Astazi, la Camera de Comert si Industrie Prahova a fost prezentat proiectul “Implementarea Agendei Europene pentru Educatia Adultilor”, finantat cu sprijinul Comisiei Europene prin Agentia Executiva pentru Educatie, Cultura si Audiovizual, Programul “invatare pe toata durata vietii”. La prima vedere, pare a fi o insiruire fara sens, numai ca, in ansamblul lui, proiectul are daruls a vina in sprijinul tinerilor care vor sa se indrepte spre o meserie, inca din timpul adolescentei, in locul studiului in liceu. E vorba de vechile scoli profesionale dar care, prin acest poiect, au un accent privat, nu public. Prezent la conferinta de prezentare a proiectului, Stelian Fedorca, consilierul ministrului Educatiei, a dat exemplul Brasovului unde anul acesta au fost 4 candidati pe loc, pe meseria de strungar. La randul sau, Nicolae Postavaru, presedintele ANC a subliniat necesitatea acestor scoli de meserii, daca le putem numic asa, precum cea de la Brasov, care a fost constituita l;a cererea unor oameni de afaceri germani. Practic, aceste scoli profesionale, spunea Postavaru, sunt constituite la cererea angajatorilor si au in vedere planul de invatare care este conceput de angajatori, dar si evaluarea elevului efectuata tot de acestia. Spre deosebire de alte tipuri de scoli profesionale, aceste cursuri pregatitoare pentru formarea viitorilor adulti pentru meseriile cerute, au avantajul ca beneficiaza de foarte multe ore de practica, pe perioada celor trei ani de desfasurare. Mai trebuie mentionat ca avantajul acestor scoli profesionale, constitute la cererea angajatorilor, este ca dupa absolvirea cursurilor, elevii au locurile de munca asigurate. La Ploiesti, exista vestitul Liceu UCECOM care poate fi o baza de pronire pentru organizarea acestor cursuri, numai ca trebuie ca si angajatorii ploiesteni sau prahoveni sa isi doreasca asa ceva.
Amfitrionul acestei intalniri, Aurelian Gogulescu, presedintele Camerei de Comert si Industrie Prahova a mentionat ca, in acest moment CCI organizeaza 29 de cursuri si a incurajat aceste scoli profesionale, care pot constitui baza unui viitor pentru tinerii aflati in cautarea unui loc de munca, fara o pregatire de specialitate.
Pe fondul disxutiilor avute cu gazdele conferinteid e presa, am constatat ca din peisaj lipsea cineva important pentru astfeld e proiecte. Ne referim la primarul Iulian Badescu care, in calitatea sa de ordonator de credit al soclilor si liceelor din Ploiesti, ar fi avut un cuvant de spus pentru viitorul acestui proiect la noi. Dar, a lipsit, din pacate!