Un articol în limba rusă anunța că a fost arestat în California și că acesta este motivul pentru care acum ajută FBI în rezolvarea unor cazuri. „Am râs. Când lucrezi în rețea și afli că și altora li se întâmplă lucruri de genul ăsta e mult mai ușor. Și nu te mai afectează. Tot ce poți face este să râzi și să mergi mai departe. Evident totul era o minciună„, povestește Paul Radu, cofondatorul Rise Project și al Organized Crime and Corruption Reporting Project, în partea a doua a interviului acordat bugetul.ro.
După ce în prima parte ne-a povestit despre ancheta cu afacerile lui Liviu Dragnea din Brazilia și ce părere are despre Justiția din România, acum ne-a mărturisit ce repercusiuni au fost după publicarea acestei investigații. Mai mult decât atât ne-a explicat de ce acuzațiile Elenei Udrea la adresa Rise Project sunt complet nefondate și a acceptat provocarea de a fi supus unui TEST FULGER.
Din păcate astăzi, în presa din România, văd mulți oameni care nu pun în față interesul public și mulți oameni nepregătiți. Ca jurnalist de investigație trebuie să te reinventezi zilnic, să știi tot timpul care sunt noile unelte, de la rețele sociale la companii. Tot timpul înveți. Nu termini niciodată de învățat.
Uite îți dau un exemplu. În Costa Rica sunt date publice intrările și ieșirile din țară, deci poți foarte ușor să vezi că doamna Udrea și doamna Bica sunt acum acolo. Astea sunt lucruri elemenatare. Dar ca să le știi, trebuie să le înveți și să fii mereu conectat la tot ce e nou.
Doamna Udrea ne-a acuzat că suntem cu securitatea, că așa am intrat în sistem și am descoperit intrările și ieșirile ei în Costa Rica. Dar nu! Nu e nicio teorie a conspirației la mijloc. Datele sunt PUBLICE. Este simplu, dar este multa muncă în spate pentru că trebuie să înveți ca să știi toate astea.
Dar ce instrumente de investigație folosești cel mai mult?
InvestigateDashboarg.org! Eu l-am creat cât am fost la Stanford. Acum lucrează mai mulți oameni la el, mulți programatori, care l-au îmbunătățit și îl imbunătățesc în continuare. Poți să folosești ID-ul de exemplu și să vezi dacă oamenii din Parlament au interese comerciale sau firme prin lume. Sunt date deschise și se pot procesa. Este un instrument foarte puternic și LEGAL.
Au existat repercusiuni după ce tu și colegii tăi de la Rise Project ați scris despre afacerile lui Liviu Dragnea?
Da. A venit imediat ANAF. Chiar când urcam ancheta pe site, pentru că noi anunțasem în prealabil că urmează să o publicăm. A venit AntiFrauda, au verificat tot, au văzut că totul este în ordine și au plecat. Dar când au publicat raportul de control, au expus și granturile noastre. Doar că noi nu ne ascundeam. Sunt publice, pe site. Am scris despre ele în anchetele noastre. Dar astfel de hărțuiri se mai întâmplă.
Oricum noi avem avocați specializați și asigurare pentru calomnie. Să-ți explic de ce. Dacă de exemplu tu urci un filmuleț cu o persoană din România, dar care este accesat de câteva IP-uri din Londra, poți fi dat în judecată și în Londra. Este important să colaborezi cu avocați când publici anchete grele. Eu îți pot indica, uite asta nu e bine să urci pe site, ca să eviți potențiale probleme în instanță.
Care a fost cea mai tare anchetă a ta?
Ești atât de bun cât de bună este ultima ta anchetă. Deci ultima mea ancheta este cea mai bună. Am anchete de care sunt foarte mândru și de acum 10 ani și altele de care sunt mai puțin mândru pentru că știu că puteam face mai bine.
Opinii politice ai?
Continuarea o poti citi AICI
Prima parte a interviului din bugetul.ro o puteti citi AICI