Rep: Doamna Cociu Anghel, pentru cei care nu va cunosc inca, daca ar fi sa va descrieti in cateva cuvinte, ce ati spune despre dumneavoastra, ca si candidat la functia de presedinte al Corpului Mediatorilor din Prahova?
Rodica Cociu Anghel: Sunt un om dedicat profesiei, care ofera performanta! Sunt un om cu initiativa, care se implica activ, determinat in actiune si focusat pe rezultat!
Rep: Din cate am observant candidati in echipa. Cine sunt colegii dumneavoastra, care vor candida alaturi de dumneavoastra si ce ii recomanda?
RCA: Colegii mei, Ionita Florin Vasile si Chiru Florentin sunt doi profesionisti cu experienta in managementul financiar si in managementul ONG-lor. Ii recomanda profesionalismul, disponibilitatea de a lucra in echipa, pasiunea pentru mediere. Sunt oameni cu coloana vertebrala, cu principii si valori solide, de la care nu fac rabat.
Rep: Care este situatia mediatorilor prahoveni in acest moment: sunt uniti pentru binele profesiei sau dezbinati pentru interesele proprii?
RCA: Pana acum mediatorii din Prahova au fost impartiti intre cele cinci asociatii profesionale existente la nivel de judet, fiecare asociatie avand propriile reguli de functionare, propriile politici si mijloace de promovare a medierii, propriile proiecte, propriile protocoale incheiate cu diversele institutii. Acest tip de organizare a generat o reprezentare deficitara, neunitara a mediatorilor in fata institutiilor si autoritatilor si a produs confuzie in randul celor interesati de mediere, obisnuiti cu o singura structura, pe modelul celorlalte profesii libere. De aici pana la scaderea credibilitatii institutiei medierii nu a fost decat un pas. Pe masura insa ce timpul a trecut, mediatorii au devenit constienti de lacunele sistemului, drept pentru care organizarea mediatorilor intr-un corp profesional unic la nivel judetean reprezinta astazi o necesitate asumata.
Rep: De cat timp activati in acest domeniu al medierii si cum ati ajutat la recunoasterea acestei profesii de-alungul timpului?
RCA: Am descoperit medierea in 2008-2009 cand am parcurs un curs de formare initiala in mediere in scopul dezvoltarii personale. In 2010 mi-am deschis propriul birou de mediere.In 2011 am cunoscut cativa oameni cu acelasi interes si aceea si pasiune pentru mediere ca si mine. Din acel moment am pornit pe drumul concret al profesionistilor in mediere si,recunosc, nu a fost usor, dar provocarea a fost mai puternica si rezultatele pemasura.
In 2012 impreuna cu alti 16 fondatori am pus bazele Asociatiei Profesionale “Centrul de Mediere Ploiesti”, structura menita sa uneasca, sa promoveze si sa reprezinte interesele mediatorilor prahoveni. In cadrul asociatiei am ocupat functia de Secretar implicandu-ma si dedicandu-ma 100% acestui proiect. Asociatia a devenit ulterior membra in Uniunea Centrelor de Mediere din Romania( U.C.M.R.).
In perioada 2012-2014, in cadrulasociatiei si alaturi de U.C.M.R. m-am aflat printre initiatorii, respectiv coordonatorii actiunilor de promovare a medierii:
– CARAVANA MEDIERII –o serie de campanii de informare a justitiabililor despre mediere si avantajele acesteia, desfasurate la Judecatoria Ploiesti, Tribunalul Prahova si la Curtea de Apel.
– Lansarea cartii “MEDIEREA O PERSPECTIVA PSIHOLOGICA ASUPRA SOLUTIONARII CONFLICTELOR” – scrisa de Paul Randolph si Freddie Strasser.
– Sesiuni gratuite de informare a publicului larg despre mediere, organizate lunar in cadrul Bibliotecii N.Iorga din Ploiesti.
– MENTOR MEDIAERE 2013 si 2014- cel mai mare eveniment profesional dedicat formarii gratuite a mediatorilor, desfasurat la Sinaia, care a reunit peste 150 de mediatori din toata tara.
Mai mult, alaturi de echipa U.C.M.R., personal:
– m-am implicatactiv in proiectele internationale de promovare a medierii derulate de U.C.M.R, proiecte adresate comunitatilor romane din diaspora, dar si schimbului de experienta cu organizatiile ADR locale: 2011 -Bruxelles, Belgia, 2012 -Kerkyra, Grecia, 2013 -Londra
– am scris articole de specialitate, publicate in revista MediereaTehnica si Arta si sunt co-autor alaturi de alti colegi al vol. I si vol. II al Culegerii de spete in mediere comentate “Sa intelegem medierea”
– am sprijinit medierea, cand a fost nevoie, chiar si din strada, participand activ la singurul protest public organizat in fata Palatului Parlamentului.
– m-am implicat activ in proiectul de responsabilizare sociala organizat anual, Campania “C.R.E.D. – Copiii Rad Eu Daruiesc”prin care am incercat sa aduc un mic zambet pe fetele celor incercati de viata.
– in 2013 am fost aleasa in functia de Secretar General U.C.M.R. , functie pe care o detin si in prezent.
Rep: Care este cel mai grav conflict pe care l-ati solutionat si de care sunteti foarte mandra?
RCA: Imi este greu sa fac o alegere, fiecare caz are particularitatile sale si incarcatura sa, poate acela in care acordul de mediere a reunite laolalta opt frati impreuna cu familiile lor, care nu-si mai vorbisera de peste 30 de ani. Aceasta este de fapt frumusetea medierii, nu stingerea propriu-zisa a conflictului, ci ceea ce ramane dupa incheierea procedurii, respectiv pastrarea sau reactivarea relatiilor, reluarea comunicarii, constientizarea reciproca a nevoilor.
Rep: Presupunand ca veti iesi presedinte, ne puteti spune in ceva consta activitatea dumneavoastra ulterioara in domeniul medierii?
RCA: Activitatea pe care reprezentantii Corpului Profesional al Mediatorilor Prahova o vor desfasura in baza unui contract de mandat neremunerat, incheiat cu Consiliul de Mediere, va consta, printre altele, in :
Implementarea la nivel judetean a politicilor Consiliului de Mediere
Promovarea medierii ca profesie distincta, independenta, non-juridica.
Promovarea medierii ca activitate de interes public prin incheierea de parteneriate, protocoale, derulare de actiuni, proiecte de interes cu impact asuprasocietatii, etc.
Identificarea nevoilor mediatorilor din judet si apararea intereselor acestora atat in relatia cu autoritatile, organismele din plan local, cat si in relatia cu celelate profesii libere.
Dezvoltarea de strategii eficiente de comunicare cu institutiile publice, autoritati si alte organisme de interes, inclusiv cu mass-media.
Identificarea masurilor necesare in vederea cresterii calitatii pregatirii profesionale a mediatorilor prin organizarea de seminarii, conferinte, cursuri de pregatire continua, etc.
Identificarea mijloacelor si resurselor necesare in vedereaimplementarii proiectelor derulate.
Rep: Activati si in alta meserie decat cea de mediator sau sunteti implicata doar in aceasta activitate?
RCA: Inca din 2010, in proportie de 100%, timpul meu a fost dedicat doar medierii, implicarea mea fiind totala si neconditionata. Am initiat, am coordonat, am dezvoltat la nivel local, national, international, nenumarate actiuni de promovare, ocazie cu care am impartasit din experienta proprie si am primit cu drag din experienta celorlalti. Am scris articole in publicatii de specialitate, am contribuit la scrierea a doua culegeri de spete in mediere comentate, am organizat si participat la nenumarate evenimente care au venit in sprijinul informarii mediatorilorsi al cetatenilor. Nu in ultimul rand am ales sa iau atitudine atunci cand profesia a fost in pericol, protestand public alaturi de alti colegi in fata PalatuluiParlamentului.
Rep: Simtiti ca exista recunoasterea acestei meserii in randul cetatenilor sau mai e nevoie de ceva? Daca da, de ce anume este nevoie?
RCA: Din 2006 si pana astazi, medierea a facut pasi importanti spre castigarea propriului loc in planul profesiilor libere si ca in orice profesie aflata la inceput de drum, construim in fiecare zi.
Este nevoie de o promovare mai punctuala, mai aproape de nevoile justitiabililor, este nevoie ca justitiabilii sa fie incurajati sa recurga la mediere, obiective care se afla printre prioritatile mele si ale colegilor mei, ca viitori reprezentanti ai Corpului Profesional Judetean.
Rep: In cazul in care veti fi aleasa presedinte cum vedeti profesia la sfarsitul mandatului d-voastra?
RCA: La sfarsitul mandatului meu vad medierea ca pe o profesie in adevaratul sens al cuvantului, o profesie de baza pentru mediatorii care au ales sa o practice, din care sa castige ca din orice alta profesie libera. La acel moment medierea isi va fi castigat propria identitate, propriul loc in cadrul profesiilor libere darsi in raport cu sistemul judiciar, recunoscandu-i-se astfel utilitatea si valoarea pentru societate.
Rep: In final, va rog sa transmiteti un mesaj celor care vor fi prezenti la vot pe data de 13 mai,la Ploiesti, intre orele 10:00-18:00, la sala de conferinte de la stadionul Ilie Oana din Ploiesti…
RCA: Mesajul meu catre colegii mediatori, este sa nu uite ca succesul si rezultatele concrete sunt obtinute prin implicare si profesionalism si sunt rodul muncii unei echipe unite.
Pe data de 13 mai, fiecare vot al colegilor mei va reprezenta o sansa in plus acordata medierii!
Cei care vor sa stie mai multe despre cei trei candidati pot studia CV-urile acestora:
CV Rodica Cociu Anghel: AICI
CV Ionita Vasile Florin: AICI
CV Chiru Florentin : AICI
Mesajul candidatilor: