Take a fresh look at your lifestyle.

Badescu minte cu nerusinare//Instanta a decis suspendarea pentru ca nu s-a organizat dezbaterea publica, nu pentru ca n-ar fi fost respectata o hotarare de guvern

Actiunea Aliantei pentru Drepturile Omului din Romania in instanta de contencios administrativ, prin care HCL 4/2013 cu privire la majorarea taxelor si impozitelor cu 16% a starnit presa locala. Dupa cum ati auzit, citit sau vazut, instanta a dat dreptate ADOR si a suspendat aceasta hotarare, pentru ca primaria nu a organizat dezbatere publica in conformitate cu art. 6, alin. 7 din legea 52/2003, cu privire transparenta decizionala. Nu vreau sa fiu prea tehnic ci doar sa explic despre ce este vorba. Trebuie sa recunosc ca m-a surprins impactul, desi stiam ca e o stire bomba. Ce m-a surprins neplacut, insa, este ca in chiar ziua in care a explodat “bomba”, primarul Iulian Badescu a organizat o conferinta de presa la care principalul “vinovat”, adica eu, am lipsit. Nu am fost invitat si nu e prima oara. In majoritatea cazurilor mi se rupe, cum ei nu dau doi bani pe mine nici eu nu dau pe ei, numai ca acum, eram direct implicat si daca ar fi spus de fata cu mine ceea ce veti citi mai jos il scuipam in ochi. Iertati-ma ca folosesc acest limbaj, dar am in minte faptul ca tot ieri, inainte de sedinta de Consiliu Local a venit la mine si a dat noroc, zambindu-mi si promitand ca sustine proiectul pentru gestionarea cainilor cu si fara detinator din Ploiesti, pe care l-am promovat in ultimele doua luni. M-am si mirat de chestia asta, dar m-am gandit ca i-o fi venit omului mintea la cap si a inteles ca legea transperentei decizionale trebuie respectata.
Pe naiba, Doamne iarta-ma. Badescu iese in conferinta cateva ore mai tarziu si spune numai minciuni, inducand populatia in eroare. Iata ce declara pentru Hotnews:
“Instanta de judecata a dat o decizie care se bate cap in cap cu legea pentru ca legea prevede majorarea acestor taxe. Legea prevede majorarea taxelor, prevederile unei legi nu inseamna dezbaterea publica. Hotararea de consiliul local inseamna dezbatere publica. Cei care au atacat in instanta aceste taxe au atacat o hotarare de consiliu local, fara sa tina cont de faptul ca aceasta hotarare reglementeaza la nivel local ceea ce a reglementat deja o lege…Din punctul meu de vedere, care nu sunt jurist, economist, instanta de judecata contrazice o lege, ceea ce nu cred ca este normal intr-un stat de drept, dar, repet, instanta de judecata s-a pronuntat exclusiv pe actiunea intreprinsa de acel ONG pe baza hotararii de consiliu local”.
Controversele din mintea primarului sunt evidente. Niciodata Hotararile de Consiliu Local nu pot fi asimilate unei dezbateri publice. Decizia instantei nu contrazice nicio lege, cel mult ar putea contrazice HG 1309/2012, de care se tot prevaleaza si Simona Dolniceanu, abuziv am spune. Dar nici cu HG nu se bate cap in cap pentru ca onor Consiliul local trebuia sa se intalneasca in sedinta extraordinara in perioada 28- 31 decembrie 2012 si sa completeaze, modifice si/sau abroge hotararile adoptate cu privire la stabilirea impozitelor si taxelor locale pentru anul 2013, asa cum se spune in art. 2, alin 2 al HG 1309/2012.  Vezi AICI
Pentru ca nu a fost organizata acea sedinta extraordinara pentru a aproba actul normativ care sa prevada majorarea taxelor cu 16%, Iulian Badescu are dreptul… sa taca. Iar pentru ca sfideaza Legea transparentei decizionale de fiecare data cand ii cerem organizarea unei dezbateri publice are obligatia sa bage capul in pamant, sa imi ceara scuze si de-acum incolo sa respecte legea, care e mai presus decat orice HCL, HG, OUG SAU OG!
In alta ordine de idei, daca nesimtita aceea care se numeste Argentina Costache si este purtator de vorbe la PSD, adica freanta menta cu gratie, isi mai permite sa nu ma cheme la conferinte de presa voi avea grija sa o fac mai cunoscuta decat este pe palierul blocului in care locuieste.
In ceea ce priveste anumiti asa-zisi colegi de presa, care au numai impresii in cap, dar nu inteleg nimic, le spun ca nu numai ca Eugen Cristescu a facut acest demers in instanta fara precedent, dar tot el a fost cel care a scris prima data, asa cum era firesc, despre acest fapt. Modul in care acestia au inteles sa relateze, necitand sursa sau neluandu-mi nicio declaratie, pentru ca sunt parte in acest litigiu cu primaria, spune multe despre deontologia lor. E jenant, pentru ca, desi m-am invocat, nu este vorba de mine ci de un demers pentru comunitate, care trebuie promovat pentru ca este in interesul ei. Dar, vorba proverbului, greu la deal cu boii mici.
Dragii mei, daca nu sunteti in stare s-o faceti profesionist, mai bine nu o faceti. Nu tin neaparat sa fiu mediatizat, daca se face in bataie de joc. Cine are ochi de vazut vede!
Pe de alta parte, le multumesc din suflet acelor jurnalisti care au dat dovada de profesionalism si au cerut puncte de vedere. Se stiu ei si asa cum nu i-am mentionat pe cei care au dat cu mucii in tavan, nu voi spune nici de cei care au dat dovada de deontologie si sustinere, dar le multumesc inca o data.
De asemenea, multumesc instantei care a inteles ca Legea Transperentei decizonale este mai presus decat orice HG sau HCL si trebuie respectata. Poate de acum Iulian Badescu se va gandi de doua ori inainte de a-mi raspunde la cereri si plangeri prealabile, cum ca a pus pe site-ul primariei proiectele de hotarare si asta inseamna ca s-a facut dezbatere publica. Ar fi o victorie si pentru el, nu numai pentru mine.
Te rog ceva Iuliane, domnule primar: SA NU MAI MINTI, CA NU MAI SUPORT!


APRECIAZĂ ARTICOLUL !
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More

Privacy & Cookies Policy