Take a fresh look at your lifestyle.

Dr. Laura Diana Bota: „Nu mai fac politică, momentan, deoarece am trăit dezamăgirea realității noastre politice, conform căreia, pentru a reuși este imperios necesar să faci compromisuri”

În lista mea de prieteni de pe Facebook se află foarte mulţi oameni de calitate. Am decis ca, în timp, să fac o serie de interviuri cu aceştia şi am ales, cum era şi firesc, pe una dintre cele mai interesante persoane dintre… prietenii mei virtuali, care mă onorează cu prezenţa ei pe pagina mea de Facebook. E vorba de Laura Diana Bota, președintele Fundației Mișcarea Populară Satu Mare şi am profitat de faptul că, cel puţin pentru moment, a renunţat la politică. Vă invit să citiţi un interviu sincer, pe alocuri dur, dar plăcut:

Reporter: Doamna Bota, pentru cititorii Incomodph.ro, v-aş ruga să vă prezentaţi…

Laura Diana Bota: Vă mulțumesc pentru început pentru disponibilitatea dvs.. Am 42 de ani, sunt medic stomatolog, am o familie frumoasă, sunt căsătorită, am o fetiţă de 12 ani. Îmi place să cred că sunt o femeie împlinită din toate punctele de vedere, atât profesional, cât şi personal.

Rep: Relativ recent aţi părăsit scena poltică. Cât timp aţi activat ca politician, din ce partid aţi făcut parte şi mai ales…de ce?

Laura Diana Bota: Am activat timp de zece ani în PDL, fiind preşedintele Organizaţiei de femei, de unde am plecat în anul 2014, în semn de solidaritate cu fostul preşedinte Traian Băsescu, în momentul în care PDL nu a mai dorit acest parteneriat. Am fost printre primii sătmăreni care au agreat ideea „naşterii” PMP şi am contribuit activ la strângerea de semnături pentru înfiinţarea partidului, am fost deci unul dintre fondatorii partidului în Satu Mare. Am crezut că țara noastră are nevoie de PMP pentru a continua reformele şi viziunea fostului şef al statului, mai ales cele referitoare la desăvârşirea statului de drept, buna funcţionare a instituţiilor, lupta anticorupţie şi dezvoltarea economică armonioasă şi corectă, bazată pe realităţi concrete, nu pe cifre statistice eronate. Sunt convinsă că România va avea nevoie încă mulți ani de acum încolo de măsuri de dreapta, decizii politice îndreptate spre conturarea unei clase de mijloc puternice, care să contribuie la o dezvoltare sănătoasă și armonioasă a întregii societăți. De ce am făcut politică? Pentru că am crezut întradevăr în anumite principii și idealuri politice ce se pot materializa în folosul oamenilor din această țară. Pentru că am considerat, și încă mai cred, că politica este făcută pentru oameni, nu pentru bunul plac al politicienilor. Pentru că am sperat că, prin activitatea mea și a colegilor mei, voi putea schimba în bine anumite probleme care framântă marea majoritatea a românilor. 

Rep: E greu să fii femeie în politică românească?

Laura Diana Bota: Nu cred că există o astfel de abordare. Mai degrabă, aș putea să vă mărturisesc, e greu să fii în politica românească, indiferent dacă ești femeie sau bărbat! Niciodată nu am acționat, cât timp am activat în politică, după stereotipuri de genul celei clasice conform căreia femeile din politică sunt discriminate! Eu nu m-am simțit niciodată inferioară vreunui bărbat din politică, și nu am avut probleme în a-mi impune punctele de vedere. Desigur, există anumite dificultăți legate de percepția femeii în politică, dar acestea nu diferă de atitudinea cu care sunt tratate româncele în toate domeniile de activitate. Și femeile din politică au același mod de viață ca orice altă femeie, respectiv au două locuri de muncă, unul la serviciu și celălalt acasă, poate chiar trei, dacă amintim și munca de la partid… Așadar, nu consider că este greu  să fii femeie în politică. Nu este nici ușor, să fiu sinceră! Cred însă că așa cum femeile au reușit în toate domeniile să se impună, mai ales în mediul de business, dar și în sănătate și învățământ, unde suntem mult mai numeroase, nu există nici un impediment pentru orice femeie în a reuși în politică! Totul este să-și dorească!

Rep: Cum decurge o zi din viaţa doctorului Laura Diana Bota?

Laura Diana Bota: Nu cred că putem vorbi de ceva special. Lucrez în două cabinete medicale, în două oraşe diferite. Sunt un om obișnuit, merg dimineața la cabinetul medical, muncesc foarte mult, mai ales de când nu mai sunt angrenată politic, iar seara este rezervată familiei., si sigur fac sport cu fetita mea de cateva ori pe saptamana. Sunt mulțumită atunci când văd zâmbetele pe fețele pacienților mei după intervențiile stomatologice, iar această satisfacție este, sincer vă spun, mult mai valoroasă decât orice altceva!

Rep: Aţi rămas preşedinte al Fundaţiei Mişcarea Populară, filiala Satu Mare. Stiuta fiind afinitatea dintre fundaţie şi partidul cu acelaşi nume se poate spune că nu v-aţi rupt de politica, dar întrebarea mea este: care sunt planurile dumneavoastră acum, ca om al societăţii civile?

Laura Diana Bota: Am rămas, așa este, președinte al Fundației Mișcarea Populară Satu Mare, a cărei misiune este să contribuie la creșterea bunăstării sătmărenilor, a românilor, în general. În țările dezvoltate, societatea civilă are un rol covârșitor, determină schimbări de regimuri politice, influențează decizii majore, există și este vizibilă în mediul public. Din păcate, în România nu putem vorbi încă de o dezvoltare armonioasă a societății civile, deoarece au fost nenumărate exemple de implicare a unora dintre reprezentanții acesteia în sfera influențelor politice și politicianiste. La fel cum, din păcate, eu am constatat decesul mișcării sindicale de la noi. Despre planurile mele vreau să vă spun că voi încerca din răsputeri să sprijin oamenii care au cu adevărat nevoie de ajutor, să mă implic în rezolvarea problemelor comunității din care fac parte, și să militez constant și activ pentru ca municipiul și județul Satu Mare, precum și toată România, să ajungă acolo unde merită. Trebuie să vă spun că nu există o atât de mare diferență între politică și societatea civilă. Într-un registru firesc, ambele activități ar trebui să se desfășoare pe bază de voluntariat! În România însă, mai avem probleme cu ierarhiile, astfel încât scara de valori firească este încă, din nefericire, deturnată!

Rep: Care sunt motivele reale care v-au determinat să nu mai faceţi politică?

Laura Diana Bota: Nu am stat să analizez motivele reale sau ireale ale acestei situații. Nu mai fac politică, momentan, deoarece am trăit dezamăgirea realității noastre politice, conform căreia, pentru a reuși este imperios necesar să faci compromisuri. Eu una am intrat în politică realizată financiar fiind, astfel încât nu m-au interesat nici funcții, nici putere, nici jocuri de culise, nici dominarea unor influențe aducătoare de beneficii.

Rep: De ce credeti că nu reuşeste clasa politică să schimbe, în bine, viaţa romanilor? Care sunt adevaratele interese?

Laura Diana Bota: Sunt sigură că ați observat obiectiv ce s-a întâmplat în ultimii doi ani în politică! Este halucinant să avem un prim-ministru urmărit penal și care se duce aproape zilnic la DNA! Jumătate din țară este necondusă, după ce primarii și șefii Consiliilor Județene au avut probleme grave cu justiția. Până și actualul președinte a fost suspicionat de abateri de la litera legii și de acumularea unor venituri nejustificate. Vorba dânsului: clasa politică din România are ghinion! Nu numai domnia sa, toată lumea, toți cei implicați! Ghinion pentru că în ultimii 25 de ani partidele politice nu au reușit să treacă de la vorbe la fapte, adică de la ideea generoasă a reformării clasei politice la punerea acesteia în practică! Aici cred că s-a greșit fundamental. Este impardonabil să avem parlamentari, vă dau un exemplu, din 1990 acolo, dar care nu au lăsat nimic în urma lor. Cum să avem pretenția să schimbe politicul viața românilor, evident în bine, dacă majoritatea exponenților politici, de la președinte la un biet primar de comună, s-au îmbogățit în câțiva ani cât în zece vieți, neputându-și justifica în niciun fel averile impresionante. Și asta în condițiile în care au muncit o viață-ntreagă la stat! Și-atunci, este nejustificat să vorbim, cum ați spus, despre interese! În opinia mea, adevăratele interese sunt cele care vizează transformarea României într-o țară inferioară, de tip America de Sud sau Africa, în care să nu avem posibilitatea să ne decidem singuri soarta. De altfel, acest lucru se întâmplă deja, deoarece România a aderat la Uniunea Europeană în genunchi, acceptând toate condițiile impuse, fapt ce are încă drept efect pierderea anumitor segmente ale identității noastre strămoșești și culturale.   Adevăratele interese sunt legate de înrobirea perpetuă a României, astfel încât să devenim o pradă facilă pentru marile puteri europene. Și, dacă se vor întâmpla aceste lucruri, atunci nu avem de ce să ne mai mirăm și trebuie să ne obișnuim să ne merităm soarta. De multe ori se spune, pe bună dreptate, că poporul este oglinda conducătorilor! Așa conducători, așa popor!

Rep: Acceptarea salariilor mici din sistemul sanitar de stat este o forma de acceptare tacită a corupţiei institutionalizate. Care ar fi, în opinia dv., ca specialist, un salariu cu care un medic să fie mulţumit şi să nu mai raspundă tentaţiilor?

Laura Diana Bota: Este cât se poate de limpede că avem nevoie de o reformă a sistemului sanitar, iar salariile sunt una dintre problemele rămase nerezolvate. Am spus recent că nu poți să ceri performanță într-un sistem viciat, oricare ar fi acesta! Un medic debutant care câștigă 1.200 lei lunar nu va putea să se concentreze așa cum ar fi necesar pe adevăratele provocări cu care se confruntă zilnic, cu bolnavi nemulțumiți și lipsuri ale instrumentarului medical! Nu mă pot pronunța asupra nivelului corect al salariului care va mulțumi un medic! Este normal ca România să nu se poată încă alinia țărilor din Uniunea Europeană și din acest punct de vedere? Decalajele sunt imense și va fi nevoie de zeci de ani pentru a le ajunge din urmă, dacă se va întâmpla așa ceva! Este foarte important însă ca medicul român să primească un salariu care să îl satisfacă, adică să-i poată susține toate cheltuielile curente, care, trebuie spus, sunt mai mari decât la alte categorii profesionale, fiind vorba de un domeniu cu schimbări extrem de dese și repetate, și cu un grad avansat de studiu permanent. Cât privește tentațiile, cum le numiți dvs., cred că este un subiect de cele mai multe ori exagerat în România, deoarece oriunde în lume un pacient mulțumit tinde să răsplătească un serviciu medical de calitate. Și asta nu doar în medicină, ci și la coafor, la service-ul auto, sau în orice altă zonă a serviciilor unde beneficiarul este bucuros de prestația primită. Sunt convinsă că nu ne putem coborî atât de mult încât să considerăm un buchet de flori sau o ciocolată elemente de corupție instituționalizată! Dacă s-ar judeca astfel, ar trebui să ajungem la anchetarea iubiților care-și fac daruri reciproce sau la impozitarea nunților, ceea ce ar fi prea de tot! Cred că un cadou dat din suflet de un pacient nu se poate înscrie în vreun fel de act de corupție! Orice fel de exagerare este păguboasă!

 

Rep: Salariile mici din sistemul de sănătate versus atenţiile pacienţilor, pe care premierul Ponta vrea să le impoziteze. Ce părere aveti despre acest antagonism?

Laura Diana Bota: Tocmai am explicat, la întrebarea anterioară, această tentație a instituțiilor statului român de a arunca anatema asupra unor lucruri, fapte, întâmplări sau situații absolut normale! Am spus recent, majorarea salariilor din sistemul de sănătate este corectă și de necontestat. Cât despre atențiile pacienților, repet, nu văd unde ar fi problema, atât timp cât nimeni nu cere nimic și omul vrea să dea cuiva ceva! Adică este ca și cum mie mi-ați impune să nu dau nimic finei mele la ziua ei de naștere, pentru că aș putea fi într-un colimator al corupției! Nu se poate să judecăm într-o manieră seacă, generalistă și ruptă de realitate! Statul român ar trebui să dețină un corp redutabil de buni specialiști, oameni cu minți luminate, capabili să găsească ideile și soluțiile cele mai bune pentru rezolvarea anumitor disfuncționalități cu care se confruntă sănătatea, învățământul, IMM-urile și toate celelalte categorii publice și private. Din păcate, în România se iau prea multe decizii fără o analiză prealabilă serioasă și fără a consulta oamenii afectați în urma acestor hotărâri! De aceea, repet, spun că politica noastră nu se face în sprijinul românilor, și mă refer în special la omul de rând, ci este canalizată spre interese personale și ale clientelei politice! Iar realitatea din ultima perioadă îmi dă perfectă dreptate!

Rep: Ce nu funcţionează, ce trebuie schimbat şi care sunt soluţiile pentru ca sistemul de sănătate să fie acela pe care ni-l dorim cu toţii?

Laura Diana Bota: Soluțiile nu vin peste noapte, așa cum nu au venit în ultimii 25 de ani! Sunt multe lucruri în neregulă, multe deficiențe care trebuiesc îndreptate, corelate, schimbate. Sistemul trebuie îmbunătățit din temelii, adică total, deoarece în ultimii ani doar s-a distrus și desființat, și nu s-a mai pus nimic în loc! Sunt multe disfuncționalități, unele elementare chiar, iar despre rezolvarea acestora ar trebui întrebați și trași la răspundere responsabilii, de la ministrul Sănătății la cei care gestionează sănătate din fiecare județ, fiecare localitate și fiecare unitate medico-sanitară în parte. S-a văzut că descentralizarea din sănătate nu a fost o soluție pozitivă pentru România, deoarece după preluarea spitalelor de către administrațiile județene și locale s-au închis mai multe unități decât anterior! Apoi blocarea posturilor și exodul medicilor și asistenților au dus la accentuarea bulversării sistemului de sănătate. Mai sunt multe lucruri de făcut pentru a se realiza ceea ce spuneți dvs., iar eu sunt încrezătoare că va fi mai bine de acum înainte în sistem. Majoarea salariilor este un pas mic, dar determinant în acest sens!

Rep: M-am abţinut cât am putut, dar pentru deliciul acestui interviu vreau să ne spuneţi care este părerea dumneavoastră despre fostă colegă de partid, Elena Udrea şi, mai ales, despre situaţia prin care trece de la începutul anului…

Laura Diana Bota: Atât ca om, cât și ca medic, inclusiv cât timp am fost activă politic, nu mi-a plăcut niciodată să imi dau cu părerea asupra anumitor situații prin care au trecut sau trec colegi, foști colegi, prieteni, cunoștințe, etc.. Din acest punct de vedere, nu aș putea satisface satisfacția cititorilor publicației dvs. Doamnei Elena Udrea îi doresc multă sănătate și sper să treacă cu bine peste problemele cu care se confruntă. La fel le urez și altor foști colegi din politică, indiferent de partidul din care fac parte, care au avut anumite probleme și sunt încredințată că vor reuși să își susțină argumentele. Pe de altă parte, cred că românii încep încet-încet să se sature de senzațional și să perceapă cu adevărat oamenii din politică preocupați cu adevărat de rezolvarea necazurilor lor!

Rep: Ca preşedinte al Fundaţiei Mişcarea Populară aveţi în plan punerea în aplicare a vreunui proiect? Daca da, ce vizează aceasta?

Laura Diana Bota: Nu aș putea vorbi despre un anumit proiect! Există mai multe proiecte, sociale, culturale, umanitare, îndeosebi destinate oamenilor cu probleme, care sunt în prezent în derulare. Ne canalizăm în special spre categoriile populației care au nevoie de sprijin, vârstnici, femei, copiii, familii cu un sigur părinte, familii cu mulți copii, familii cu posibilități materiale reduse, etc.. Noi chiar vrem să ajutăm și deseori facem acest lucru fără a căuta publicitatea, cel puțin la Satu Mare. 

Rep: Fiind frumoasă, inteligentă şi independentă financiar s-ar putea spune ca aveţi tot ce vă trebuie ca să vă vedeţi liniştită de viaţa dv.. Ce vă ândeamnă să nu renunţaţi la luptă, fie şi din postura de reprezentant al societăţii civile?

Laura Diana Bota: Nu poți fi fericit fiind înconjurat de nefericire! Încă traversăm o perioadă dificilă, sunt mulți oameni afectați de efectele crizei din ultimii ani, nu sunt investiții, lipsesc locurile de muncă, șomajul e ridicat, speranța de viață redusă, problemele de sănătate persistă, copiii românilor plecați la muncă în străinătate se sinucid, și câte și mai câte! Eu am fost o luptătoare toată viața mea și sunt convinsă că mai am multe motive de bucurie de oferit societății și oamenilor din Satu Mare!

Rep: Vă mai aşteptăm în politică sau decizia dv de a nu mai activa pe această scenă este definitivă şi irevocabilă?

Laura Diana Bota: Niciodată nu avem de unde știi ce se va întâmpla!


APRECIAZĂ ARTICOLUL !
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More

Privacy & Cookies Policy