”Jurnalismul de investigație, o specie pe cale de dispariție” – într-o colecție de marcă a editurii TRITONIC – Media și Comunicare, este titlul celei mai noi cărți care va apărea în premieră la târgul de carte ”Gaudeamus”, organizat anul acesta la Romexpo, în perioada 7 – 11 decembrie.
Noua apariție editorială, de un sublim aparte, este prima carte a jurnalistului român de investigații Răzvan Durlan, membru al Federației Internaționale a Jurnaliștilor și fondator al proiectului de publishing online Anchete Speciale, dar și prima carte de acest fel care apare în România despre jurnalismul investigativ de calitate.
Manuscrisul iese de sub tipar într-un moment trist și delicat al societății românești, tot mai măcinată de ură, impostură și fapte grave de corupție, de la cel mai mic la cel mai înalt nivel politic, dar și într-un moment extrem de greu și complicat pentru publisherii de carte. ”România nu este în paradigma țărilor unde jurnaliștii de investigație sunt uciși la comandă. Cel puțin pentru moment nu suntem în acea paradigmă, de aceea trebuie apreciat la maxim un adevărat jurnalist care ”sapă” după adevăr”, a declarat Bogdan Hrib, editorul cărții ”Jurnalismul de investigație, o specie pe cale de dispariție”.
Dincolo de faptul că observăm în jurul nostru țări europene și nu doar europene, de un cu totul alt calibru și o altă factură socială decât propria țară, la poluri diametral opuse am putea nota, în care profesioniști remarcabili ai acestei meserii sunt uciși la comandă, cu sânge rece, pentru faptul că se exprimă liber și spun și expun lumii adevărul gol goluț, noul debut editorial care va apărea la editura Tritonic, al jurnalistului Răzvan Durlan, vine să dezvăluie o parte din culisele acestei meserii de o anduranță greu de imaginat, pentru care celebrul scriitor Gabriel Garcia Marquez nutrea unele din cele mai frumoase și notabile sentimente încercate vreodată, declarând în romanele sale faptul că ”jurnalismul este cea mai frumoasă meserie din lume” .
Referința la această carte care va fi lansată în premieră de jurnalistul de investigații Răzvan Durlan, fondatorul publicației Anchete Speciale, duminică, 11 decembrie, ora 14.00 la standul editurii Tritionic, vine de la prof. univ. dr. Dumitru Borțun, unul dintre cei mai apreciați și prestigioși comunicatori și dascăli ai ultimelor decenii din România: ”Cartea e scrisă cu o sinceritate dezarmantă, care îl paralizează pe cititorul obișnuit cu autori ce se pun în lumină pe ei înșiși, care vor să pară altceva decât sunt sau care trec cu vederea aspecte mai neplăcute din viața lor. Scriitura este atât de frustă și de directă, încât nici nu-ți poate trece prin minte că autorul ar putea inventa, exagera, înflori sau omite ceva. Pentru a folosi o expresie celebră a lui Roland Barthes, această carte se situează la „gradul zero al scriiturii”. Altfel spus, la gradul maxim al credibilității”.
În cele aproximativ 200 de pagini ale cărții sale, Răzvan transpune în cuvinte sincere, deloc forțate, fapte și întâmplări clare din viața sa de jurnalist român, scoțând astfel la iveală o mulțime de ”jocuri de culise” din lumea parcă din ce în ce mai crudă în care ne aflăm. De la proprii patroni de presă, până la șantajul la care a fost supus, de la instituții și oameni cheie, care-și doresc ”să nu fie pătați”, la declarații și amenințări pe față venite din partea celor de la care nu te-aștepți.
”Am călcat pe urmele acestei meserii de o importanță infinită fiindcă am visat de când eram mic să le spun public oamenilor lucruri mărețe, dar și să lupt pentru dreptate, adevăr și virtute. Nu știam atunci în ce fel voi face asta, dar fix asta am ajuns să fac imediat după ce am terminat cu primele 12 clase. Din moment ce atâția ”șmecheri” din tot felul de medii au ajuns să mă amenințe, unii chiar cu moartea, ba chiar să mă caute la ușa casei pentru faptul că vorbesc lumii liber despre ceea ce fac ei, asta îmi dă un sentiment de bine și de înălțare care-mi face inima să tresalte de cât de multă bucurie se adună ca urmare a ceea ce fac. Câinele de pază al democrației este jurnalistul, singurul care latră cu adevărat atunci când trebuie să iei distanță” a declarat autorul cărții înainte de a-și lansa pe piață cartea despre jurnalism.
Despre autorul cărții ”Jurnalismul de investigație, o specie pe cale de dispariție”, editura Tritonic, lansare oficială duminică, 11 decembrie 2022, orele 14.00.
Răzvan Durlan s-a născut în 1974 la Onești, jud. Bacău. Este absolvent al Facultății de Comunicare și Relații Publice ”David Ogilvy” din cadrul S.N.S.P.A, timp în care a îmbinat învățatul cu meseria de jurnalist la o revistă locală. Înainte să ajungă în breasla jurnaliștilor de București, a realizat la TV Deea din Onești una dintre cele mai apreciate emisiuni săptămânale ale vremii, dedicate medicinei moderne. Tot aici a realizat cele mai importante interviuri de televiziune, după care a urmat timp de jumătate de an unele specializări în Pro Tv și Prima Tv, ca producător promo. Pe urmă s-a întâlnit cu uniii dintre cei mai cunoscuți jurnaliști români și a devenit rând pe rând colaborator al cotidianlui România Liberă, dar și Redactor Șef al unui ziar local din Pitești, jud. Argeș. După alți câțiva ani petrecuți la ziarul Puterea, unde a livrat ziarului cele mai tari și multe capete de ziar, i-a venit ideea de a-și lansa propriul brand de publishing, o publicație total independentă în peisajul mass media din România, Anchete Speciale.
Tritonic Books este structurată în două mari direcții:
Carte academică (aproximativ 100 de titluri noi pe an) – având câteva colecții importante: Comunicare Media (din 1999), Sociologie, Asistență socială, Antropologie, Istorie, Smart Books (colecția de management și marketing), Istorie, Uniunea Europeană, Instituții și politici publice, Studii de securitate, Științe politice, Administrație publică, Psihologie, Sens (colecția de eseuri). Autorii colecțiilor academice sunt profesori sau cercetători din importante centre universitare ale țării: București, Timișoara, Cluj, Oradea, Iași, Sibiu, Craiova etc. Tritonic publică preponderent autori români, dar și traduceri.
Carte de ficțiune (aproximativ 30 de titluri noi pe an) – structurată în patru mari colecții: Mystery & thriller, SF & Fantasy, Cașmir (romane de dragoste) și LIT (colecția de literatură).
Distribuția carților se realizează prin propria librărie virtuală, prin librăria fizică din Str. Schitu Măgureanu nr. 9, parter, Facultatea de sociologie și asistență socială, precum și prin contracte de difuzare cu cei mai importanți jucători de pe piață: Libris.ro, Elefant.ro, Librarium (Cartepedia), Cărturești, dar și cu librării independente: Librăria Eminescu din București, Esotera din Timișoara, Prăvălia cu cărți din Constanța, Corina din Arad, etc.