Take a fresh look at your lifestyle.

Bogdan Nica sau Radu Socoleanu- personaje rupte din “Ciocoii vechi si noi”

Ceea ce veti citi sper sa va intristeze, pe cat de mult va va amuza poza dar, mai ales, sa va dea de gandit. Este vorba despre o intamplare de la Conferinta Judeteana a PNL, care a avut loc astazi, la Casa de Cultura a Sindicatelor.In timpul discursului lui Mircea Rosca am iesit afara la o tigara si l-am vazut pe Bogdan Nica, lider local al PNL, presedintele ANPC, fost sindicalist s.a.m.d, om cu vechi state in politica locala si centrala. Dorinta mea a fost sa aflu un punct de vedere legat de interzicerea accesului lui Traian Ionescu, finul lui Adrian Semcu, una din cele mai mari coarde ale politicii, dar unul dintre cei care le-a dat functii multora din actuala conducere a PNL, in frunte cu Nae Alecsandri si, de ce nu, Bogdan Nica.

Era clar ca Ionescu e manevrat de Semcu in actiunea lui de a candida impotriva lui Mircea Rosca, dar imaginea acestuia, a unui om singur, stand pe o bara metalica m-a cutremurat. In acel moment era o nedreptate si am reactionat. Mi se parea ca vad o haita de caini asmutita impotriva unui om, desi nimeni nu-l baga in seama. Cam atat despre context.

Dupa ce i-am solicitat, in mai multe randuri, lui Nica sa faca public documentul care sa ateste ca Ionescu este exclus din partid, domnul presedinte ANPC, vizibil iritat, a spus ca otevizez totul. Domnia sa nu intelegea ca identificasem o victima si vroiam sa aflu adevarul. Am oprit reportofonul, iar discutia a continuat cu “gumele’ de santier ale domnului Bogdan Nica. Una dintre ele a fost ca nu pot fi om de presa pentru ca sunt om politic. A fost argumentul sau ca sa mascheze miselia umana care avea loc. Transfera totul in spatele meu, ca sa se scoata el si ai lui, spunandu-mi, tot ca o gluma, ca m-a facut in foi de vita cu asta. Mi-ar fi placut sa isi vada reactiile. Din cate vazusem in sala, Mircea Rosca se pupa in bot cu Radu Socoleanu care reprezenta acolo pe Dan Diaconescu, culmea, ziarist si viitor candidat la presedentia Romaniei. In aceste conditii va rog, domnule NIca, sa il luati pe Radu Socoleanu si sa il faceti in foi de vita, ca sunteti din acelasi aluat.

 

Din nefericire, pentru noi toti, clasa poltica actuala patreaza cutumele nesimtirii celei vechi. Este cu atat mai prezent romanul lui Nicolae Filimon- Ciocoii vechi si noi- cu cat oameni ca Radu Socoleanu, Bogdan Nica, Mircea Rosca sunt politicienii zilelor noastre. Cateva citate din acest roman va vor arata ca nu gresesc:

“Nimic nu este mai periculos pentru un stat ce voieste a se reorganiza, decat a da franele guvernului in mainile parvenitilor, meniti din conceptiune a fi slugi si educati intr-un mod cum sa poata scoate lapte din piatra cu orice pret!”

“Omul imbogatit prin furtisag nu se satura niciodata de avere.”

“Ciocoiul sau puiul de ciocoi, ajuns om de stat, se deosebeste de omul onest.El nu se pronunta definitiv pentru nici o doctrina politica, nu se face adept credincios al nici unui partid, nu doara ca are spiritul drept si nepartinitor, ci ca sa poata exploata deodata toate doctrinele si partidele in folosul sau.”

“Amorul de patrie, libertatea, egalitatea si devotamentul sunt vorbe sacramentale, pe care ciocoiul le rosteste prin adunari publice si private;dar aceste virtuti cetatenesti, de care face atata pompa, nu sunt decat treptele scarii pe care voieste a se sui la putere”

Mi-a fost de ajuns o luna de politica, in campanie, ca sa imi dau seama cu cine am de a face si care sunt mecanismele acestui sistem. Sansele ca oameni ca Nica, Socoleanu sau Rosca sa se schimbe in bine sunt nule, pentru ca functioneaza dupa regulile unui joc impamantenit de 22 de ani. Imediat dupa alegerile locale cand, in mod normal, trebuia sa inceapa un reviriment al comunitatilor locale, oameni ca cei mentionati se bateau pentru functii in deconcentrate. Astazi, Socoleanu este sef la R.A.R, desi este consilier local, Nica sef la ANPC, Rosca sef la PNL Prahova si vice presedinte al Consiliului Judetean. Lupta a fost crancena, dar ce ne arata? Ca nu exista preocupare pentru comunitate, ci numai interesul propriu. Adica functiile si banii de buzunar!

Odata ajunsi in functiile respective, acesti indivizi marunti, isi maresc propria imagine,adica devin aroganti, pentru ca sunt… la putere. Poate ca Socoleanu este foarte bun la RAR, fiind si subinginer auto, dar de ce trebuie ca sa negocieze postul si sa nu dea concurs cum se da intr-o tara civilizata? Ce incredere mai putem avea noi in el, daca este pus politic si nu da un concurs in care sa prezinte un proiect/program de management care sa imbunatateasca serviciile din subordinea sa? La fel si Nica la ANPC.

Oamenii nu voteaza pentru ca dumneavoastra domnilor sa fiti pusi in functii, dupa ce va luati de gat cu partenerii politici la negocieri. Oamenii, cei de buna credinta si, poate chiar si aia pe care ii cumparati cu o tigaie, un pui sau mai stiu eu ce, va voteaza pentru binele lor, nu al vostru si al famigliei voastre. Poate ca asta tine de sapte ani de acasa ca sa intelegeti. Singura voastra scuza ar fi ca pana la acea varsta sa fi stat in chirie.

Inchei tot cu un citat din cartea scrisa de Nicolae Filimon, chiar daca stiu ca este inutil sa sper ca intelegeti ceva:

“Fericire perfecta nu exista pe acest pamant; aceasta s-a zis de mult timp si de oameni foarte invatati; avem insa ceva care seamana cu dansa: avem iluziunea, credinta si speranta. Aceste daruri divine compun aci, pentru noi, ceea ce numim fericire”

P.S. Radu Socoleanu a avut cateva minute la dispozitie ca sa spuna ceva in calitate de invitat. Cititi si minunati-va de inteligenta spuselor sale: „Japonezii au harakiri, noi avem alegeri”. Mare ti-e gradina, Doamne.


APRECIAZĂ ARTICOLUL !
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More

Privacy & Cookies Policy