Locul 59 este cel pe care il ocupa Romania in lume, cand vine vorba despre coruptie, la egalitate cu Iordania( vezi AICI statistica). O alta tara, de sorginte latina, care este in Uniunea Europeana si se confrunta cu coruptia este Italia(locul 54), iar diferenta dintre cele doua tari este una edificatoare fata de modul cum inteleg guvernantii sa o combata. In zarul italian Republicca a aparut ieri, 6 septembrie, o stire senzationala atat pentru italieni, cat mai ales pentru romani. O stire care arata ca atunci cand legiuitorii doresc sa combata coruptia stiu ce au de facut, adica nu blocheaza institutiile care o combat pentru a proteja coruptii, ci ii blocheaza pe acestia pentru a nu mai opcupa functii publice.
Sesizati dferenta? Mai jos, va redau textul integral din Republicca unde este anuntata aceasta stire bomba si veti constata ca atunci cand exista preocupare pentru ca cei codamnati sa stea departe de putere intr-un stat, se gaseste o solutie si nu se pierde timpul strangand semnaturi pentru o initiativa cetateneasca, asa cum este “Fara penali in functie”, oarecum similara legii italiene adoptate.
Ca sa nu existe condamnati in functii publice trebuie foarte mult bun simt politic, decenta si demnitate, iar primii care trebuie sa se curete de corupti sau care trebuie sa curete statul de corupti trebuie sa fie reprezentantii partidelor de la putere. In schimb, la noi, fara niciun pic de rusine, manipulunad cetatenii onesti si simpatizanti ai acestor partide, care isi duc viata de pe o zi pe alta si nu au cum sa ajunga vreodata in atentia DNA sau altor institutii de combatere a coruptiei, pentru ca nu ii afecteaza protocoalele SRI in saracia lor, legiuitorii nu fac nimic. Dimpotriva, fie ca sunt de la putere, fie ca sunt din opozitie, cu exceptia USR( initiatorul campaniei mentionate mai sus), nu au niciun interes sa inlature coruptia. Pentru ca ei o genereaza… Cert este ca statul italian propune Uniunii Europene o metoda, o lege buna pentru a stopa coruptia. Dar, iata ce spun italienii despre noua lor lege si, daca mai aveti vreun pic de decenta si demnitate, domnilor pralamentari, aduceti respect acestei tari si curatati partidele si institutiile de corupti.
06 septembrie 2018
ROMA. Consiliul de Miniștri a aprobat proiectul de lege privind combaterea corupției, elaborat de ministrul justiției, Alfonso Bonafede. O prevedere care conține o serie de măsuri deja anunțate în ultimele zile, cum ar fi utilizarea agentului sub acoperire și Daspo pentru corupți (cu unele adăugiri). Dar, de asemenea, știri ca oprirea pentru finanțarea anonimă pentru partide și fundații.
ABSENȚA SALVINI
Prevederea a fost întotdeauna considerată un drapel al celor 5 stele, redenumite „spazza-corupte” pe blogul Mișcării. Subiect în ultima oră a unei serii de depuneri, chiar și pentru unele confuzii ale Ligii. Vicepremierul Matteo Salvini nu a luat parte la Consiliul de Miniștri, o veste care susține ipoteza unei recesiuni din partea Carroccio. Exact în ziua în care instanța reexaminează Parchetul de pe lângă Genoa cu privire la confiscarea imediată a fondurilor Ligii. „Salvini sa justificat pentru absența sa”, a declarat președintele Consiliului, Giuseppe Conte.
DASPO PERPETUAL PENTRU CONDEMNELE DIN DOUĂ ANI
„Consiliul de Miniștri a aprobat un proiect de lege pe care le considerăm deosebit de semnificativă și caracteristică inițiativelor guvernamentale, care face parte din reformele structurale, cu privire la aplicarea infracțiunilor împotriva administrației publice“, a spus Conte. Alfonso Bonafede a intrat în detaliu în centrul prevederii, Daspo. El a anunțat: „Nu va fi DASP pentru viață pentru cei care sunt condamnați pentru luare de mită pedeapsă de peste doi ani; DASP de la cinci la șapte ani de propoziții reduse, sau de până la doi ani.“ În ceea ce privește agentul sub acoperire, „aceasta va fi utilizabilă de către autoritățile judiciare și pentru infracțiunile de corupție împotriva administrației publice”. Potrivit Bonafede, reforma prescripției va ajunge, de asemenea, până la sfârșitul anului.
IPOTEZA REHABILITĂRII
O revocare a daspo-ului din contracte poate fi acordată în cazul reabilitării, însă numai 12 ani de la expirarea pedepsei. O perioadă de timp la care ar trebui să se adauge cei trei ani prevăzuți pentru reabilitare. Aceasta este una dintre principalele modificări introduse în proiectul de lege anti-corupție, pare chiar și după un discurs al premierului. Dacă subiectul este relapantă, timpul crește, deoarece în acest caz durează 10 ani pentru a solicita reabilitarea.
STOP PENTRU FINANȚAREA ANONIMOASĂ PENTRU PARTENERI ȘI FUNDAȚII
Deputatul M5S Luigi Di Maio anunță știrile care se referă la partide și fundații:. „Cine finanteaza un partid, dacă vrei să faci nu mai poți ascunde în spatele anonimatului Există mai mult decât legea statului face Polul, care dă mai întâi banii și apoi primește în schimb după alegeri. Astfel, la acest mecanism care se afla la baza celei de-a doua republici, în al treilea nu va mai fi așa „. Cuvintele pronunțate la doar câteva ore de la condamnarea Ligii Nordului.
„PENTITIUL” CORUPȚIEI
Un alt punct fundamental este acela al „pocăinței” corupției. „Posibilitatea pocăinței este dată”, a spus Bonafede. „Presupunerea este că mărturisirea a fost voluntară și nu pe fapte încă investigate. Crimele trebuie să fi fost comise nu mai mult de șase luni înainte. Cei care se pocăiesc, atunci trebuie să se întoarcă bunurile furate, de asemenea, premeditarea“ ar trebui să fie excluse.
OPOZIȚII: „O SPOT”
Criticii provin din opoziție. Pentru Walter Verini, din Partidul Democrat, acesta este „un comerț, cu aspecte, din păcate, de constituționalitate și eficacitate dubioase”. De Enrico Costa (Fi), proiectul de lege „stimulează crimele pentru a le reprima, forțând poliția să participe la comiterea de infracțiuni, recompense și măgulește acele conspirații organizarea și alimentează suspiciunea că, în fiecare antreprenor se ascunde o corruptor și în orice administrator un corupt la liber. ” Conflictul asupra provizionului tocmai a început.
LUPI ȘI MÂINE, LEGILE CDM IMPUGNA ALE TRENTO ȘI BOLZANO
Începând cu luna iunie, când provinciile Trento și Bolzano au făcut prima deschidere la capturarea și uciderea lupilor și urșilor, controversele nu au mai diminuat. Consiliul de Miniștri a contestat legea în provinciile Trento și Bolzano, ați colectat protestele care au avut loc în ultimele luni, în special de la animalul din față, și a pretins pentru sine puterea de a decide cu privire la probleme legate de animale sălbatice.