Take a fresh look at your lifestyle.

In atentia CNA si a parlamentarilor// Stop hotiei din presa. Cerem reglementarea “citarii sursei”

Stimata doamna Laura Georgescu si stimati parlamentari,

Pana nu ne lovim de o problema , nu avem cum s-o intelegem si sa-i gasim solutiile. Atunci cand nu exista reglementari intr-un domeniu trebuie aduse in atentia decidentilor, pentru ca ei sa ia masurile necesare.

Conceptul de CITARE A SURSEI este confundat de multi dintre corespondentii televiziunilor centrale sau ai agentiilor de presa cu EXCLUSIVITATEA. Mi-am putut da seama de acest lucru din comentariile rautacioase, ca sa nu spun prostesti, ale celor care, pe Facebook, incercau sa ii ia apararea Oanei Stoica de la RTV, care a furat (intelectual) si a folosit in nume propriu articolul exclusiv aparut in Incomodph.ro, referitor la “Azilul Groazei”.

Asadar, exclusivitatea unui articol nu ti-o poate lua nimeni pentru ca, in mod logic, ea exista din momentul in care ai expus-o primul publicului. Ce vine dupa aceasta calitate dobandita este cu totul altceva. Confuzia se creeaza in momentul in care prima persoana care nu te citeaza isi asuma exclusivitatea ta, pentru ca se considera ca nu esti vizibil si nu ai notorietatea necesara ca sa iti aperi drepturile. Sau diverse alte motive, aroganta, impertinenta, nesimtire, lipsa de profesionalism.

Pe cale de consecinta, daca ar exista o reglementare impusa de Consiliul National al Audiovizualului, care sa oblige la  “citarea sursei” prin afisarea pe ecran, in mod clar, a sursei care a stat la baza unei stiri, atunci munca sutelor de jurnalisti sau publicatii locale din tara nu ar mai pica in derizoriu. La fel si pentru presa scrisa, o reglementare care sa oblige citarea sursei intiale.

N-am mai fii furati cu nonsalanta de colegii nostri corespondenti si am avea satisfactia datoriei implinite, nu frustrarile pe care le inregistram de fiecare data cand corespondentii care lucreaza cot la cot cu noi si caroroa le scapa anumite subiecte, ne ignora dupa ce se inspira din munca noastra, fara sa citeze sursa.

Obligativitatea citarii sursei nu trebuie sa fie doar pentru primul sosit, ci si pentru cei care preiau de la primul sosit care citeaza sursa si asa mai departe pana la epuizarea subiectului. Daca CNA va impune o astfel de reglementare, atunci primul care preia si identifica in mod clar sursa stirii/informatiei impune celorlalti care preiau la randul lor, sa citeze sursa intiala, prin reglementarea la care facem referire.

Asteptam din partea doamnei Laura Georgescu o astfel de reglementare si avem toata increderea ca acest aspect deontologic va intra pe ordinea de zi a domniei sale.

De asemenea, asteptam din partea parlamentarilor o implicare pentru rezolvarea acestei probleme, iar rezolvarea este foarte simpla. Trebuie doar sa amendeze Legea nr 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, prin impunerea obligativitatii “citarii sursei” pentru stirile si informarile de presa, precum si a tuturor scrierilor literare si publicistice. Sursa intiala sa fie citata pana la epuizerea subiectului. Totodata se impun sanctiuni pentru cei care nu ar respecta o asemenea reglementare.

In momentul de fata demersul nostru este unul de atentionare, nu dorim ca Oana Stoica sau Romania TV sa fie sanctionate, ci doar ca aceasta situatie sa fie indreptata definitiv si, din acest motiv, ne adresam forurilor abilitate.

Mentionez, ca semnatar al acestei scrisori deschise, ca fac acest demers, in primul rand, in calitate de presedinte al Aliantei pentru Drepturile Omului din Romania.

Exemplificare:

Miercuri 18 decemrie 2013, la ora 8.30 a aparut articolul Exclusiv//“Azilul Groazei” de la Paulesti exista in continuare. Inspectia de Asistenta Sociala este impotenta in fata Corneliei Zidaru(Video si imagini socante), in care se face referire si la descinderi, dupa care in maximum o ora toate televiziunile centrale vuiau cu acest subiect preluat de pe Incomodph.ro.

Prima care a preluat informatia a fost RTV, prin Oana Stoica…care a omis sa citeze sursa, prevalandu-se de faptul ca a sunat la Politie de unde a aflat date despre perchezitie. Toate astea dupa ce a citit in incomodph.ro, pentru ca altfel n-ar fi avut de unde sa stie. Daca acest material nu ar fi existat, Oana Stoica nu ar fi avut acest subiect, iar totul s-ar fi rezumat la un comunicat al IJP Prahova emis dupa efectuarea perchezitiei care, poate, ar fi trecut neobservat. Laudabila intiativa Oanei Stoica, numai ca deontologia profesionala o obliga sa citeze sursa intiala si exclusiva, care a dat nastere stirii sale.

Daca ar fi existat o reglementare ca cea pe care o solicitam doamnei Laura Georgescu si parlamentarilor, atunci Oana Stoica sau orice alt corespondent al televiziunilor centrale ar fi stiut ca exista obligativitatea citarii sursei si nu s-ar mai fi eschivat. Astfel, Oana Stoica ar fi respectat munca Incomodph.ro si pe ea insasi si nu s-ar mai fi creat niciun fel de polemica. Iar celelalte entitati media ar fi citat, la randul loir, sursa intiala si exclusiva. In cazul in care aceasta obligativitate ar fi reglementata legal.

Modul in care Romania TV intelege sa lucreze cu exclusivitati furate este redat de ghimpele.ro in articolul <<Povestea „exclusivitatilor” furate: Capcana in care a picat televiziunea deputatului Sebastian Ghita>>. Cititi si convingeti-va singuri despre practicile RTV.


APRECIAZĂ ARTICOLUL !
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More

Privacy & Cookies Policy