Ceea ce cititi nu este un pamflet, ci doar o constatare amara a celor 13 ani de cand activez in presa. Cu vreo doua saptamani in urma mai multi membri ai grupului de facebook “PLOIESTI te iubesc!” mi-au cerut sa candidez la functia de primar al municipiului Ploiesti, ca reprezentant al societatii civile. Pe fondul celor intamplate cu emisiunea INCOMOD, respectiv interzicerea ei, ultimele doua saptamani au fost relevante pentru tot ceea ce se intampla in jurul meu. Ca jurnalist nu eram preocupat decat sa depistez cauzele si sa gasesc solutiile cele mai bune pentru cei care imi cereau ajutorul. Nu vedeam altceva in jur, nu eram preocupat de mecanismele sistemului. M-am implicat activ in societatea civila prin Alianta pentru Drepturile Omului din Romania, al carei presedinte sunt. Din pacate, cei care ar fi putut sa sustina activitatea acestui ONG s-au eschivat mereu si a trebuit sa ma lupt de unul singur cu morile de vant. Am obosit si aceasta propunere de a candida la primarie a venit ca o izbavire, redandu-mi increderea ca sunt multi alaturi de mine, care cred in ceea ce eu promovez de ani de zile. In perioada urmatoare o sa va prezint conceptul pe care il propun ploiestenilor pentru a imbunatati conditiile de viata, serviciile, infrastrcutura, siguranta cetateanului si toate celelalte puncte care fac parte din programul meu.
Acum nu vreau decat sa atrag atentia asupra a ceea ce am constatat in ultima vreme, ceea ce era atat de vizibil si, totusi, nu reuseam sa identific.
Nu vreau sa para o critica la adresa colegilor mei de presa sau mai exact a unei parti a ei care nu intelege ca fiind jurnalist esti in primul rand parte a societatii civile, te pui in slujba ei si ii reprezinti interesele in tot ceea ce faci. Nu am pus niciodata interesele personale in fata intereselor membrilor societatii civile si spun cu mandrie lucrul acesta. Pentru unii este un soi de prostie din partea mea, sunt destui care mi-au reprosat asta de-a lungul anilor dorindu-mi, in sufletul lor, binele.
Pornesc de la premisa ca se stiu ei aceia care nu au raspuns invitatiei de a ne sprijini in demersurile Coalitiei 52, cu privire la modificarea legii transparentei decizionale. Le multumesc tututor celor care ne-au ajutat si ii astept pe toti jurnalistii prahoveni in general si ploiesteni, in mod special sa promoveze societatea civila si actiunile ei. Numai asa se poate reda demnitatea comunitatii din care facem parte. Nu numai promovand actiunile inerte ale politicienilor, de multe ori fara rezultate. Stiu si inteleg ca politica editoriala se face in functie de interesele patronului, stiu cat de greu este sa mentii pe piata o institutie media, dar ii stiu sip e aceia care calc ape cadavre pentru propriile interese, de multe ori coroborate cu cele ale partidului, fie ca e la putere sau nu. Nu e nimeni de condamnat, nu incerc sa aduc reprosuri, fiecare traieste dupa cum ii permite constiinta.
Se nasc, totusi, mai multe intrebari care nu imi dau pace. Este sau nu este mass-media parte a societatii civile? Daca da, atunci de ce nu ii este alaturi decat la nivel declarativ, de multe ori nici macar atat? Interesele de grup primeaza si in randul trusturilor de presa sau cainele de paza care ar trebui sa fie mass-media este doar o potaie subordonata politicului pentru a supravietui? Nici mie nu mi-e usor, la fel ca si colegilor mei, dar parca mai multa demnitate nu strica. Suntem inainte de toate formatori de opinie si trebuie sa fim exemple pentru cei care ne citesc sau ne urmaresc activitatea, cerandu-ne sprijinul la greu. M-am obisnuit atat de tare sa imi fac dusmani intre colegi chiar fara se le adresez vreun cuvant, incat nu mai conteaza ce vor intelege. Ii voi aprecia si respecta in continuare, chiar si pe cei care nu dau doi bani pe ceea ce sustin de atata amar de vreme, din considerente numai de ei stiute.
Fac apel pe aceasta cale, ca inainte de a critica, sa citeasca cu atentie BLOGUL DE CAMPANIE si sa perceapa cu exactitate ceea ce noi ne-am propus sa aducem in viata comunitatii. Critica este buna si o primim cu placere de la cei care nu sunt carcotasi, ci vor intradevar sa ne fie bine tuturor. Este un concept simplu si eficient, care poate fi pus cu usurinta in practica. Cu conditia ca societatea civila sa nu se lase politizata si sa aiba aceleasi interese in folosul membrilor ei. Nu mai merge cu ciupeala, iar cei mai competenti oameni, care acum sunt marginalizati pentru ca au demnitate in fata politicienilor, vor fi cei promovati. Nu avem obligatii politice, asadar numai cei mai buni vor fi pe functii. Iar fiecare dintre acestia va imbunatatii sistemul din interior. Este doar o parte din ceea ce ne propunem.
Presa stie foarte bine cum se fac licitatiile publice la Ploiesti si cum castiga de fiecare data cine trebuie, in timp ce consilierii locali ai tuturor partidelor stau cu mainile in san in detrimentul celor care i-au votat. Pentru corectitudine trebuie spus ca in mandatul actual consilierii PSD au fost cei care s-au opus, la fel cum in mandatul trecut cei de la PD-L se opuneau si ei. Cei de la PNL au batut palma de fiecare data si au profitat de functii. Oare de ce se opun cei care raman pe langa caruta, fara functii, din patru in patru ani? Pun aceasta intrebare pentru ca tarfiele APA Nova se maresc oricum de doua ori pe an, tarifele la rampa ecologica de la Boldesti la fel, giga caloria nu face rabat, iar infrastructura( obsesia mea cu privire la chelutirea banilor pentru clientela politica) este facuta tot din bugetul local, in conditiile in care UE ne roaga cu bani. Numai ca trebuie stiut ca licitatiile pe fonduri europene nu dau voie la cel mai mic pret pentru castigator, cu clauze care pot majora pretul cu mult peste cel real, pentru diverse interese.
Daca din societatea civila ar face parte si presa, efortul stoparii acestor fapte cu caracter penal ar fi mai usor de stopat. Atunci revin si intreb: Este sau nu este mass-media parte a societatii civile?
Pana cand mogulii de presa si mainile lor drepte nu vor inceta sa isi puna in functie primarii sau parlamentarii care le-ar servi interesele, cred ca e greu sa vorbim de mass-media ca parte a societatii civile. Totusi, cred in colegii mei, oricare ar fi ei si din orice trust ar face parte.
Nu cer nimic, fiecare e liber sa actioneze dupa cum ii dicteaza constiinta. Spun doar atat: e momentul sa actionam impreuna. Cu cat suntem mai multi, cu atat suntem mai puternici!
P.S. Partea asta e pamflet, atat cat ne pricepem si noi
Multumesc M. Ghita Mateuca. Esti genial. Ce ne-am face fara tine, ziaristule? Castigi bine din tampeniile pe care le scrii, in lispa de activitate? Fa-te util, omule, renuta la orgasmele astea intelectuale. Ai si tu o varsta. E jenant sa traiesti din geselile altora.
Pe viitor porneste de la premisa ca sunt agramat, ca sa nu te mai strofoci si sa tot subliniezi lucrul acesta. Las-o asa, ca e bine, daca afirmatia te satisface. Daca intelegi macar jumatate din mesajul textului, eu ma declar multumit. Daca nu, mai incercam, nu se poate sa fii atat de incuiat. Esti si tu un pensionar care o duce greu ca majoritatea din tara noastra. Avem intelegere pentru tine si te ajutam. Nu te lasam la greu, ca suntem primari buni si iubim societatea civila din care si tu, spre fericirea noastra, faci parte. Unde nu intelegi, intreba-ne.
Ai vazut ca n-a fost greu? Ti-a iesit, ca vad ca ma tot intepi de la inceputul anului. Numai cu tine nu ma certam, fir-ar sa fie de cerc patrat. Intrebarea era simpla: „Este sau nu este mass-media parte a societatii civile?”. Aveai patru variante de raspuns:
1. NU stiu, nu stiu de-astea
2. Mai taie din ele, da-le dreacu
3. Intreaba publicul
4. Suna un prieten. Eventual pe Patraru
M-ai convins, concluzia e una singura:
Ghita Mateuca te iubim, ca ca tine nu gasim!
Pentru cei care nu-l cunosc, el e venerabil nostru critic literar din umbra sau ca o umbra. Nu prea stim sensul, ne scuzati.
Uitati-va la el. Nu-i asa ca e un dulce?
Aoleu, sa nu ma certi Mateuca pentru ca am pus update-ul in josul paginii. Te rog. Sa nu te superi pe mine, dar acesta este locul tau. Parerea mea!