Take a fresh look at your lifestyle.

“Ploiestenii sa inteleaga ca deseul de ambalaj nu mai are ce sa caute in gunoi”, spune Lorita Constantinescu

Directorul PR& Comunicare Eco- Rom Ambalaje, Lorita Constantinescu ne-a acordat un interviu din care ar trebui sa intelegem cu totii ca atunci cand vorbim de colectarea selectiva nu vorbim doar despre o obligatie morala ci chiar de una legala, care poate fi penalizata potrivit normelor in vigoare.

Rep: La a cata experienta de acest gen sunteti in municipiul Ploiesti?

Lorita Constantinescu: Cu aceasta camapnie suntem prima data. Cu serviciul de colectare selectiva suntem de un an jumatate.

R: V-a atras ceva, in mod deosebit, la Ploiesti sau, pur si simplu, vreti sa va extindeti?

L.L.: Este o locatie foarte importanta pentru Eco- Rom Ambalaje si credem ca potentialul in Ploiesti pentru ambalaj, deseuri de ambalaj pe care le colectam selectiv este foarte important. Pe de alta parte, la Ploiesti avem o colaborare buna cu partenerii locali si cu unul dintre clientii nostri.

R.: Practic, in ce consta aceasta campanie? Ce aduceti in atentia cetateanului si ce ar trebui el sa faca?

L.L.: In primul rand, pentru toti cei din Ploiesti, colectarea selectiva a deseurilor de ambalaj, cel putin partea a doua, pentru ca am mai avut un proiect in anul 2006, a inceput anul trecut, in parteneriat cu primaria si operatorul de salubritate. Numarul punctelor de colectare a deseurilor de ambalaj pentru plastic si pentru hartie este astazi la 31. Urmarim sa dublam infrastructura si numarul de puncte pana la finalul anului, ajungand la circa 60.

Ceea ce trebuie sa inteleaga ploiestenii este ca deseul de ambalaj nu mai are ce sa caute in gunoi. Deseul de ambalaj de hartie trebuie sa mearga in containerul albastru, iar cel de plastic, metal, pet-urile, dozele trebuie sa isi gaseasca locul in containerul galben.

R.: Sa intelegem ca veti pune la dispozitia ploiestenilor containere arondate ghenelor de gunoi?

L.L.: Pentru sistemul cu ghene nu exista un punct de colectare arondat blocurilor de locuinte. Exista puncte de colectare in diverse locuri ale orasului. Cetatenii trebuie sa se deplaseze la aceste punte( n.r.- punctele de colectare le gasiti pe www.colecteazaselectiv.ro sau le puteti citi mai jos).

R.: Ce castiga ploiestenii in conditiile astea, avand in vedere ca romanul nu face nimic gratuit?

L.L.: De ce trebuie sa castige ceva imediat? Ceea ce castiga este ca groapa de gunoi este mult mai mica, emisiile din groapa de gunoi sunt mult mai mici, protectia mediul pe termen scurt si lung o face cu mana lui. Ceea ce s-ar mai putea intampla este sa nu-si ia amenda. Toata lumea trebuie sa stie ca daca nu colectezi selectiv in momentul in care ai serviciul la dispozitie, amenda este intre 700 si 1000 lei. Probabil ca in urmatorii doi ani vom asista la o modificare a modului in care colectam deseurile. Ceea ce astazi pare de domeniul stintifico- fantasticului, poate sa devina o obligatie extreme de usturatoare in viitor, iar costul colectarii deseului sa fie mult mai mare. Astfel, colectarea selectiva aduce costuri mai mici.

R.: Raportat la normele europene, la ce nivel se afla Romania in ceea ce priveste colectarea selectiva?

L.L.: In privinta deseului de ambalaj ultima raportare pe care Romania a facut-o este la anul 2008 si se pare ca obligatiile vis-à-vis de ambalaje si deseurile de ambalaje au fost indeplinite. O mare parte din aceste obligatii este indeplinita chiar de Eco- Rom Ambalaje. Noi asiguram in jur de 70- 75% din obligatiile Romaniei. Spre exemplu, la sfarsitul anului trecut, in sistemul pe care noi il organizam s-au pus pe piata circa 660.000 de tone de ambalaje si au fost reciclate cam 50%, in capacitatile de reciclare existente in Romania. O parte a mers la export.

R.: Campania pe care o desfasurati in perioada 28 mai- 4 iunie 2011 este singura la Ploiesti sau vor mai urma si altele?

L.L.: Aceasta campanie locala este singura si urmeaza una la nivel national, care va trece si pe Ploiesti, undeva la sfarsitul anului.

R.: In final poate ar trebui sa atragem atentia ploiestenilor asupra faptului ca sanctiunile sunt reale si ca exista si institutii care sa le puna in aplicare. Care sunt acestea?

L.L.: Pentru colectarea selectiva a deseului autoritatea este Garda de Mediu dar, in functie de parteneriatul la nivel local, Politia Locala poate aplica amenzi pentru vandalizarea containerelor, spre exemplu.

 

Vezi aici lista punctelor de amplasare a containerelor de colectare selectiva in orasul Ploiesti:

Zona ANL, Cartier 9 Mai

Intersectia Str. B.P Hasdeu – Str. 13 Decembrie

Zona Complex Bobalna

Intersectia Str. Gh. Gr. Cantacuzino – Str. Farcas

Intersectia Bdul Bucuresti – Bdul Petrolului, zona sens giratoriu

Str. Industriei, zona Bl. 16-6

Intersectia Str. Lapusna – Str. Alexandru Glinka

Bdul Republicii, zona Scoala Nr. 14

Gara de Sud, zona Big

Zona Centru Civic, statie Galerii

Str. Carpati, zona farmacie veterinara

Bdul Republicii, zona Bl. 202

Str. Ghe. Doja, vis-à-vis de magazin eMAG

Str. Crizantemelor, zona Interex

Sos. Nordului, zona Complex Mestesugaresc

Str. Brumarelelor, zona Bl. 123 (fost Complex Ideal)

Str. Cameliei, zona Bl. 41 (vis-à-vis de biserica Burcescu)

Str. Raristei, Cartier Malu Rosu

Intersectia Str. Brancioc – Str. Magurii

Str. Ghe. Gr. Cantacuzino – Sos Vestului (Kaufland)

Complex Paltinis, Str. Cristianului

Intersectia Str. Ghe. Gr. Cantacuzino – Str. Eremia Grigorescu

Intersectia Str. Bahluilui – Lamaita

Str. Baraolt, zona Piata

Intersectia Str. Al. Godeanu – Str. Iezerului

Intersectia Str. Cosminelor – Str. Marasesti

Intersectia Str. Tazlau – Str. Elevilor (platforma 443)

Str. Cornatel, zona platformei gospodaresti

Str. Theodor Aman, in spatele complexului Plus

Zona statie Rond Bucov

Zona Polux


APRECIAZĂ ARTICOLUL !
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More

Privacy & Cookies Policy