Renuntasem la ideea de a mai scrie despre doamna consul general al Romaniei la Bologna, considerand ca am spus ce avem de spus despre acest subiect care prezinta simptomele unei lipse de profesionalism la nivelul MAE, in procedura de atribuire a functiilor diplomatilor romani. Dar un individ din diaspora, care intelege sa o apere pe doamna consul, nu face decat sa ma provoace sa scriu in continuare. Asa ca ma vad nevoit sa revin de fiecare data pe acest caz, care a starnit atata nemultumire in diaspora.
Spuneam in materialele trecute ca doamna DIPLOMAT care a ajuns sa ocupe functia de consul general la Bologna a venit pe aceasta functie starnind nemultumirea a 20 de asociatii care au refuzat sa onoreze invitatia facuta de noul consul, la prima intalnire cu diaspora. Astfel, un numar semnificativ de persoane si-au exprimat nemultumirea ca aceasta doamna sotie de ambasador al Romaniei in India, a venit in locul fostului consul general Eugen Serbanescu. Pe langa nemultumirea diasporenilor si spiritul de solidaritate al acestora cu fostul consul general, pe mine m-a intrigat modul de a pune in functia de consul pe cineva, mod pe care il consider neprofesionist. Vorbim despre un minister al Afacerilor Externe, unde Romania este reprezentata de niste oameni cu vechi state in diplomatie. Practic, ministrul Theodor Melescanu a revocat un consul pe baza unei note de fundamentare jenante, care nu transmite nicio informatie care sa genereze aceasta schimbare. In mod normal, orice revocare are sau ar trebui sa aiba in spatele ei o analiza a activitatii, ceva care sa justifice decizia ministrului. Este posibil ca asa sa se fi intamplat si cand a fost pus in functie fostul consul Eugen Serbanescu, dar aici nu e vorba nici despre fostul nici despre actualul consul ci cu modul de operare al ministrului. Se lasa impresia ca daca e vorba despre afacerile externe, noi in tara nu trebuie sa fim informati despre persoanele care fac parte din corpul diplomatic, despre activitatea lor anterioara, despre performantele lor. Consider ca pentru banii pe care ii dam la bugetul de stat, noi astia din Romania, in primul rand, care le platim salariile regesti membrilor corpului diplomatic, dar si diasporenii, meritam sa fim informati despre aptitudinile celor pusi in functii. Ministrul Afacerilor Externe, oricine ar fi el trebuie sa inteleaga ca anvergura acestui minister necesita o transparenta esentiala fata de cetatenii tarii, atat din tara cat si din strainatate. De ce? Pentru ca cei care sunt afara au nevoie sa stie cui se adreseaza, iar cei din tara sa stie cui ii platesc salariile si ce servicii ofera consulatele.
Citeste si : Melescanu a schimbat consulul de la Bologna printr-o nota de fundamentare de toata jena
Motto pentru Consulatul din Bologna: „Din greseala in greseala, pana la victoria finala”
Al treilea articol pe care l-am scris a facut referire la un serviciu consular defectuos, asa cum a scris si Gazeta Romaneasca, de la care am preluat informatia. Se facea referire la faptul ca la Bologna se afla singurul consulat unde se ofera servicii numai online, iar daca o persoana are nevoie de mai multe servicii trebuie sa se inscrie de mai multe ori si nu o data, prin contul sau. Stim cu totii ca suntem in urma cu zeci de ani ca si mentalitate, dar ca tehnlogie ne apropiem de occident foarte tare. In aceasta situatie, conditiile rudimenare din ambasadele si consulatele unde exista trebuie sa dispara. Ne facem de ras ca tara, in primul rand.
Acum am ajuns la cel de-al patrulea articol despre sotia ambasadorului Romaniei in India, care ocupa functia de consul general al Romaniei la Bologna. Drintre toti diasporenii, doamna aceasta a gasit sa se alieze cu un individ care nu face decat sa ma starneasca in a descopri lucruri noi in ceea ce priveste activitatea MAE. Nimic surprinzator: cine se aseamana se aduna, cum zice proverbul.
Pentru astazi, am retinut ca doamna consul general la Bologna este diplomat de cariera si ca un novice in materie de afeceri externe ca deh, doar scriu de 20 de ani si tot nu am invatat nimic, am inceput sa caut si eu informatii. M-a interesat sa vad ce scrie in CV-ul doamnei consul general si ce inseamna diplomat de cariera. Las la o parte faptul ca scriind pe google CV (nume consul general) nu mi-a aparut nimic,dupa mai multe cautari am gasit o imitatie de CV, un CV ca de clasa a treia si nicidecum ca pentru un diplomat de cariera. Am zis, totusi, sa nu emit judecati de valoare inainte de a stii ce inseamna sa fii diplomat de cariera si cum trebuie sa arate un CV al unui astfel de om.
Si am descoperit mai multe definitii, dar cel mai mult mi-a placut este cea data de Doris Mircea, directorul general pentru Comunicare din cadrul Ministerului de Externe (MAE), care a declarat in urma cu mai mult timp ziarului Romania Libera ca “sociabilitatea, lucrul in echipa, tinuta vestimentara, spiritul analitic si capacitatea de sinteza, flexibilitatea, rigurozitatea si, nu in ultimul rand, loialitatea sunt printre calitatile care nu ar trebui sa-i lipseasca unui diplomat”.
Nu o cunosc pe individa care ocupa functia de consul general, dar vreau sa subliniez ca daca esti sociabil doar cu cei care te pupa in fund, nu se cheama ca esti…sociabil, in timp ce 20 de asociatii si membri lor iti intorc spatele. Despre restul declaratiei trageti singuri concluzii. Daca m-am lamurit cu calitatile diplomatului de cariera, acum a trebuit sa fac o comparatie cu cineva arhicunoscut in diplomatia romaneasca si pe cine puteam sa aleg daca nu pe domnul Bogdan Aurescu?
Sa inceapa dansul. Pai ar fi cam asa: CV-ul doamnei consul general la Bologna, pe care l-am gasit pe site-ul MAE, pare a fi o mazgaleala neprofesionista pe un servetel, pe langa CV-ul profesionist, de adevarat diplomat de cariera al lui Bogdan Aurescu( vezi foto).
Asadar, sotia ambasadorului roman in India, acum consul general spune ca este diplomat de cariera din 2003 si ca si-a inceput activitatea la MAE ca si consilier juridic/diplomat in cadrul a doua Directii, dar nu spune de cand pana cand.
In perioada 2004-2007 a fost sef al sectiei consulare de la Stockholm (Suedia), iar din 2008 a activat ca si consilier diplomatic la cabinetul secretarului de stat pentru afaceri europene. In perioada 2008-2012 a indeplinit functia de consul in cadrul Consulatului General al Romaniei de la Trieste (Italia) si, concomitent, in perioada 2010-2012 pe cea de sef a sectiei consulare de la Ambasada Romaniei la Ljubljana (Slovenia).
Personal, nu vad cum poate o persoana sa ocupe doua functii similare in doua tari diferite, in doua locatii diferite, chiar daca e vorba despre 94 de km intre ele. Nu inteleg ce calitati diplomatice poate avea aceasta doamna intratat de mari incat sa nu poate fi angajata cate o persoana care sa stea permanent in fiecare dintre aceste locatii. Ce eficienta poate avea o persoana aflata pe functii similare in doua locatii diferite, in tari diferite? Banuiesc ca diplomatia nu se face prin telefon ci fizic, folosind toate abilitatile avute in dotare. Sa ma contrazica doamna consul daca are argumente.
Din anul 2012 a activat ca si diplomat in cadrul Directiei Balcanii de Vest si Cooperare Regionala din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, pentru ca, incepand cu anul 2013 si pana in 2018, sa activeze ca si consiler diplomatic/adjunct al sefului de misiune in cadrul Ambasadei Romaniei la New Delhi (India).
Iata si cariera diplomatica ce a “recomandat-o” pe doamna consul general la Bologna. Ultimii cinci ani i-a petrecut ca si sotie a ambasadorului Romaniei in India avand si functia de consilier diplomatic adjunct al sotului sau. Nu cumva a fost o sinecura aceasta functie pentru care, conform declaratiei de avere a luat circa 13.000 roni si circa 26.000 de euro pe an, conform declaratiei de avere.
Este absolventa a Facultatii de Stiinte Juridice si Administrative, a Colegiului Pedagogic, dar si a Scolii Nationale de Studii Politice si Administrative (Departament Post-Universitar de Relatii Internaționale si Integrare Europeana) si, totodata, a mai multor cursuri organizate de Institutul Național pentru Administratie din Irlanda și Romania, TAIEX/Comisia Europeana- Bruxelles, Ministerul Afacerilor Externe din Elvetia.
In ce perioada doamna consul general?
A fost decorata cu Medalia Meritul Diplomatic (clasa a II-a, 2007).
Vorbeste limbile engleza, franceza (atestat obtinut la Institutul Francez Bucuresti), italiana (atestat obținut la IRCOP Trieste, Italia), spaniola (atestat obținut la Insitutul Cervantes Bucuresti).
Este casatorita si are o fiica.
Cu cine sunteti casatorita doamna consul general, nu cumva cu ambasadorul Romaniei in India? Daca e asa, nu era normal sa mentionati acest lucru in CV?
Cam asa arata CV-ul doamnei consul general al Romaniei la Bologna, iar daca cineva imi spune ca este unul corect, ca sa nu mai spun profesonist si care etaleaza veleitati diplomatice care sa o recomande pentru functia pe care o detine, atunci inseamna ca lumea s-a intors cu susul in jos.
Va invit sa studiati cele sapte pagini care compun CV-ul domnului Bogdan Aurescu, unde veti gasi activitati diplomatice cat pentru zece vieti, desi vorbim despre un diplomat de cariera tanar, de varsta apropiata cu doamna consul general de la Bologna.
A absolvit doua facultati:
Facultatea de Istorie( media licenta- 10)
Facultatea de Drept- Universitatea Bucuresti(media de licenta- 9,91)
Atentie! Vorbim despre Facultatea de Drept din cadrul Universitatii Bucuresti, nu despre o Facultate de Stiinte Juridice si Administrative din cine stie ce localitate din tara.
Domnul Aurescu a sustinut cinci cursuri de studii post universitare, iar experienta in MAE este numai la varf incepand din 2012, pornind de la secretar de stat. Facem o comparatie cu doamna consul general de la Bologna? Eu zic sa o faceti, dupa ce veti studia CV-ul lui Bogdan Aurescu, pentru ca aveti material de studiu si asa puteti afla ce inseamna un adevarat diplomat de cariera, nu unul parat.
Lectura placuta…