Take a fresh look at your lifestyle.

Ordonanta traseistilor// Diferenta dintre asumare si tradare. Unde e cetateanul, mai primarule?

Ne uitam cu totii, plini de frustrare, dar neputinciosi, la Ordonanta lui Dragnea, denumita a fi a Rusinii, in care se permite primarilor, consilierilor locali, judeteni si presedintilor de consilii judetene sa treaca de la un partid la altul. N-o sa discut despre caracterul nelegal al acestei ordonante pentru ca este clar ca excede Constitutia. Vreau sa supun atentiei voastre ignorarea alegatorului de catre politicianul care nu face diferenta intre asumare si tradare.

Luam cazul de la Prahova, unde cu cateva luni in urma, sase parlamentari liberali au decis sa se inscrie intr-un ONG, pentru ca apoi sa fie membri ai partidului lui Tariceanu, recte PLR. Explicatia lor, la acel moment, la fel ca si a primarilor de astazi era ca se pierde esenta liberala a partidului si ei, marii liberali nascuti in Maternitatea …liberala, carora le curge sange …liberal prin vene nu sunt de acord ca PNL sa se piarda…din USL. De ce? Pentru ca USL era la ciolan, iar doctrina liberala, atat de mult trambitata  de ei, se pierdea in meandrele iesirii de la guvernare!

Asa se intampla si acum. Primarii, in speta cei de la PNL, pentru ca ei sunt vizati de catre PSD, invoca faptul ca s-a pierdut sau se pierde doctrina liberala si, din acest motiv, ei sunt nevoiti sa se mute la PLR sau UNPR, care sunt vasalii PSD. Trecerea directa la PSD ar fi chiar o bataie de joc pe fata si ar da argumente ziaristilor sau societatii civile sa-i arate in toata splendoarea prostiei lor. Acesti primari care trec de la un partid la altul, invocand tot felul de scuze, sunt doar niste oportunisti de duzina, care habar nu au de legislatia pe care ei sunt primii pe care trebuie s-o respecte si, pe langa argumentele puerile pe care le ofera publicului, se ascund in spatele unui adevar essential. Fara sa gandeasca o clipa la populatie, cei aflati la putere, de oriunde ar fi, conditioneaza finantarea primariilor prin subordonare. Primarii, neinsturiti in marea lor majoritate, habar nu au sa apere drepturile unitatilor administrativ teritoriale pe care le conduc, cerand in baza Legii Finantelor Publice, cota care li se cuvine din bugetul de stat si preferand sa stea cu mana intinsa.

Asadar, constatam ca incompetenta este principala scuza, nespusa, a primarilor care prefera sa devina sclavi, in loc sa-si apere partidul din care fac parte, invocand niste drepturi care li se cuvin. Din punctul meu de vedere nu exista nicio scuza pentru cei care procedeaza asa, pentru ca prin Legea Finantelor Publice exista prevederi care spun ca bugetul local poate fi completat cu donatii si sponsorizari, alte surse de venit pe care primarii omit sa le ia in calcul, asteptand doar incasarea taxelor si impozitelor de la cetateni si, eventual, cota parte care li se cuvine prin lege, din bugetul de stat. Acea cota parte care se presupune ca se aloca preferential.

Iata ca am ajuns la cetatean. Acesta este ignorat total de catre primarul, consilierul local, judetean sau presedintele de partid, cu toate ca el aduce contributia sa la bugetul local, care le permite acestora sa imbunateasca minimele conditii de viata pe care contribuabilii le merita. Iata cum cetateanul este uitat, cu toate ca acei primari, consilieri locali, judeteni si presedinti de consiliu judetean sunt in functii prin prisma votului celor care, ulterior, isi aduc contributia la bunul mers al comunitatii, prin plata impozitelor si taxelor. Pe baza promisiunilor din campanie, pe care nicun primar nu le respecta, acestia sunt alesi de cei pe care ulterior nu dau doi bani, patru ani de zile, iar acum, prin Ordonanta Rusinii, isi evoca neputinta trecand in tabara celor care sunt la butoane. Vedem cum nu conteaza alegatorul, contribuabilul, cum este calcata in picioare vointa lui, exprimata la vot, pentru promisiunile desarte pe care cei alesi le fac si uita de ele, in secunda doi.

Trecerea de la un partid la altul, in ipocrizia ei, are la baza aceste principale motive, sub masca asumarii, culmea, a promisiunilor electorale care nu mai pot fi respectate, vezi Doamne, pentru ca s-a pierdut liberalismul. Poate ca exageram un pic aici, dar motivele invocate sunt departe de a fi o asumare fata de alegator, cat mai degraba a tradarii acestuia. Asumarea presupune ca, in orice conditii, sa-ti respecti promisiunea facuta fata de alegator, pentru a-i imbunatatii, in primul rand lui, viata, si nu tie, familiei si prietenilor tai,ca primar.

Tradarea, asa cum se vede si acum ca practica cei care parasesc taberele din care au fost alesi, are la baza principiul “ care da mai mult”, iar primarii, consilierii locali si judeteni, presedintii de consilii judetene, asta fac, fara sa incerce sa respecte pe cel care i-a dat votul si, aparand dupa patru ani, in fata lui, ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat.

Astfel, asumarea e una, tradarea e alta, iar in cazul ordonantei lui Dragnea, de departe tradarea musteste in randul celor care parasesc randurile partidelor din randul carora au fost alesi. Dar, in primul rand, tradarea nu este fata de partid, ci fata de cetatean, fata de cel care le da votul, iar cei care tradeaza nu sunt capabili sa inteleaga asta, din pacate.

Poate ca a venit momentul sa dechidem ochii si sa privim in ai celui care ne va cere votul, sa nu uitam din ce partid a fost ales si sa ii cerem socoteala pentru asta. Daca ei intre ei nu se sanctioneaza, trebuie sa o facem noi, stimati cetateni ca si mine. Nu sunt numai politicienii de vina pentru ca se comporta asa. Avem si noi vina noastra, pentru tradarile lor!

 


APRECIAZĂ ARTICOLUL !
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More

Privacy & Cookies Policy