Astazi, 11 decembrie 2022, a avut loc lansarea de carte a jurnalistului onestean Razvan Durlan, la editura TRITONIC. Este o carte in care se vorbeste despre jurnalismul de investigatie, despre peripetiile lui razvan in aceasta lumea a jurnalismului de calitate, unde inevstigatia este sau ar trebui sa fie regina toturor disciplinelor, pentru ca este si foarte grea, dar si foarte riscanta. Razvan Durlan, un om pe care l-am cunoscut intamplator si doar virtual, mi-a lasat impresia unui profesionist de la prima discutie dar, mai mult, mi-a lasat impresia unui om sincer, devotat profesiei de jurnalist si adevarului fara compromisuri, stil tot mai rar sau, hai sa-i spunem greu de sustinut in zilele noastre, in aceasta profesie.
Referința la această carte care a fost deja lansată în premieră de jurnalistul de investigații Răzvan Durlan, fondatorul publicației Anchete Speciale, la standul editurii Tritionic, vine de la prof. univ. dr. Dumitru Borțun, unul dintre cei mai apreciați și prestigioși comunicatori și dascăli ai ultimelor decenii din România: ”Cartea e scrisă cu o sinceritate dezarmantă, care îl paralizează pe cititorul obișnuit cu autori ce se pun în lumină pe ei înșiși, care vor să pară altceva decât sunt sau care trec cu vederea aspecte mai neplăcute din viața lor. Scriitura este atât de frustă și de directă, încât nici nu-ți poate trece prin minte că autorul ar putea inventa, exagera, înflori sau omite ceva. Pentru a folosi o expresie celebră a lui Roland Barthes, această carte se situează la „gradul zero al scriiturii”. Altfel spus, la gradul maxim al credibilității”.
Cartea lui Razvan, ”Jurnalismul de investigație, o specie pe cale de dispariție” invita cititorul la o reflectie a lumii in care traim, trage semnale de alarma in ce priveste coruptia care in lisa actiunii concrete, in primul rand din partea celor platiti sa o estompeze, macar, daca nu s-o elimine, se generalizeaza de la o zi la alta. Alaturi de Razvan Durlan la lansarea de carte, [pe langa prof. univ. dr. Dumitru Borțun, a fost prezent si Bogdan Hrib, editorul cartii, care l-a sustinut prin cuvintele frumoase pe care le-a spus.
Citeste si: Unde (ne) sunt jurnaliștii de investigații?
Dumitru Bortun, citeaza in discursul sau de la lansare, pe care il puteti vedea mai jos dintr-un articol scris de Sorin Preda, care se numeste „Ancheta”: „Investigatia e o problema de indrazneala si de temperament, lucru care nu e la indemana oricui… Pentru a fi capabil de investigatii, jurnalistul ca persoana trebuie sa aiba curaj, intuitie, perseverenta, dinamism, rapiditate in miscare, spirit acut de observatie”, adaugand in finalul discursului propria parere despre Razvan Durlan si anume ca „asta e Razvan Durlan…o sa vedeti din ce spune dansul in carte ce inseamna sa lupti cu un sistem, sa lupti cu obiceiurile proaste, inradacinate in societatea politica sau in societatea civila”.
Asta face Razvan Durlan, lupta cu obiceiurile proaste, asa cum fac toti jurnalistii de investigatie care se respecta pe ei insisi, asa cum isi respecta si isi iubesc profesia, devenind fie ca ne place sau nu, cainele de paza al democratiei.
„Cartea de fata este o incursiune in lumea jurnalistica de astazi, cand eu fac jurnalism de investigatii de ani buni”, a spus Razvan la sfarsitul discursului sau, fiind recunoscator celor prezenti care au facut posibila aparitia cartii sale.
În cele aproximativ 140 de pagini ale cărții sale, Răzvan transpune în cuvinte sincere, deloc forțate, fapte și întâmplări clare din viața sa de jurnalist român, scoțând astfel la iveală o mulțime de ”jocuri de culise” din lumea parcă din ce în ce mai crudă în care ne aflăm. De la proprii patroni de presă, până la șantajul la care a fost supus, de la instituții și oameni cheie, care-și doresc ”să nu fie pătați”, la declarații și amenințări pe față venite din partea celor de la care nu te-aștepți.
Cei care apreciati munca de jurnalist de investigatie faceti bine sa cumparati cartea lui Razvan Durlan, pentru a vedea ce inseamna aceasta munca, ce eforturi si ce sacrificii presupune. O puteti achizitiona dand click AICI
Tritonic Books este structurată în două mari direcții:
Carte academică (aproximativ 100 de titluri noi pe an) – având câteva colecții importante: Comunicare Media (din 1999), Sociologie, Asistență socială, Antropologie, Istorie, Smart Books (colecția de management și marketing), Istorie, Uniunea Europeană, Instituții și politici publice, Studii de securitate, Științe politice, Administrație publică, Psihologie, Sens (colecția de eseuri). Autorii colecțiilor academice sunt profesori sau cercetători din importante centre universitare ale țării: București, Timișoara, Cluj, Oradea, Iași, Sibiu, Craiova etc. Tritonic publică preponderent autori români, dar și traduceri.
Carte de ficțiune (aproximativ 30 de titluri noi pe an) – structurată în patru mari colecții: Mystery & thriller, SF & Fantasy, Cașmir (romane de dragoste) și LIT (colecția de literatură).
Distribuția carților se realizează prin propria librărie virtuală, prin librăria fizică din Str. Schitu Măgureanu nr. 9, parter, Facultatea de sociologie și asistență socială, precum și prin contracte de difuzare cu cei mai importanți jucători de pe piață: Libris.ro, Elefant.ro, Librarium (Cartepedia), Cărturești, dar și cu librării independente: Librăria Eminescu din București, Esotera din Timișoara, Prăvălia cu cărți din Constanța, Corina din Arad, etc.