Cred ca vi s-a intamplat si voua sa va treziti dmineata cu un gand care va staruie in minte. Nu mereu, dar mai patesc si eu chestii de genul asta. Ca atare, azi, sambata, m-am trezit cu niste vorbe care imi staruiau in minte ca un laitmotiv: Muntii nostri aur poarta, noi cersim din poarta-n poarta. Si se tot repeta. Stiu propozitia asta de ani de zile, dar niciodata, spre rusinea mea, nu am avut curiozitatea de a ma documenta sa vad de unde vine, cine a scris-o, ce convingeri a avut cel care a scris aceste cuvinte sau daca sunt din intelepciunea populara asa cum am crezut. Cautand pe Google am aflat cine a conceput acea propozitie care, de fapt, este o poezie care indeamna la constiinta nationala, la demnitate umana. Octavian Goga este autorul, iar poezia toata este un apel catre mandria de a fi roman, in primul rand, la iubirea de tara, la stima de sine si fata de valorile tarii. Nu ma intereseaza sa intru in politica. Cel putin atata timp cat ea este condusa de personaje dubioase, corupte, care nu urmaresc binele cetateanului, neintelegand ca linistea lor vine din rezolvarea problemelor cetatenilor nu din lupta pentru apararea liberatatii lor. Ma uit la politicienii de la varf, dar si la cei locali si nu reusesc sa ii inteleg de ce au ales acest drum. Ma rog, in afara de dorinta de inavutire. Alt motiv nu descopar din moment ce la orice nivel nu vad altceva decat lupta de orgolii politicianste, dar nimic concret in viata romanului. Ceva de genul: ne certam pe fata, sa creada prostii ca ne luptam pentru ei, dar ne vedem de afaceri sau barfa mai tarziu.
Daca politica inseamna sa dai bine din gura atunci Romania are politicienii pe care ii merita. Sunt numai specialisti. Dar cred ca nu de asta avem nevoie dupa 30 de ani de batut pasul pe loc, de orgolii politice care nu lasa loc niciunui proiect, inititiva legislativa locala sau nationala, in folosul comunitatii sau al cetateanului. Tot ce e bun moare, pentru ca fiecare vrea sa traga spuza pe turta lui, in fata cetatenilor si nu ajunge nimeni sa demostreze ceva bun pentru ca vine oponentul sau si ii trage presul de sub picioare pentru ca, intr-un moment sau altul, detine mai multe voturi. Asta doar cand vine vorba despre actiuni admnistrative sau legislative. In rest, cum spuneam, e o fratie de la un capat la altul al esicherului politic, cu mici exceptii.
Intrebarea retorica este mereu aceeasi: cetateanul unde e in ecuatia politica a Romaniei? Vorbesc in ansamblul ei, nu doar pe categorii de varsta, sex, rasa, etnie, religie s.a.m.d.
M-am intrebat de multe ori de ce nu putem evolua ca tara, de ce suntem rusinea Uniunii Europene, impartind ultimul loc cu Bulgaria, la toate capitolele. Nu stiu voi, dar eu am ajuns la cateva concluzii dupa ce am analizat cam ce se intampla in tara noastra:
- Sefii de partide, la nivel local sau central promoveaza oameni adusi de nicaieri, pe care ii tin din scurt, pentru ca le exploateaza recunostinta fata de sansa oferita. Acestia vor fi exploatati la sange si nu vor sufla in fata sefului chiar daca vor stii clar ca acela greseste.
- Pe cale de consecinta, Parlamentul este populat cu multe persoane necalificate in politica, iar cei care isi doresc sa isi respecte blazonul sunt marginalziati de cei multi si aservti, cu schelete in dulap sau de-a dreptul incompetenti. Astfel, legile urmaresc interese individuale sau de grup, nu interesele comunitatilor sau ale cetatenilor
- La fiecare alegeri, partidele isi prezinta candidatii, ca cei descrisi mai sus, in interiorul partidelor, in sali de cateva sute de locuri, in care vin tot ei. Nu conteza ca unii au facut inchisoare, ca au fost cercetati penal sau inca sunt, ori nu s-au remarcat cu nimic sau sunt incompetenti. Daca ei sunt pe placul sefilor de partid si slujesc intereselor acestora sau intereselor de partid ei raman pe listele de candidati in functie de criteriile sefului sau…
- Prin urmare, daca un partid isi propune candidatii in interiorul lui, atunci sa voteze numai membri de partid. Normal ar fi ca un partid care vrea votul cetatenilor sa isi prezinte si sa ceara punctul de vedere societatii civile, cetatenilor, nu doar membrilor de partid. Doar asa am mai avea o sansa ca oamenii de valoare ai acestei tari sa se implice, iar partidele sa creasca valoarea poltico-administrativa a actului legal si administrativ. Altfel, vom trai in aceeasi paradigma in care analfabetii vor decide soarta majoritatii care, din motive de lasitate sau din certitudinea ca nu au ce alege dintre cei propusi, nu vor iesi la vot.
Ar mai fi multe de spus si consider ca sunt indreptatit sa le spun de fiecare data, pentru ca, fara sa para lipsa de modestie, am facut destule lucruri pentru comunitate, atat ca jurnalist cat si ca presedinte al UAP Prahova( Uniunea Asociatiile de Proprietari Prahova). Cine nu crede, sa il intrebe pe domnul Google. Nu am intentia de a ma lauda, ci vreau doar sa spun ca, spre deosebire de atii obisnuiti doar sa critice pe Facebook, eu m-am implicat in viata comunitatii, alaturi de alte persoane cu aceleasi nebunii, principii si credinte ca si mine. Nu ma intereseaza sa fac poltica, intr-un mediu corupt, in care orice spui sau faci se intoarce impotriva ta, pentru ca trebuie sa intri in jocuri facute de altii ca sa ramai …in politica. Cumva cei care au coloana si intra in politica sunt de compatimit, pentru ca risca sa isi distruga sanatatea, linistea si fericirea. Ba chiar si imaginea, in cele mai multe situati. Cei care nu au, sunt in locul cel mai potrivit pentru ei.
Una peste alta, viata e facuta ca sa fie traita in pace si armonie, iar dorinta de inavutire nu m-a dominat niciodata. Am alte prioritati si acestea sunt legate de dezvoltarea personala si spirituala. Interactionand cu mediul in care traim cu totii, e greu, dar nu imposibil sa mentinem drumul. Cert este ca exista atat de multe lucruri si persoane care ne-ar putea tine pe loc sau trage in jos, incat ne putem pierde pe drum. Depinde doar de fiecare dintre noi daca acest lucru se va intampla. De deciziile si alegerile noastre, nu de ceea ce ne spun altii ca trebuie sa facem pentru ca asa considera ei ca e mai bine. Fiecare are filtrele lui si pe baza lor percepe realitatea. Sa fim bine, iar politicienii sa inteleaga ca menirea lor nu este, asa cum spuneam, sa se imbogateasca sau nu inainte de a pune cetateanul inainte si a demonstra ca merita votul lui, pentru ca i-a imbunatatit viata. Daca vor intelege acest lucru, atunci vor face politica la pas, fiind respectati si iubiti de cei care ii voteaza.
Pana atunci va invit sa rectiti poezia lui Goga si pe voi care, poate ca si mine, ati auzit doar ca „Muntii nostri aur poarta, noi cersim din poarta-n poarta” este o vorba veche, fara sa va ganditi ca poate exista si o continuare cu atata insemnatate pentru cititor.
Munții noștri
de Octavian Goga
„Munții noștri aur poartă,
Noi cerșim din poartă-n poartă.”
De-am închide-a Țării poartă,
Alții ne-ar cerși la Poartă!
Însă Hoții-s chiar din Țara
Trădători la cei de-afară!
Doamne Iartă-i! Ești în Drept!
Însă Du-i hăt în deșert!
Doamne, Dă-i la Neam unire
Și Dă-i demnă cârmuire.
Că-i prea mult blajin și laș
Și supus stă la borfași!
O Neam românesc din Daci
Nu mai cerși doar pozmaci
Ci Ridică-te creștin
Ca să scapi de cel Hain!