Vineri, 17 iunie 2016, in localitatea Calareti, judetul Calarasi, a avut loc simularea unui atentat la o statie de pompare a titeiului, incepand cu orele 11.00. Societatea Conpet SA, care detine aceasta statie a demonstrat ca este pregatita pentru evenimente cauzate de eventuale atacuri teroriste, in puncte de importanta capitala pentru economia romaneasca.
Actiunea a demarat cu vizitarea propriu-zisa a statiei de catre cei prezenti, pe un traseu prestabilit, dupa care a demarat exercitiul tactiv organziat de Jandarmeria Romana, care a folosit 3 elicoptere, dintr-unul au fost parasutati jandarmi de la 3.000 de metri, iar din celelalte doua s-a facut desant aerian, adica s-a coborat pe franghie pe rezervoarele statiei pentru a interveni rapid si eficient. S-au folosit tinte cu munitie reala.
Exercitiul a prevazut si prezenta unui negociator care sa aduca pacea cu teroristii si sa elibereze ostatecii luati de acestia, iar statia sa fie eliberata de sub presiunea atacului. Negociatorul a esuat in eforturile sale, iar trupele speciale au preluat initiativa pentru a captura terorisii si a elibera ostatecii. La fata locului s-a descoperit masina abandonata de teroristi, prevazuta cu un dispozitiv explozibil cu care acestia au patruns in incinta statiei, cu scopul de a o prelua.
Trupele SRI, angrenate si ele in aceasta misiune, au preluat inititiva si au verificat dispozitivul, dupa care au desfasurat actiuni specifice prin care l-au detonat.Chiar daca interventia trupelor SRI a fost rapida, simularea a prevazut si incendierea unui rezervor, astfel intrandu-si in rol si cei de la Inspectoratul Judetean de Urgenta, pentru stingerea incendiului. Problemele nu s-au terminat aici, pentru ca unul dintre lucratorii statiei, care se afla pe rezervorul incendiat, ar fi lesinat din cauza fumului inhalat, motiv pentru care pompierii au intervenit rapid si l-au salva, transportandu-l la spital.
Dupa ce au fost epuizate toate interventiile, in jurul orelor 14.00 exercitiul a luat sfarsit , dar a transmis siguranta tuturor ca situatia este sub control, in cazul nefericit in care ar exista un atac terorist.
Exercițiul de interventie anti-terorista de la Calareti face parte din programul „Securitatea Energetica a Romaniei”, pe componenta „Securizarea Sistemului National de Transport al Titeiului prin Conducte”. CONPET S.A. detine infrastructura critica nationala, fapt care necesita astfel de exercitii anti-teroriste, pentru a evita eventualele pagube majore.
In alocutiunea sa, la finalul simularii anti-teroriste, directorul general al Societatii Conpet SA a considerat ca a fost un exercitiu reusit, care a demonstrat faptul ca exista capacitatea de a face fata unor situatii imprevizibile de acest gen. ” Suntem convinsi ca vom face fata unor astfel de situatii, iar activitatea de astazi a aratat ca exista o colaborare perfecta si profesionala intre toate institutiile care au participat la acest exercitiu. Societatea noastra, prin aceasta actiune de astazi, a demonstrat ca este pregatita sa faca fata oricaror evenimente de risc major. Vreau sa multumesc tuturor celor care au participat la aceasta actiune, de mare anvergura, unde cu totii au avut un comportament profesionist”, a mai spus Liviu Ilasi, potrivit necenzuratph.ro.
Stația de pompare țiței Călăreți, CONPET S.A.
Staţia de pompare ţiţei Călăreţi, situată în judeţul Călăraşi, comuna Tămădău Mare, la aproximativ 50 km de București, este una dintre cele mai mari staţii de livrare a ţiţeiului din Europa.
Călăreţi este o staţie de pompare intermediară, complet automatizată, prin care se vehiculează ţiţei provenit din import sau extras din platforma continentală a Mării Negre. Stația este situată pe principala rută de transport ce face legătura între Constanţa şi rafinăriile, respectiv depozitele petroliere amplasate în Ploieşti şi Piteşti. Este o subunitate modernă care deține, pe lângă automatizarea tehnologică, sisteme inteligente antiefracție și de detectare a intrușilor, respectiv de protecție la incendii.
Stația Călăreți a fost pusă în funcțiune în anul 1969 și, de atunci, a trecut printr-un amplu proces de modernizare.Toate instalațiile sunt monitorizate și acționate de sistemul SCADA, iar consumul energetic este monitorizat de un sistem de TELEGESTIUNE computerizat.
Totodată, siguranța în exploatare a crescut odată cu modernizarea instalației PSI, prin construirea unui rezervor de 300 mc pentru creșterea capacității de stocare a apei și instalarea unui sistem modern de alarmare.
Activitatea în stația Călăreți se desfășoară în flux continuu, 24h/7 și este asigurată de personal calificat și dedicat activității de pompare și condiționare a țițeiului de import și a celui extras din platforma Mării Negre.