Ceea ce veti citit as vrea sa fie perceput ca a fost scris cu tot respectul pentru romanii din diaspora, doar cu intentia, fie si pentru ultima oara, de a veni in sprijinul lor si a-i lamuri ce inseamna, de fapt, societatea civila si ce mecanisme are pentru a dezvolta democratia participativa intr-o comunitate si a imbunatatii viata membrilor ei. Discutiile in contradictoriu avute la o postare ale unuia dintre liderii Diasporei, Robert Araveicei, m-au lamurit cu privire la multe dintre dilemele pe care le aveam in legatura cu modul in care actioneaza romanii diasporeni pentru a-si obtine drepturile. Multumesc Robert Araveicei pentru constientizarea care spera sa va fie de folos.
Robert Araveicei, ca multi dintre cei care isi au resedinta in strainatate, considera ca noi nu stim situatia lor cand vine vorba de drepturile lor si de modul in care se cer acestea. Ca s-o lamurim o data pentru totdeauna, asa este, eu de aici nu stiu cu ce se confrunta un roman in alta tara, dar acel roman din alta tara se adreseaza ministerului din Romania, Guvernului din Romania, sau presedintelui Romaniei, tara in care locuiesc si stiu exact care sunt mentalitatile functionarilor publici si cum functioneaza sistemul. Sper ca am lamurit acest aspect si acest laitmotiv nu va mai aparea vreodata in discutie.
Asadar, definitia societatii civile din Diaspora, ca peste tot in lume ar fi asa: este acea comunitate compusa pe verticala de ONG-uri( asociatii), Sindicate si Patronate si pe orizontala din membri acestora, pe de o parte si cetatenii de rand. Trebuie inteles ca societatea civila este antagonica cu Parlamentul, adica decidentii, respectiv acei alesi care fac legi, partidele si politicienii, Guvernul, Ministerele, Consulate, Ambasade si alte institutii cu care romanii din Diaspora intrain contact.
Asadar, decidentii pe de o parte, si membri societatii civile descrisi mai sus, nu pot fi niciodata, intr-o soeictate normala la cap, mai mult decat parteneri de pe pozitii diferite, care se pun in scopul comunitatii. Fac aceasta precizare, pentru ca atat in Romania, cat si in strainatate, romanii nu inteleg ca nu poti fi in acelasi timp membru de partid si dintr-o asociatie, nici macar daca ai personalitate multipla, pentru ca, prin defintie, se presupune ca aperi interese diferite. Mai concret, unui om care este inscris intr-un partid, dar este si membru intr-o asociatie( total anormal) ii va fi foarte greu , daca nu imposibil sa actioneze cu constiinta libera, pentru ca va fi sanctionat in orice moment de liderul de partid daca atinge vreun interes al acestuia sau al partidului.
Membri societatii civile care, bineinteles, nu sunt decidenti politici, pot face cel mult actiuni civice pentru a-i convinge pe decidenti sa tina cont de parerile lor si a le transforma in legi care sa le imbunatateasca viata. Mijloacele( mecanismele) pe care acestia le au la dispozitie sunt:
– Dezbateri publice
– Initiative civice de initiere a acetelor normative, cu un numar de semnaturi
– Referendum
– Audieri publice
– Campanii de advocacy si lobby
– Mese rotunde cu decidentii
– Manifestatii publice
– Marsuri
– Pichetari
Ar trebuis a va explic ce stie sa faca fiecare actiune expusa mai sus, dar va las sa aflati singuri ca sa intelegeti mai bine.
Indiferent care ar fi actiunile de mai sus pe care societatea civila le exercita, ele nu pot fi puse in aplicare decat daca este starnit interesul decidentilor( politicienilor) sau se creeaza o presiune civca si de ce nu mediatica ce ii va “ajuta” sa inteleaga si sa puna in aplicare ceea ce cere poporul.
Practic, cursul unei intiative pornite de la societatea civila catre decidenti pentru a fi votata este simplu si nu se face pe sub masa ori la mica intelegere pentru ca nu va avea niciodata efect. Sau daca va avea, atunci fiti siguri ca a coincis cu interesele decidentilor 100%.
Nemultumirile fata de politicieni nu se rezolva cu injuraturi pe facebook sau in gand, ci cu ajutorul cunosterii mecanismelor pe care societatea civila le are la dispozitie.
Cu tot respectul spun ca, din pacate, liderii Diasporei nu sunt pregatiti in ceea ce priveste democratia participativa si mecanismele ei. De aici vine, probabil, si tendinta de a rezolva problemele doar prin conexiunile politice, la nivel declarativ, fara o cunoastere clara a legisaltiei pentru a stii cum si unde sa actioneze pentru a obtine rezultatele scontate pentru romanii din Diaspora. Astfel se creeaza lideri umflati cu pompa care, pe baza faptul ca stiu cativa, multi sau putini, politicieni de la Bucuresti care isi vad de propriile interese, se vor dezvolta la umbra nestiintei majoritatii.
Am curaj sa fac pariu ca din cauza acestei mentalitati care dainuie de 25 de ani in randul romanilor din Diaspora, nu se va schimba nimic in raportul lor cu autoritatile romane, care nu percuteaza la problemele lor. Motivul? Actiunile liderilor diasporeni sunt haotice, bazate pe prietenii cu politicieni de duzina si total dezinteresati de problemele lor, nu sunt organizate ca la carte si pe cale de consecinta nu au niciun impact. Mai mult, o actiune civica precum cele descrise mai sus, are intotdeauna un rezultat care poate ajunge chiar in instanta daca nu se respecta si exista argumente pentru a castiga un aventual proces. In conditiile in care totuls e rezuma la niste intalniri mai mult sau mai putin discrete, de regula pe teme culturale, fara o organizare strica pentru a avea impactul necesar, reprezentantii autoritatilor vor sta bine merci si vor papa banii contribuabililor.
CONCLUZIA: Alegeti-va lideri si sustineti-i financiar pentru a se instrui si a stii pe viitor ce actiuni sa faca pentru a obtine cele mai bune rezultate pentru voi, romanii din diaspora. Daca asteptati sa faca cineva ceva gratis ca un bun samaritean va bateti joc de timpul si idealurile voastre!
P.S. E alegerea dumneavoastra ce veti face de-acum inainte, eu mi-am eliberat constiinta si am incercat sa va lamuresc ce ar trebui facut ca sa obtineti ce va doriti de la autoritati. Mult succes!
PS 2: Se impunea sa postez o serie de articole de lege si legi care sa va ajute sa intelegeti si mai bine ce parghii legale aveti pentru a pune in apliceare ce am spus mai sus, dar cu alta ocazie si daca va voi vedea intersati sa aflati.