Take a fresh look at your lifestyle.

Legea salarizarii unitare// Oprea i-a dat cu ordonanta in cap Rovanei, Ponta aduna cioburile , in timp ce Iohannis confunda salariul mare cu combaterea coruptiei. Sanctiunile unde sunt?

UPDATE 11:35: Gabriel Oprea a anuntat ca ordonanta de majorare a salariilor demnitarilor a fost ideea premierului Victor Ponta si a convenit-o cu presedintele Iohannis( Vezi AICI). In ce tara traim si cine o conduce?
Traim vremuri grele. Nu neaparat pentru ca vrem noi sau ca ne-a pedepsit Dumnezeu, ci pentru ca suntem condusi de un guvern de incompetenti. Toata lumea a dat de pamant cu Victor Ponta pentru ca a plecat sa se opereze in Turcia si a stat aproape o luna la otomani. S-a batut moneda pe faptul ca omu’ trebuia sa se duca la DNA si de-aia a fugit la turci. E o tampenie, pentru ca de DNA nu poate fugi oricat de mult si-ar dori, pentru simplul motiv ca este primul ministru al Romaniei nu un oarecare ce se poate strecura neobservat prin lume. Asaadar, asta e ultima mea problema cu Ponta care, daca este vinovat, va raspunde in fata legii. Nu pot fi de acord, insa, cu modul in care incearca sa isi spele imaginea la revenirea in tara, pe seama unei ordonante pentru cresterea salariilor demnitarilor cu 130%.

Mai  concret, pe ultima suta de metri a mandatului sau interimar, Gabriel Oprea a trantit o ordonanta de urgenta prin care dorea marirea salariilor demnitarilor cu, asa cum spuneam, 130%, presedintele ajungand la 15.000 de lei net pe luna. O serie intreaga de greseli la nivel guvernamental mi-au stranit furia si dezgustul fata de acesti incompetenti care conduc  tara. Prima ar fi ca exista, intr-o asa-zisa dezbatere( dar despre asta voi vorbi mai jos), Legea salarizarii unitare care, in mod normal, ar fi trebuit sa cuprinda si categoria demnitarilor si, mai mult decat atat a primarilor si personalului de conducere din administratiilor locale. A doua greseala, a fost facuta de Gabriel Oprea care, cu o zi inainte de sosirea premierului in tara, a aruncat pe piata o ordonanta de urgenta care e departe de a avea acest caracter de …urgenta. A treia, ultima si cea mai importanta, este legata de anuntul facut de Victor Ponta cum ca va bloca ordonanta lui Oprea, tocmai pentru ca exista acea Lege a salarizarii unice in asa- zisa dezbatere. Toate acestea duc la concluzia ca acest Guvern care isi da cu stangul in dreptul, care imi/ ne face viata un chin si nu raspunde in niciun fel in fata legii, desi ar trebui, este unul de incompetenti. Nu vreau sa ma leg si de alte “chestii” pe care le-a facut in ultimii trei ani si care au produs prejudicii statului.

In ceea ce in priveste pe presedintele Iohannis, o spun fara putere de tagada ca m-a dezamagit. Domnia sa a spus despre maririrea salariilor ca …considera ca intentia Executivului de a creste salariile ministrilor este ”inteleapta si cu bataie lunga”, care se poate încadra la categoria ”prevenirea coruptiei”. Ii transmit presedintelui, printre momentele de dezamagire care m-au cuprins ca o mai mare falsitate nici ca putea sa pronunte. Mai exact, desi nu stie, in cercurile mele de prieteni si, iata acum, militez de ceva timp pentru majorarea salariilor demnitarilor, primarilor si tuturor celor cu functii de conducere si scaderea celor din companiile de stat. Dar nu la modul asta ordinar, pe fuga, prin spatele usilor si sub masca ipocrita a “interesului national” pe care Oprea il foloseste ca scuza pana o sa-si franga gatul in el.

Legea salarizarii unitare este o metoda viabila de modificare a salarizarii demnitarilor. Dar nu doar atat. Ci insotita de sanctiuni drastice pentru aceste categorii de salariati bugetari, fie introduse in Lege, fie in Codul penal, fie printr-o Lege a raspunderii minsiteriale sau a demnitarului.  Doar marirea salariilor care oricum nu reprezinta mare lucru, ci doar un inceput de normalitate, nu este decat o frectie la picior de lemn daca nu este insotita de sanctiuni pentru cei care confunda proprietatea publica cu cea personala.

Un alt aspect pe care il semnalez, de data asta pentru ministresa Rovana Plumb, este ca pe site-ul ministerului Muncii( asa cum vedeti in poza) nu exista proiectul de lege a salarizarii unitare, ci doar o pagina si un titlu( Vezi AICI). Marturisesc ca am vrut sa intru ca sa adaug amendamentele legate de sanctiuni si nu am avut unde, pentru ca pagina e goala. Daca asta inseamna dezbatere publica pentru Rovana Plumb, ii aducem la cunostinta ca presupune mult mai mult, conform legii transparentei decizionale. Adica trebuie organizate intalniri nu numai cu sindicatele ci cu intreaga societate civila pentu ca vorbim de bani publici si raspundere fata de proprietatea publica si avutia nationala. In caz ca nu a avut curiozitatea pana acum, n-ar fi rau ca minsitresa sa citeasca un pic Legea 52/2003, actualizata, cu privire la transparenta decizionala si sa renunte la bataia asta de joc pe care o aplica toti ministri, considerand ca postarea unui proiect de act normativ pe site-ul ministerului pe care il conduc inseamna dezbatere publica.

In concluzie, cu parere de rau o spun, sansele ca tara asta sa se vindece de coruptie sunt aproape nule. Si mai e ceva…Acceptarea tacita a functiilor importante in stat, primarii sau Consilii Judetene, pe salarii de doi bani nu face decat sa conduca la ideea ca …coruptia este o institutie de stat, pemtru ca sistemul este corupt, iar cel care acceseaza o functie nu vine pentru remuneratia de rahat, ci pentru banii care vin in spatele functiei.

Domnule presedinte Iohannis, sper sa nu ajung la concluzia ca m-am inselat si in privinta dumneavoastra!

P.S. Va invit sa intrati pe site-ul ministerului si sa ii bombardam pe cei din minister cu adrese/ cereri zilnice pentru a ne lua in seama parerile dupa ce, bineinteles, vor pune proiectul pe site si vor comunica la vedere adresa de mail si persoana care se ocupa de receptarea propunerilor cetatenilor.


APRECIAZĂ ARTICOLUL !
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More

Privacy & Cookies Policy