, sistem de sanatate performant, invatamant performant si bine platit, servicii publice de calitate, siguranta cetateanului, respect fata de cetatean, responsabilizarea functionarului public si a demnitarilor!
Daca acum renuntam, nu vom mai avea o alta oportunitate prea curand, iar mortul va redeveni de vina pentru fiecare problema nerezolvata!
P.S. Pentru prima data, dupa atata amar de vreme, exista SOLIDARITATE. Nu-i asa ca e pacat sa o lasam sa se piarda?!