Astazi am contactat-o pe Alina Istratescu, purtatorul de cuvant al primariei Ploiesti pentru a afla de ce nu primesc, nu in calitate de jurnalist desi obligatia autoritatilor e aceeasi, ci in calitate de presedinte al Aliantei pentru Drepturile Omului din Romania, proiectele de Hotarari de Consiliu Local asa cum spune Legea 52/2003, cu privire la transparenta decizionala. Inca de anul trecut am depus o cerere prin care am solicitat, asa cum prevede legea, sa mi se comunice in termenele prevazute aceste proiecte. Pana sa va argumentez cu prevederile legale, mai mult pentru Alina Istratescu, nu pentru dumneavoastra stimati cititori, trebuie sa spun ce am de spus despre modul defectuos in care este inteleasa transparenta decizionala, in primul rand de catre primar, care administreaza aceasta situatie si apoi de catre subordonatii sai.
Nu este prima oara cand ii explic acestei doamne ca interpreteaza legea transparentei decizionale fix dupa ureche. De fiedcare data are un argument pueril sau arunca vina pe altcineva. Acum a aruncat-o pe Directia de Contencios Administrativ care nu ii da in timp util acele proiecte de acte normative. Ca sa intelegeti doamna Istratescu, timp util inseamna 30 de zile, conform art. 6 alin. 1 si 2:
Art. 6.
(1) In cadrul procedurilor de elaborare a proiectelor de acte normative autoritatea administratiei publice are obligatia sa publice un anunt referitor la aceasta actiune in site-ul propriu, sa-l afiseze la sediul propriu, intr-un spatiu accesibil publicului, si sa-l transmita catre mass-media centrala sau locala, dupa caz. Autoritatea administratiei publice va transmite proiectele de acte normative tuturor persoanelor care au depus o cerere pentru primirea acestor informatii.
(2) Anuntul referitor la elaborarea unui proiect de act normativ va fi adus la cunostinta publicului, in conditiile alin. (1), cu cel putin 30 de zile inainte de supunerea spre analiza, avizare si adoptare de catre autoritatile publice. Anuntul va cuprinde o nota de fundamentare, o expunere de motive sau, dupa caz, un referat de aprobare privind necesitatea adoptarii actului normativ propus, textul complet al proiectului actului respectiv, precum si termenul limita, locul si modalitatea in care cei interesati pot trimite in scris propuneri, sugestii, opinii cu valoare de recomandare privind proiectul de act normativ.
Nu e mai putin adevarat ca Directia de Contencios Administrativ a primariei Ploiesti este un departament care este departe de a fi unul organizat si functional, cel putin in ceea ce priveste societatea civila. Nu e prima data cand sunt nevoit sa trag de ei ca sa isi faca datoria pentru care, fie ca vor sau nu, sunt platiti. Poate ca nu este vina intergrala a Alinei Istratescu, dar un purtator de cuvant care se respecta stie sa se organizeze si mai ales, trebuie sa fie interesat sa se respecte lege, poate mai mult decat primarul insusi. Faptul ca cei care lucreaza la Directia de Contencios Administrativ nu se sinchisesc de Istratescu, punand-o intr-o situatie delicata fata de ploiesteni, nu este problema noastra. Purtatorul de cuvant trebuie sa se adreseze primarului sau secretarului primariei daca cineva, oricine, nu eu cum este in acest caz, este nemultumit de modul defectuos in care se respecta legea transparentei decizionale.
Din pacate, atat pentru Alina Istratescu cat si pentru Iulian Badescu ceea ce va relatez inseamna o nota proasta pentru haosul care domneste in primarie. O buna organizare, o disciplina solida nu ar permite astfel de sincope cvasi-permanente. Mai sunt doua zile pana la sedinta de Consiliu Local, iar Directia de contencios nu are pregatite proiectele de Hotarari pentru a le pune la dispozitia celor care au solicitat in scris, asa cum prevede legea transparentei, cu 30 de zile inainte de a fi supuse aprobarii. Putem sa ne gandim la trei aspecte.
Unul ar fi ca cei care lucreaza la aceea directie sunt ori foarte ocupati, ori total nepregatiti, ori nu dau doi bani pe Alina Istratescu si nu se gandesc ca o pun intr-o situatie delicata fata de presa, fata de societate civila. Indiferent care ar fi aceste aspecte, nu este problema noastra ca transperenta decizionala are de suferit in administratia Badescu, sub directa indrumare a purtatorului de cuvant. Oare vom intra vreodata in normalitate? E greu de crezut, atata timp cat primarul ia masa la Schintzel House la Paulesti, nu participa la nicio audienta cu cetateanul, desi s-a batut cu caramida in piept la alegeri ca putem vedea prin el de transparent de ce.
Poate n-ar fi rau ca primarul si purtatorul de cuvant sa inteleaga ca noi, spre deosebire de ei, chiar suntem preocupati de interesul cetateanului, si solicitam ceea ce ne este permis de lege, pentru a interveni atunci cand se doreste o majorare de tarif la Dalkia sau Apa Nova, spre exemplu. Iar acestea sunt aspecte minore fata de problematica adusa in sedintele de Consiliu Local.
Mai mentionam doar, mai mult spre aducere aminte, in speranta ca cei doi vor incepe sa citeasca aceasta lege 52/2003, art. 6 alin 7 care face referire la obligativitatea organizarii dezbaterilor publice atunci cand sunt solicitate de asociatiile legal constituite:
(7) Autoritatea publica in cauza este obligata sa decida organizarea unei intalniri in care sa se dezbata public proiectul de act normativ, daca acest lucru a fost cerut in scris de catre o asociatie legal constituita sau de catre o alta autoritate publica.
Normalitate cer. ATAT!
P.S. Intre timp am mai primit inca patru proiecte, pe langa cele cinci pe care le primisem, din totalul de 56. Putin, foarte putin, mai ales ca, asa cum spuneam, mai sunt doua zile pana la sedinta!
Vezi mai jos unul dintre pliantele in care Badescu se lauda ca va face si va grede. printre prioritati…transparenta decizionala: