Am citit recent in obsevatorulph o Scrisoare Deschisa a lui Mihai Nicolae, in care acesta cere primarului si celor doi viceprimari ai municipiului Ploiesti sa nu ignore pericolul pierderii celor aproape 100 de milioane de euro care reprezinta banii alocati pentru 18 proiecte pe care primaria Ploiesti le-a castigat in urma cu doi ani. Intransigent a semnalat aceste lucuri inca din luna mai a acestui an, dar, din pacate, nicio publicatie locala nu a preluat aceasta stire. Niciodata nu e prea tarziu si felicit observatoulph.ro pentru ca au preluat acest caz si pe Mihai Nicolae ca se implica in mediatizarea lui, solicitand celor care conduc municipiul sa rezolve aceste probleme care pot avea consecinte grave. Problema e mult mai ampla si ne e teama ca nu mai sunt solutii pentru a fi rezolvata decat, cel mult, sa fie trasi la raspundere cei care se fac vinovati de pierderea acestor sume de bani care ar fi rezolvat multe lucruri in Ploiesti.
Intransigent a cerut, de doi ani, rezilierea contractului cu firma bucuresteana INTERGROUP ENGINEERING S.R.L care a adus numai prejudicii bugetului local, care a fost nevoit sa plateasca peste 70 de milioane de lei catre UE, pentru inatrzieri. Dar nici Adrian Dobre, nici Andrei Volosevici nu fac acest lucru desi este o piatra de gatul primariei. Pierderea a aproape 100 de milioane de euro o putem o catastrofa, in conditiile in care banii erau alocati pentru iluminatul public, infrastructura rutiera, reabilitarea termica a blocurilor ori refacerea si modernizarea infrastructurii unuia dintre cele mai sarace cartiere din Ploiesti, respectiv Pictor Rosenthal, precum si ale liceelor “Sf. Andrei” sau “1 Mai”.
Citeste pentru ca sa vezi care sunt toate proiectele a caror finantare se poate pierde: Ploiestiul are 21 de proiecte europene aprobate de mai bine de un an, dar niciunul nu a fost demarat. ADR Sud Muntenia incearca sa-l mobilizeze, Volosevici trimite aghiotantii la intalnirile cu finantatorul
Pierderea acestei sume de aproape 100 de milioane de euro este intr-o proportie covarsitoare reala si aproape imposibil de impiedicat dintr-un motiv banal: din indolenta sau neglijenta, factorii care trebuiau sa faca achizitiile de lucrari si de materiale nu au facut nimic in acest sens, iar preturile materiilor prime au crescut. In aceste conditii, sumele alocate, initial, pentru realizarea lucrarilor nu mai pot acoperi pretul materiilor prime si nicio firma nu mai este interesata de preluarea lucrarilor deoarece ar iesi in pierdere.
Ce facem in acest caz? Ne uitam, in continuare, unii la altii sau reactionam si tragem la raspundere pe cei care mne-au adus in situatia asta, indiferent cine ar fi si ce relatii am avea cu ei? Sau facmem plangere penala in rem pentru ca organele abilitate sa gaseasca vinovatii si sa dispuna masurile care se impun, pentru ca astfel de lucruri sa nu se mai intample in Ploiesti sau oriunde in tara?
Mihai Nicolae, sunt deschis pentru a doua varianta, dar nu vreau sa fac singur aceste demersuri pentru ca nu e doar lupta mea si te provoc sa te alaturi, spunandu-mi ce alegi, totusi: plangerea penala in rem impotriva functionarilor din primarie care se fac vinovati in caz ca se vor pierde fondurile europene sau plangerea impotriva INTERGROUP ENGINEERING S.R.L?
Astept raspuns la datele de contact pe care le cunosti deja…
P.S. Am curaj sa fac prinsoare ca nici primarul Andrei Volosevici, nici cei doi viceprimari Magdalena Trofin si Daniel Nicodim nu au solutii, mai ales ca de fiecare data ultimul mi -a spus ca exista o comisie care se ocupa de aceasta situatie. Dar, pana acum, nu a iesit cu vreo solutie…pentru ca fizic nu exista. Este un vis nascut mort si tocmai din aceasta cauza trebuie ca societatea civila sa se implice, pentru ca pe viitor astfel de lucruri sa nu se mai intample si sa exista disciplina si responsabilitate in primaria muncipiului Ploiesti. Nu se poate sa arunce vina unii pe altii la infinit, in timp ce Ploiestiul arata la fel ca acum 30 de ani!