Definiția bacșișului și caracterul opțional al acestuia. Conform amendamentelor, bacșișul va reprezenta orice sumă de bani primită în plus, de la client, față de costul produsului vândut sau serviciului prestat de către restaurante și baruri (codurile CAEN 5610 și 5630). Evident, orice sumă acordată voluntar de client, pentru că localurile nu vor putea să-și condiționeze serviciile de plata unui bacșiș.
Tratamentul fiscal. Veniturile din bacșișuri vor fi considerate ca fiind „venituri din alte surse”, astfel că li se va aplica o cotă de impozitare de 10% și vor fi scutite de contribuții sociale.
#fărăTVA „Bacșișul nu poate fi asimilat, din punctul de vedere al TVA, unei livrări de bunuri sau unei prestări de servicii”, au precizat expres deputații în acest proiect, pentru a clarifica neaplicarea TVA-ului în cazul acestor sume de bani.
Desigur, nu angajatul se va ocupa de taxare, ci angajatorul, prin reținere la sursă. În plus, se va preciza clar că veniturile din bacșișuri nu vor putea fi recalificate, în caz de control, în venituri salariale: „Impozitul pe venit datorat de salariat se reține la sursă la momentul distribuirii bacșișului de către plătitorii de venituri și se achită la bugetul de stat, potrivit art. 115 din Codul fiscal. Aceste sume nu pot fi reîncadrate fiscal ca venituri salariale sau asimilate salariilor.”
Totodată, parlamentarii vor să se asigure că angajatorii nu vor profita de bacșișuri în interes propriu, astfel că aceste sume nu vor putea figura nici ca venituri ale firmei, nici drept cheltuieli cu salariații.
Cum vor proceda localurile. Indiferent cum va fi plătit, cu numerar sau prin card bancar, bacșișul va trebui trecut pe bonul fiscal pe care sunt bunurile și serviciile (în casa de marcat va trebui introdus un articol denumit „bacșiș”), cu excepția situației în care vorbim de livrări la domiciliu (unde regulile fiscalizării bacșișului vor fi opționale).
În aceste condiții, nota de plată va deveni obligatorie, deoarece se prevede că, înainte de emiterea bonului fiscal, clientul va trebui să treacă pe notă valoarea bacșișului. Clienții vor avea două opțiuni – ori să treacă o valoare procentuală între 0% și 15%, ori să treacă direct o sumă anume.
„Operatorii economici (…) au obligaţia de a înmâna clientului o notă de plată, în prealabil emiterii bonului fiscal, în care sunt prevăzute rubrici destinate alegerii de către client, a nivelului bacşişului oferit, între 0% şi 15% din valoarea consumaţiei. Nota de plată trebuie să conțină și o altă rubrică în care clientul să poată înscrie, suma oferită drept bacșiș, în valoare absolută, dacă acesta optează pentru acest mod de stabilire a valorii bacşişului acordat”, scrie în document.
Pentru clienții firme, bacșișul va intra la cheltuielile de protocol. Bacșișul va trebui inclus și pe facturile cerute de clienți, atunci când clientul este o persoană juridică sau un reprezentant al unei persoane juridice. În această situație, bacșișul va putea fi inclus de client în cheltuielile sale de protocol.
Risc de amendare. Companiile care nu vor aplica regulile de fiscalizare a bacșișului vor risca amenzi între 2.000 și 4.000 de lei.
Material realizat de Legal MM Business