Carmen Trandafirescu, fiica adjunctului IJP Prahova, Stelian Trandafirescu este un om de succes in domeniul in care activeaza. Mandria familiei, prin rezultatele muncii sale, Carmen Trandafirescu este manager de proiect la OGIN Biogas din Olanda si propune agricultorilor sa transforme dejectiile animale in energie electrica si sa primeasca CEC-uri de la compania de electricitate in loc de facturi.
Reporter : E o promisiune destul de indrazneata ! Cum este posibil acest lucuru ?
Carmen Trandafirescu : Metanizarea e o resursa energetica a viitorului – un proces natural de transformare a deseurilor organice in gaz pentru a produce energie termica si electrica.
In plus, prin acest proces se reduce emiterea de gaze cu efect de sera si se obtine un ingrasamant de calitate superioara care poate fi ambalat si vandut, asigurand astfel o noua sursa de venit fermierilor.
Metanizarea este in acelasi timp o sursa de energie regenerabila si o metoda eficienta de tratare a deseurilor.
R: Exista deja un astfel de proiect in Romania in stare de functionare ?
C.T.: Da. Prima noastra instalatie in Romania este in localitatea Tufeni din Judetul Olt. Produce 800 KW/ora si trateaza aproximativ 35.000 tone de dejectii porcine pe an.
R : Care este investitia necesara si perioada de recuperare a investitiei pentru un astfel de proiect ?
C.T. : Costul variaza de la cateva sute de mii de euro la cateva milioane, in functie de dimensiunea instalatiei, adica in functie de cantitatea de deseuri. Investitia se recupereaza relativ repede, intr-o perioada intre 5 si 10 ani.
R : Ce fel de deseuri mai exact pot fi folosite intr-o instalatie de biogaz ?
C.T. : Dejectii animale lichide si solide, uleiuri, resturi alimentare, culturi cerealiere si vegetale. In principiu orice nu este lemn, metal sau plastic poate fi folosit. Ne adresam deci tuturor fermierilor sau industriilor care produc deseuri organice : restaurante, supermarketuri, berarii.
R : De ce cantitate de deseuri e nevoie pentru a realiza un proiect rentabil ?
C.T. : Pentru a putea deveni furnizor de energie, deci pentru a produce mai mult decat pentru consumul propriu, vorbim despre cel putin 5000 de tone/an. Astfel putem construi o instalatie cu o capacitate de 200 – 250KW/ora, care asigura electrictatea necesara pentru aproximativ 550 de locuinte.
Scenariu de confruntare
R : Daca se pot folosi culturi cerealiere si vegetale pentru a obtine energie, si daca procesul este atat de rentabil precum pare, multi agricultori se vor reorienta catre aceasta practica, renuntand la a mai folosi
culturile pentru hrana. Asta poate cauza o crestere a pretului alimentelor. De ce am incuraja asa ?
Populatia se va revolta impotriva acestei idei.
C.T.: In primul rand este mult prea devreme sa vorbim despre aceasta posibilitate. In Romania exista pana acum o singura instalatie cu o capacitate relativ mica. In plus in Romania exista mult teren arabil neutilizat. Privim posibilitatea de a produce energie din culturi ca pe un stimul in a exploata potentialul agricol al Romaniei. In cazul in care se va ajunge in situatia de amenintare a resurselor de hrana, Guvernul va lua masuri prin controlul emiterii de certificate verzi in functie de compozitia deseurilor. Noi prevedem de fapt chiar o scadere a preturilor alimentelor avand in vedere ca un co-produs al metanizarii este ingrasamantul natural de calitate superioara. Astfel costul producerii culturilor va
scadea pentru agricultori, ei nemaitrebuind sa cheltuie pentru ingrasaminte, ceea ce le va permite o usoara scadere a pretulurilor oferite consumatorilor.
R : Se pare ca avem aici aproape o solutie minune atat pentru tratarea deseurilor cat si pentru obtinerea de energie verde. Cum am putea afla mai multe detalii despre activtatea dumneavoastra?
C.T. : www.ogin.nl este site-ul nostru. Ne gasiti si pe Facebook : OGIN Biogas Technology.
R: Ce diferentiaza OGIN de alte companii care propun instalatii de biogaz ?
Multe companii din Germania au experienta in domeniu.
C.T : Aceasta tehnologie a fost dezvoltata in Europa cu peste 40 de ani in urma si este in continua crestere.
In Germania multe companii au dezvoltat sisteme de biogaz care functioneaza pe baza de dejectii lichide si folosesc in continuare aceleasi sisteme pentru orice tip de substrat, prin adaugare masiva de apa.
OGIN a dezvoltat o tehnologie orientata catre nevoile agricultorilor si anume de a procesa dejectii si deseuri solide. Avem chiar licenta pentru o parte din utilajele folosite. Suntem experti in domeniu si ne axam continuu pe dezvoltarea si imbuntatirea tehnologiilor.
Tuturor celor care ar putea fi interesati de un proiect de biogaz as dori sa ofer un mic cadou. Trimiteti un e-mail la [email protected] mentionand parola « Radio » si beneficiati de un pre-studiu de fezabilitate gratuit pentru proiectul dumneavoastra.