Anca Andrei, redactorul sef al publicatiei online Bugetul.ro a reusit sa intervieveze pe unul dintre cei mai buni jurnalisti de investigtie pe care ii are Romania in acest moment, Paul Radu. Mai jos veti regasi prima parte a interviului…
Probabil numele Mihai Gâdea sau Rareș Bogdan vă sună mult mai cunoscute decât Paul Radu. Însă Paul Radu este unul dintre cei mai buni jurnaliști de investigație din România și unul dintre cei mai buni din lume. Face parte din cea mai mare rețea trasnfrontalieră de jurnaliști de investigație din lume, pe care chiar el a (co)fondat-o în urmă cu 10 ani. Organized Crime and Corruption Reporting Project investighează cu succes crima organizată la nivel global.
În România, Paul a fondat Rise Project împreună cu alți jurnaliști și reușește foarte des să rezolve puzzle-uri complexe, pe care doar prin filme le mai vedem.
Deși este greu să-l prinzi liber și prin țară, pentru că el călătorește foarte mult, am reușit în cele din urmă să-i iau un interviu, în care a făcut o serie de dezvăluiri extrem de interesante.
Pentru început, descrie-l pe Paul Radu în 3 cuvinte.
Jurnalist de investigație care învață tot timpul și care încearcă să facă anchete cât mai interesante pentru public. Mai mult de 3 cuvinte…
Puțini știu și înțeleg, dar jurnalismul de investigație este un sport extrem. Ce-ți trebuie ca să poți ajunge un bun jurnalist pe zona asta?
Curiozitate și să ai tot timpul în minte că faci asta pentru public și nu pentru tine.Să ai în minte mereu că interesul public este deasupra oricărui orgoliu personal.
De ce ai fondat Rise Project? Ce te-a mânat în luptă, ca să mă exprim plastic? De ce nu ai rămas în presa tradițională?
Nu este o luptă, este o muncă și eu cred că orice muncă trebuie făcută foarte bine. Am cofondat Rise pentru că se simțea nevoia de așa ceva. Nu prea existau anchete care să arate ce se întâmplă cu marile afaceri și m-am gândit că Rise ar fi o idee bună. Înainte de Rise a fost Organized Crime and Corruption Reporting Project, care astăzi este cea mai mare rețea de jurnaliști de investigație din lume. Când urmărești banii, politicienii corupți, organizații mafiote este important să ai o rețea în întreaga lume ca să poți pune totul cap la cap.
Ai publicat anchete foarte puternice. Au existat repercusiuni pentru tine, pentru familia ta? Ai fost amenințat? Ți-a fost viața pusă în pericol? Sunt jurnaliști de investigație care au sfârșit tragic.
Amenințări au existat, des chiar. Au existat amenințări în justiție, fizice… de toate felurile. Dar este foarte important ca atunci când faci jurnalism de investigație să faci asta în rețea. Atunci când anunți că urmează să publici o anchetă, este important ca cel vizat să știe că informația pe care o ai tu, o mai au și alții din rețea. Până la urmă inamicul nu este jurnalistul, ci informația. Asta mai diminuează din risc. Jurnaliștii care au avut de suferit nu erau în rețea. Jurnalismul în rețea te ajută foarte mult, inclusiv cu schimbul de informații și date.
Ancheta Rise Project cu afacerile lui Liviu Dragnea din Brazilia a fost una dintre “piesele tari” pentru că a avut un ecou, cel puțin ca notorietate și dezbatere publică. Cum ți-a venit ideea?
Ne-au scris cititori la Rise despre afacerile lui Liviu Dragnea în Brazilia, dar declanșatorul principal al anchetei a fost reprezentat de protestele de anul trecut, din ianuarie. Eu mă aflam în Buenos Aires, în Argentina, la momentul acela. Lucram pentru rețeaua mea mai mare. Și pur și simplu am dat niște căutari pe google după numele Costel Comana, care s-a sinucis într-un avion, avion care trebuia să aterizeze în Costa Rica. A făcut afaceri cu Liviu Dragnea. A cumpărat niște pământuri de la acesta la un preț foarte mare și practic i-a băgat primul million în buzunar lui Liviu Dragnea. De la domnul Comana am ajuns la firmele pe care acesta le avea în Brazilia și de acolo au intervenit tehnicile noastre de investigație, bazele de date deschise sau altele cu plată la care avem acces. Am colaborat și cu jurnaliștii brazilieni și așa am ajuns să aflăm că principalul acționar al TelDrum de acum câțiva ani și prieten cu Liviu Dragnea a cumpărat în nordul Braziliei acea Casa Grande, vila accea de lux, cu piscină, teren de tenis etc. (Mai multe detalii despre ancheta din Brazilia AICI.)
Continuarea primei parti o puteti citi AICI