Criteriile dupa care sunt numiti ambasadorii sau consulii Romaniei reprezinta demult un mister pentru cetateanul de rand. Posturile sunt la dspozitia ministrilor care, la randul lor, sunt persoanaje politice sau simpatizanti politici ai partidelor care ii pun in functii. Italia, poate tara in care Diaspora romaneasca este cel mai bine dezvoltata cu circa 2 milioane de romani in peninsula, este locul in care ministrul Afacerilor Externe trebuie sa se implice. In schimb, acesta, parand ca si-a pierdut luciditatea, ia o decizie in urma cu cinci luni, care a pus pe jar diaspora. Nimeni nu-i perfect si fiecare dintre noi suntem supusi greseilor, dar la nivel personal, nu atunci cand reprezinti o tara.
Dar sa vedem despre ce este vorba. Consulul General al Romaniei la Bologna, Eugen Serbanescu a fost schimbat in urma cu cinci luni din functia pe care o detinea din 2013. Trebuie sa stiti ca, in urma cu patru ani, scriam cateva articole despre un caz cu niste tineri din Tecuci care au avut de suferit la Foggia din cauza unor conflicte de munca si criticam pe consulul Serbanescu pentru ca nu s-ar fi implicat asa cum era de datoria sa s-o faca. Asa am considerat atunci, mai ales ca domnia sa nu a binevoit sa ne dea un punct de vedere. Ulterior s-a dovedit ca tinerii nu ajunsesera la munca in Italia pe baza unui contract de munca legal, ci incercandu-si norocul. Ar fi multe de spus pe marginea acestei teme, cert este ca acum vad ca adevarul e undeva la mijloc, iar vina consulului general Eugen Serbanescu nu mai este la fel de mare cum imi fusese prezentata si argumentata atunci. Discutand recent cu cineva din Italia, am aflat ca Eugen Serbanescu a fost schimbat pe 22 noiembrie 2017. Chiar daca atunci l-am criticat, pe parcurs consulul a aratat o schimbare de atitudine si s-a implicat activ in viata comunitatii romanesti pe care o reprezenta, dupa cum mi s-a spus. In acest caz, jos palaria si din acest motiv am ales sa scriu despre ceea ce 20 de asociatii ale romanilor din Italia considera a fi o nedreptate sau o eroare a ministrului Teodhor Melescanu. Cel putin, asa reise din doua articole publicate in gazetaromaneasca.ro, pe care le pueti citi AICI si AICI
Modul parsiv prin care ministrul a decis schimbarea dar, mai ales, lipsa de diplomatie si profesionalism cu care a facut aceasta schimbare reiese din Nota de Fundamentare scrisa in bataie de joc, pe o pagina la care se adauga propunerea de Hotarare de Guvern de schimbare, pe care o vedeti AICI
Citam :
” NOTĂ DE FUNDAMENTARE
Domnul Eugen Șerbănescu a fost numit consul general, şef al Consulatului General al României la Bologna, Republica Italiană, prin Hotărârea Guvernului nr. 134/2013.
În conformitate cu prevederile art. 108 din Constituția României, republicată, ale Legii nr. 269/2003 privind Statutul Corpului diplomatic și consular al României, cu modificările și completările ulterioare, ale Hotărârii Guvernului nr. 760/1999 privind Regulamentul consular, Ministerul Afacerilor Externe propune rechemarea domnului Eugen Șerbănescu din calitatea de consul general, șef al Consulatului General al României la Bologna, Republica Italiană.
Pentru desfășurarea în condiții normale a activității Consulatului General al României la Bologna, precum și pentru reprezentarea corespunzătoare a intereselor românești în cadrul circumscripției consulare, Ministerul Afacerilor Externe propune:
- Să se aprobe numirea doamnei Daniela Maria Dobre în funcția de consul general, șef al Consulatului General al României la Bologna, Republica Italiană.
- Ministrul afacerilor externe să semneze patenta consulară prin care se notifică autorităților țării de reședință această numire.
Față de cele de mai sus, s-a întocmit proiectul alăturat de Hotărâre a Guvernului pe care, dacă sunteți de acord, vă rugăm să binevoiți a-l aproba.”
Prin urmare, numit in 2013, Eugen Serbanescu este rechemat din functie, fara nicio justificare, fara sa se invoce vreo greseala comisa care sa justifice gestul de stat si schimbat la sfarsitul lui 2017 cu o doamna a carei experienta in diplomatie este statutul de sotie a ambasadorului roman in India, Radu Octavian Dobre, o gorjeanca ce a cochetat cu diplomatia, dar nu a activat la varf in acest sector important de activitate, dupa cum se vede. Theodor Melescanu, care e ca un sac de gafe, ca sa nu le spunem tradari fata de interesul national( a se vedea recenta a abordare in spatiul public a contractului semnat cu Ungaria pentru virararea exclusiva a produselor petroliere obtinute din Marea Neagra pe urmatorii ani) a luat o decizie eronata care da o stare de nesiguranta romanilor din Italia.
Despre Daniela Maria Dobre( foto) am aflat ca a fost Secretar I la DBVCR-MAE in anul 2013 ( conform declaratie de avere) si nu ma intrebati ce inseamna pentru ca pe site-ul MAE nu am gasit DBVCR decat ca semnatura in dreptul unor comunicate legate de Trilaterala România – Bulgaria – Grecia. Daniela Maria Dobre a fost plantata, probabil fara sa sustina un concurs pentru a i se verifica aptitudinil, ci printr-o hotarare pentru ca asa a vrut muschiul domnului Melescanu. Ca deh, o avea si el obligatiile lui, de parca Romania ar fi mostenire de la parinti si pune pe cine vrea el in Italia sau oriunde, fara sa se gadeasca la importanta pe care o are cel care ocupa functia de ambasador sau consul, pentru tara noastra. Suntem curiosi, in cazul in care, doamna consul va da cu fundul de greu si va lua decizii care vor pune Romania in dificultate, iar romanii nu vor beneficia de implicarea ei, cum raspunde Theodor Melescanu penal, civil sau adminisrativ?
Poate ca nu am fi atat de vehementi, avand in vedere criteriile actuale ale promovarii in functii pe care le are puterea PSD-ALDE la orice nivel, in tara. Dar cand vine vorba despre interesele Romaniei in plan extern, consideram ca nu ne putem permite sa punem in functii atat de importante pentru imaginea tarii, persoane fara experienta vasta in domeniul diplomatic, mizand doar pe frumusetea viitorului diplomat, fara a-I testa abilitatile de comunicare si diplomatice, precum si bagajul de cunostinte in domeniul in care urmeaza sa activeze.
De asemenea, reiteram modul neprofesionist in care a fost tratat Eugen Serbanescu de catre ministrul Melescanu, fiind schimbat printr-o nota de fundamentare care nu transmite nicio informatie care sa stea la baza inlocuirii sale. Mai ales ca, din spusele diasporenilor italieni din zona pastorita de Serbanescu, reiese ca acesta a fost dedicat comunitatii romanesti. De varsta de pensionare ca si motivatie a schimbarii nici nu poate fi vorba stiut fiind ca Theodor Melescanu are 77 ani, depasind demult varsta de pensionare.
Poate ca a venit momentul ca romanii din Italia sa monitorizeze atent activitatea doamnei consul Daniela Maria Dobre si sa o sanctioneze pe toate caile juridice atat pe aceasta cat si pe cel care a pus-o in functie, cu prima ocazie cand le lezeaza interesele sau aduce o pata pe obrazul Romaniei. Din pacate, functionarilor romani nu le poti schimba mentalitatea decat daca ii faci sa raspunda cumva in fata legii, pentru ca, de regula, cei pusi in functii sunt pusi pe criterii de prietenie, interes, slugarnicie sau obligatie. Nicidecum pe criterii de profesionalism, motiv pentru care Romania pare ca nu mai are sanse sa evolueze. Demersul celor 20 de asociatii care au semnat pentru pastrarea lui Eugen Serbanescu in functie nu trebuie oprit, desi pare lipsit de sens in acest moment. Cu prima ocazie cand doamna consul va da dovada de slabiciune sau lispa de diplomatie in activitatea sa, demersul trebuie reluat si dus pana la capat!
Motivul? Unul singur: pe viitor, diaspora sa fie consultata inainte de a pune pe cineva in functia de consul sau ambasador!
Credeti ca prietenii dvs. ar fi interesati? Distribuiti acest articol pentru ei!