Take a fresh look at your lifestyle.

Transportul romanilor din Italia care vor repatrierea a stârnit controverse. Avem punctul de vedere al initiatorului

Pe fondul unei revolte spontane în diaspora italiană, am primit la redacție cateva printuri ale unor discuții publice pe facebook, pe marginea a ceea ce a provocat-o. Este vorba despre o inițiativă a lui Robert Răducescu, președinte Associazione socio-culturale e sportiva, care a inițiat o activitate care se dorește a veni în sprijinul românilor din Italia care doresc să fie repatriați, dar nu au mijloace de transport. Daca e buna sau rea va lasam pe dumneavoastra sa decideti deoarece pentru noi sunt cateva lucruri care sunt contradictorii legat de interdicitiile din Romania si eventualul sprijin pe care ar putea sa il acorde statul roman repatriatilor, care nu sunt pe agenda Guvernului Romaniei in aceasta perioada.
După cum veți vedea mai jos, am primit un raspuns de la Robert Raducescu, in urma unei solicitari scrise trimisa pe mail din partea Intransigent.ro. I-am adresat acestuia cateva intrebari, care au venit ca urmare a nemultumirilor primite, asa cum vedeti in pozele prezente. Iata intrebarile:
1. În condițiile în care în România interdicțiile sunt clare până pe 15 mai 2020, repatrierea este imposibilă legal, iar cei care ar dori-o ar fi nevoiți să încalce legea odată intrați în țară?
2. Costul de 250€ vi se pare rezonabil?
3. Care este scopul acestei promovării a acestui transport?
Iată răspunsurile:
Stimate domnule Cristescu,
In urma solicitarii dumneavoastra, din dispozitia domnului presedinte Robert Raducescu, va facem urmatoarea precizare:
In contextul declansarii pandemiei cu covid-19, foarte multi cetateni romani au ramas blocati in Italia, Lombardia mai ales, fara un loc de munca si fara un adapost in multe cazuri. Inca de la inceputul declansarii pandemiei si impunerii de restrictii, Associazione socio-culturale e sportiva “Romania”-Lombardia, prin membrii acesteia a inceput o activitate voluntara de intr-ajutorare a concetatenilor nostri. Astfel, in colaborare si cu o comunicare stransa si cu Consulatul General al Romaniei la Milano, am reusit sa intervenim in cazuri disperate, gasind solutii pentru ingrijitoare de batrani care aveau nevoie de adapost, organizand repatrierea unor cetateni romani, implicandu-ne in organizarea distribuirii de alimente la domiciliu(in colaborare cu magazinul Danubiana din Bergamo), in distribuirea de medicamente, alimente sau masa calda catre batrani(in colaborare cu Primaria din Romano di Lombardia).
In aceasta saptamana, avand in vedere ca guvernul Romaniei nu a prevazut  nimic pentru repatrierea cetatenilor romani aflati in dificultate in strainatate, am inceput sa cautam o solutie prin care sa le putem pune la dispozitie acest serviciu.
Astfel, am reusit sa gasim o societate de transport persoane care avea masini blocate in Lombardia si Piemonte din cauza interdictiilor de deplasare si avand in vedere ca incepand cu data de 4 mai, vom intra in prima faza de “relaxare”, am pus la punct o strategie pentru a veni in ajutorul celor care vor sa se intoarca in Romania. In acelasi timp, pentru a evita intrarea in carantina, in Romania, a soferilor microbuzelor si blocarea lor, acestea se vor opri la frontiera romano-maghiara dar pe teritoriul maghiar, pasagerii urmand a trece vama pe jos iar microbuzele sa se intoarca pentru a putea lua alti pasageri. Costul calatoriei este stabilit de catre transportator, la 250€/pasager cu 2 valize incluse si justificat de costurile de gestionare mai mari, dupa cum urmeaza:
– fiecare microbuz are doi soferi iar durata transportului este mult mai mare decat in conditii normale, tranzitul spre Romania facandu-se doar in intervalele orare puse la dispozitie de Austria si Ungaria. In consecinta, costurile cu personalul creste.
– microbuzele se intorc goale de la frontiera, deci pretul perceput este pentru un voiaj dus-intors.
– pasagerii sunt preluati de la adresa unde acestia se gasesc actualmente.
Precizam ca asociatia noastra nu percepe comisioane noi fiind doar ideatorii acestui plan de repatriere si, bineinteles promotorii acestei solutii, unica la acest moment. In acelasi timp, facem apel si prin intermediul dumneavoastra, ca in cazul in care cineva poate gasi o solutie mai buna si mai ieftina, sa ne-o transmita si o vom publica imediat asa cum am facut, mereu,  cu orice activitate benefica pentru comunitatea noastra.
Un ultim aspect, deloc de neglijat,este acela ca transportatorul va repatria gratuit si persoane care nu au resurse financiare pentru a mai sta in Italia si nici pentru a se intoarce in Romania.
In speranta de a fi putut aduce clarificarile pe care le-ati solicitat, va multumim frumos pentru celeritate si colaborare.
Cu stima,
Robert Raducescu
Segreteria “Romania”-Lombardia
Associazione socio-culturale e sportiva

APRECIAZĂ ARTICOLUL !

Cmentariile sunt închise

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy