Dupa alegerile locale, care au avut loc in urma cu o luna, una dintre problemele existentiale ale Ploiestiului este situatia clubului de Fotbal Petrolul. Este laudabila initiativa noului edil de a strange la discutii factorii care ar putea veni cu solutii si cu bani, dar se pare ca acestea intarzie sa apara. Dupa parerea mea, solutiile sunt foarte simple si nu inteleg de ce se invart toti in jurul cozii. Poate doar pentru ca nu se intentioneaza a se gasi una viabila.
Prin urmare, solutiile pe care eu le propun primarului Adrian Dobre si Consiliului Local Ploiesti sunt urmatoarele, in ordinea numerelor de pe tricou :))
- Primarul sa ceara organzarea unui referendum pentru a solicita votul cetatenilor daca sunt de acord ca municipalitatea sa infiinteze o entitate care sa detina si sigla si palmaresul Petrolului si sa asigure un buget anual raportat la nivelul competitiei la care se situeaza echipa.
- Daca cetatenii vor fi de acord cu propunerea primarului si nu am niciun dubiu ca nu vor fi, sunt mai multe variante. Una ar fi sa se infiinteze un SRL( societate comerciala cu raspundere limitata) la fel cum a fost infiintata Societatea de Gospodarire Urbana( SGU Ploiesti), conform Legii 31/1990 cu privire la infiintarea societatilor comerciale, care are ca si actionar unic Consiliul Local Ploiesti. Astfel se pastreaza sigla si palmaresul in patrimoniul Consiliului Local care este actionar unic.
- A doua varianta ar fi infiintarea unui SA( societate pe actiuni) in care Consiliul Local sa detina o parte din actiuni, sa zicem 60%, iar diferenta sa fie achizitionata de spectatori sau persoane fizice ori juridice, cu o structura organziatorica sanatoasa, respectiv Consiliu de Administratie, Presedinte s.a.m.d. Ulterior, in functie de performante si faima dobandita, actiunile se pot urca pe Bursa. Modelul se poate apropia de cel din Spania, denumit socios, unde Real Madrid acumuleaza sume mari de bani din cotizatiile suporterilor, dar nu are legatursa cu structura actionariala ci cu suplimentarea veniturilor clubului dintr-un plan binedefinit de marketing.
- Infiintarea clubului Petrolul ca structura sportiva in baza Legii nr.69/2000 privind educatia fizica si sportul, la fel ca si CSM Ploiesti, prin Hotarare de Consiliu Local, ca si celelalte entinati mentionate mai sus. Macar infiintarea unei Academii de fotbal Petrolul in baza acestei legi, prin care sa fie crescuti si promovati copiii si juniorii Petrolului creandu-se astfel o rivalitate sportiva intre CSM si Petrolul Ploiesti.
Din punctul meu de vedere acestea sunt singurele solutii viabile pentru redresarea echipei Petrolul care va trebui sa plece de la nivelul Diviziei D sau C, in cazul in care CS Paulesti, care tocmai a pomovat in C, va ceda locul noii structuri a Petrolului. Cu tot respectul pentru gloriile fotbalistice ale Petrolului, daca nu vin cu capital, doar cu numele nu pot plati jucatorii sau utilitatile si nici macar hrana copiilor si juniorilor. Prin urmare orice intalnire in care se asteapta solutiile din sala si cei care conduc intalnirile nu prezinta variantele legale, sunt sortite esecului si Petrolul va muri incet, dar sigur.
Orice ar spune altcineva, solutiile prezentate mai sus sunt cam singurele aborbabile, iar alte discutii sunt pierderi de timp.
Le urez succes celor care incearca redresarea Petrolului, dar mai ales celor care vor sa redreseze Petrolul, pentru e distanta mare de la vorba la fapta. Sfatul meu este sa nu mai bata apa in piua, pentru ca solutiile sunt la vedere si la indemana Consliului Local si a primarului.
P.S. Prin aceste metode perfect legale nu mai dati de lucru la DNA!