Încep cu o undă de regret acest material, pentru că am văzut că partidul DREPT a avut o conferință de presă în care și-a prezentat candidații de la Prahova, pentru Senat și Camera Deputaților. Prima pe lista Senatului este viitorul fost decan al Baroului Prahova, Emanuela Antonescu aka Zâna Unghiuță, iar la Camera Deputaților, Cristina Toma Cochinescu deschide lista.
Despre Zâna Unghiuță am scris deja și voi mai scrie în această campanie, vorba aceea, și publicitatea negativă tot publicitate este. Îmi pare rău, dar e greu să scrii de bine despre o persoană care încalcă dreptul la liberă exprimare al unui jurnalist, care a scris o serie de articole despre ea, în calitatea oficială pe care a deținut-o. Sau care are o plângere penală pentru fals în înscrisuri, pe care procurorii o tergiversează și de care o să ne ocupăm cât de curând.
Citește și: Pamflet: Emanuela Antonescu – Zâna Unghiuță sau magia de un strălucitor… nimic
Discuția de astăzi este despre cea care, probabil, e responsabilă de candidatura Emanuelei Antonescu la funcția de senator al României, care a copleșit-o cu atât de multă onoare încât la conferința de presă la care nu am fost invitat, cam despre asta a vorbit câteva minute. După ce a îngăimat câteva cuvinte despre onoare și valori fără să le menționeze, a încheiat prezentarea pentru că nu avea, probabil, suficiente ăăăă-uri la ea.
Așadar, Cristina Toma Cochinescu, mamă eroină, cum s-ar fi spus în perioada lui Ceaușescu mamelor care au patru copii, deschide lumea, pardon, lista la Camera Deputaților pentru partidul DREPT.
L-a cunoscut pe Vlad Gheorghe pe TikTok, unde l-am văzut și eu prima dată când posta puncte de vedere critice în calitatea sa de europarlamentar. Atât de mult l-a plăcut politic, încât a împrumutat bagheta magică de la Zâna Unghiuță și a ajuns la d-l Gheorghe cu CURAJ, pentru a intra în DREPT.
CURAJ este partidul pe care l-a fondat Cristina Cochinescu și care mi-a dat prilejul să fac un joc de cuvinte. Dar nu este vorba nici despre CURAJ, și cu atât mai puțin despre DREPT, atâta timp cât are în componența lui un personaj de pamflete precum Emanuela Antonescu. Este vorba despre Cristina Toma Cochinescu, pe care o cunosc din 2014, când am promovat-o într-un articol din Intransigent. Mă rog, la acea oră se numea Incomodph.
Prietena Zânei Unghiuță are un trecut profesional interesant, care trezește suspiciuni, la fel ca și în cazul viitorului fost decan al Baroului Prahova, la momentul în care a intrat prima dată în Consiliul Baroului.
Rămânem la C. Cochinescu și, la o studiere sumară a arhivelor… internetului, aflăm, așa cum vedeți în poza din front, că studiile sunt următoarele:
- 2004-2005: Master în Drept constituțional și instituții politice (Universitatea București)
- 2001: Diplomă de licență în Științe juridice (Universitatea București)
- 1998-2001: Facultatea de Drept, Specializarea Drept (Universitatea Nicolae Titulescu București)
- 1995: Diplomă de Bacalaureat (Liceul de Artă Ploiești)
- 1991-1995: Liceul de Artă Ploiești, Specializarea instrumentist pian și corist
Înțelegem de aici că d-na Cochinescu, ajunsă la frumoasa vârstă de 47 de ani, a studiat patru ani la Liceul de Artă din Ploiești, iar în perioada 1998-2001 a absolvit Facultatea de Drept, Specializarea Drept (Universitatea Nicolae Titulescu București) și a susținut diploma de licență în Științe juridice tot în 2001 la Universitatea București, la stat, cum s-ar zice.
Nu știm dacă este o greșeală de tipărire, dar facultatea de Drept nu durează niciodată trei ani, ci patru. Iar faptul că d-na Cochinescu a absolvit-o și a obținut licența în trei ani ne duce cu gândul că avem de-a face cu un geniu al justiției, care sperăm să nu se rateze pe măsură ce înaintează în vârstă.
Mai e o problemă. Și nu așa cum v-ați fi așteptat, adică cea legată de gradul de rudenie cu Nicolae Cochinescu, fost judecător al Curții Constituționale, unde avea să devină magistrat asistent la doi ani (dacă e corect că a absolvit Facultatea de Drept în 2001) după ce a obținut licența. Gradul de rudenie cu fostul judecător al CCR nu i-a deschis nicio ușă, bineînțeles. Cum spuneam, este un geniu și cei de la Curtea Constituțională au văzut acest lucru și au adus-o la scurt timp după licențierea în Drept, în ograda lor.
Asta după ce vreo doi ani a predat la Facultatea de Drept, pentru că și rectorul o fi observat că are un geniu în curtea sa și nu a vrut să-l rateze, după cum spune descrierea din ObservatorulPH, respectiv: „După ce a absolvit facultatea, Cristina a mers pe calea didactică și aici, predând ceva timp studenților de la Facultatea de Drept din București, iar ulterior a lucrat la Curtea Constituțională ca magistrat asistent, timp de 13 ani.”
Citește și: Povestea Cristinei Toma Cochinescu, femeia care dă culoare și viață unui Ploiești gri și trist
Aș propune să nu trecem cu ușurință și să apreciem geniul artistic, care, imediat după ce a absolvit Liceul de Artă din Ploiești, timp de trei ani a desfășurat activitatea de profesor în cadrul liceului, așa cum putem citi chiar pe site-ul geniului ploieștean. Trebuie reținut faptul că pentru a fi profesor la un liceu îți trebuie o facultate, iar la un liceu de artă chiar Conservatorul. Informația noastră este că în acea perioadă mama Cristinei Cochinescu a fost profesor de pian. Să fi trecut în CV ceea ce a prestat mama sa? Nu cred, dar totuși, scrie negru pe alb că imediat după liceu, d-na Cochinescu Cristina a fost profesoară de pian. Iată ce scrie:
Alte activități
- Director de marketing S.C. Teman Trading S.R.L. (2017-2019)
- Director Grădinița Ploieștiul în Culori (2016-2017)
- Asistent Marketing, Jurist S.C. Flacăra S.A. (2002-2003)
- Profesor de pian la Liceul de Artă Ploiești (1995-1999)
Așadar, în anul în care a absolvit liceul, adică 1995, a fost de îndată angajată ca profesor de pian, timp de trei ani, în ultimul an începând deja cursurile la Facultatea de Drept a Universității Nicolae Titulescu, pentru a-și netezi drumul spre statutul de magistrat asistent al Curții Constituționale, unde unchiul o aștepta, cu siguranță, cu brațele deschise.
Poate nu m-ați crezut, dar sunt semne că d-na Cochinescu este un geniu, atât al justiției, cât și al artei muzicale. Unii ar spune că, de fapt, nu a fost decât o beizadea și, având această „calitate”, rudele cu funcții i-au netezit drumul. Iar eu, spre rușinea mea, nu am suportat niciodată beizadelele, pentru că știu cât m-am chinuit să mă construiesc fără ajutorul cuiva din familie.
Citește și: Noua șefă a DNA, între yachturi și povești pentru copii
Articolul de mai sus întărește ideea că Cristina Cochinescu provine dintr-o famiglie cu puternice conexiuni în justiție, la fel ca și Zâna Unghiuță, cu care este prietenă și al cărei tată a fost unul dintre cei mai buni decani ai Baroului Prahova.
Că a fost sau nu beizadea, că i s-a netezit drumul în carieră sau nu, contează mai puțin, chiar dacă mie nu mi-a plăcut niciodată această categorie de persoane. Ce contează cu adevărat este că se pare că minte în CV-ul său, așa cum am arătat mai sus, iar acest lucru o descalifică, pentru că nu e DREPT să candidezi pe baza unor omisiuni, ca să nu le spun minciuni.
Constatând aceste lucruri, nu pot decât să mă amuz citind sloganul partidului DREPT: Să înDREPTăm România!
Stimate d-le Vlad Gheorghe și stimată d-na Cosette Chichirău, unde înDREPTați România cu astfel de personaje? Una care se confruntă cu două plângeri penale și nu înțelege ce înseamnă dreptul la liberă exprimare, deși este avocat de profesie, și nu leagă două vorbe, iar cealaltă vine în fața votanților cu un CV dubios!
Probabil că înDREPTați România spre un teatru ieftin, în care prestează cascadorii, nu actorii care ar putea să aducă plusvaloare. Așa se întâmplă când partidele pun pe liste persoane în disperare de cauză, pe prietenie, în niciun caz pe criterii sănătoase.