Bucuresti, 12 noiembrie 2012 – Aceasta este una dintre concluziile dezbaterii „Echilibrul, secretul cresterii sanatoase a copiilor” organizate miercuri, 7 noiembrie a.c. de catre CeRe, UN FAO si Tetra Pak, cu participarea unor reprezentanti ai factorilor implicati in formularea politicilor publice si cresterea si educarea copiilor, precum specialisti, organizatii neguvernamentale, autoritati, media, companii.
Principalele concluzii ale acestui eveniment
- Familia ramane principalul factor de influenta asupra copilului in ceea ce priveste formarea unor deprinderi sanatoase si echilibrate de viata, atat in ceea ce priveste alimentatia, cat si miscarea si igiena, dar parintii au la randul lor nevoie de indrumare si sprijin pentru cresterea copiilor
- In ceea ce priveste alimentatia copilului, sunt trei aspecte deosebit de importante si anume: echilibrul, varietatea (prin includerea alimentelor cheie precum laptele, carnea, legumele si fructele) si moderatia
- Este nevoie de politici publice care sa contribuie la educarea copiilor si la sprijinirea familiilor pentru adoptarea unui stil de viata echilibrat precum:*Laptele in scoli, *promovarea activitatii fizice atat prin orele de sport din program, cat si prin asigurarea accesului comunitatii la terenurile sportive ale institutiilor de invatamant, *educarea parintilor si mai ales a tinerelor mame despre alimentatie echilibrata in timpul sarcinii si dupa nastere
- Este nevoie de cooperare intre institutiile statului si organizatii neguvernamentale pentru sprijinirea copiilor si familiilor dezavantajate.
Citatele unor vorbitori
„Tema dezbaterii este extrem de importanta pentru ca abordeaza o notiune extrem de complexa si anume echilibrul. Din punct de vedere nutritional, echilibrul este definit ca un aport de nutrienti care contin cantitatile adecvate varstei si in raport cu activitatea fizica pe care o desfasoara copilul. Alimentatia copilului trebuie sa fie echilibrata, moderata si variata, cu nutrienti de calitate, sa includa lapte, produse lactate, carne, fructe si legume. Pentru o buna crestere si dezvoltare organismul are nevoie de proteine de calitate furnizate de lapte, produsele lactate, carne si peste. Alaturi de proteine, copilul trebuie sa aiba un aport adecvat de minerale, pe primul loc fiind calciul, care este furnizat in principal de lapte. Practic 100 de ml de lapte contin aproximativ 125 mg de calciu. De aceea, consumul de lapte difera in raport cu varsta, pentru un copil scolar fiind recomandate doua pahare de lapte pe zi. Comportamentul alimentar este definit din primii ani de viata; practic, schimbarea comportamentului alimentar la adult este foarte dificila, o adevarata provocare, de aceea este mai bine sa ne educam copiii sa manance sanatos si sa faca exercitiu fizic”, a declarat Prof. Dr. Gabriela Radulian, medic primar diabet, nutritie si boli metabolice.
„Ne bucuram sa contribuim la facilitarea dialogului dintre toti factorii de influenta asupra dezvoltarii copiilor (organizatii neguvernamentale, specialisti, autoritati, media si mediul privat) si speram ca dezbaterea Echilibrul, secretul unei cresterei sanatoase a copiilor va constitui un prim pas pentru a reconfirma interesele comune si cunoastere si responsabilizare reciproca. Este important sa identificam modalitati prin care dezvoltam impreuna proiecte care sa contribuie la cresterea nivelului de informare despre importanta unei alimentatii echilibrate si a unui stil de viata sanatos si despre politicile publice existente precum programul european „Laptele in scoli””,Oana Preda, Director executiv, Centrul de Resurse pentru Participare Publica.
„In 2009, prin rezolutia ONU „Millenium Development Goals” au fost stabilite opt prioritati mondiale, prima dintre acestea fiind eradicarea foametei si dezvoltarea nutritiei. Este important sa ii ajutam pe copii sa isi formeze de mici obiceiuri alimentare corecte si sanatoase, sa aiba un respect fata de hrana si resurse. Dintre proiectele implementate la nivel global care au fost preluate si in UE si in Romania, remarcam programul „Lapte in scoli”, care are atat caracter educativ, cat si social deoarece contribuie la reducerea abandonului scolar, un fenomen ingrijorator la nivel mondial, dar si o problema cu care se confrunta familiile sarace din Romania. Conform ultimelor date oficiale, in Romania, in anul scolar 2011-2012 2.270.523 de copii din invatamantul de masa prescolar, gimnazial si special au beneficiat de acest program”, a declarat Bogdan Bazga, reprezentant UN FAO in Romania.
„In primul rand exista o disciplina optionala numita „Educatie pentru sanatate”; printre cele noua teme generale ale acestei discipline, una priveste explicit sanatatea alimentatiei, cu teme diferite, incepand din clasa I pana in clasa a XII-a, precum: alimentatia copilului si adolescentului, protectia consumatorului, eticheta – cartea de vizita a alimentului, securitatea alimentara. In ceea ce priveste colaborarea Ministerului cu societatea civila, de pilda avem mai multe politici nationale si strategii aprobate prin hotarari de Guvern si niste activitati si proiecte in colaborare, unul dintre acestea fiind chiar cu Tetra Pak, precum concursul de creatie „Laptele scolar ma face erou” in 2011 sau „Orasul de lapte” in 2012. Astfel, incercam sa ii obisnuim pe copii cu ideea alimentatiei echilibrate si beneficiile consumului de lapte”, a declarat Radu Zlati, consilierul Ministrului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului
„In Romania, este al patrulea an in care compania noastra deruleaza programe de educare si informare despre beneficiile consumului de lapte asupra sanatatii copiilor impreuna cu medici de familie, UN FAO, Ministerul Educatiei, companii partenere si autoritati locale, site-ul campaniei fiind www.laptescolar.ro. Din pacate, statisticile ne arata ca in Romania ne-am pierdut obisnuinta de a bea lapte, in conditiile in care laptele ramane un aliment esential pentru cresterea si dezvoltarea copiilor si un aliment de baza pentru adulti. Dorim sa continuam eforturile de a contribui la cresterea nivelului de informare despre importanta alimentatiei echilibrate si a stilului de viata sanatos, implicit a consumului de lapte, alaturi de partenerii nostri guvernamentali si neguvernamentali pentru a avea viitoare generatii de adulti mai sanatoase”, a declarat Cristina Dumitru, Director de comunicare Tetra Pak.
„Un copil care invata de la cea mai frageda varsta de la parinti, educatori, familie ce include stilul de viata echilibrat, sanatos, va continua acest comportament si in adolescentasi la maturitate. De exemplu, daca un parinte ii spune copilului ca trebuie sa bea lapte, sa manance legume, trebuie sa faca acelasi lucru; daca ii spune ca trebuie sa faca miscare pentru a se dezvolta armonios, trebuie sa faca miscare impreuna cu el. Copilul invata prin expunere repetata si prin puterea exemplului, de aceea preferinta pentru alimente sanatoase se poate educa. In plus, trebuie invatat cum sa manance, la masa, nu in fata televizorului”, a declarat Bogdana Bursuc, psiholog, Mind Institute.
„Educatia alimentara ca parte a unui stil de viata sanatos e sansa pe care o are copilul sa se dezvolte normal, sa devina un adult sanatos, sa previna o multime de afectiuni care au legatura cu o alimentatie de proasta calitate si, in general, sa aiba o viata buna din toate punctele de vedere. O alimentatie proasta inca de la cele mai mici varste are repercusiuni pe toata viata, iar daca de la inceputi ii implementam copilului principii de alimentatie sanatoasa, de igiena si legate de miscare, va creste cu ele, le va asimila stilului de viata si le va aplica in mod natural. Educatia fizica transmite copiilor nostri valori importante precum spiritul de echipa, fair-play, corectitudine, autodisciplina, solidaritate, toleranta”,a declarat Serban Damian, medic de familie, nutritionist sportiv, presedintele Ro Club Marathon
„Noi lucram cu oameni din cele mai vulnerabile categorii sociale, majoritatea fiind copii. In cazul copiilor din programele noastre, cred ca e mult mai greu sa vorbim despre nutritie sanatoasa cat despre nutritie. Multi dintre cei pe care ii ajutam vin la centre de zi, primesc ajutor sa isi faca temele, invata regulile de igiena, iar masa pe care o primesc in centru este singura lor masa calda in acea zi; nu stim daca parintii lor le dau sa manance sau nu si incercam sa suplinim cu ce putem. Cei care stau o zi intreaga la noi, au acces la mai multa mancare. Prin ceea ce mananca in centre invata ce este o mancare buna, deoarece de ei nu se ocupa doar asistenti sociali, ci si nutritionisti, psihologi si se straduiesc sa le ofere ce e mai bun in limita bugetelor disponibile. Mamele din adaposturile pentru victimele violentei in familie vor primi intotdeauna si consiliere despre cum sa isi hraneasca copiii. Tinerii cu dizabilitati care incearca sa invete o meserie, invata si sa se descurce singuri, nu doar sa isi lege sireturile, ci si sa isi faca un sendvis, sa isi faca de mancare, ceea ce tine de procesul natural de independenta. Mamele singure din cadrul proiectului pe care il derulam in Cluj, invata cu bucatari cum si ce sa gateasca pentru copiii lor”, Georgiana Ilie, United Way
Despre participanti
La eveniment au fost prezenti: specialisti precum Prof. dr. Gabriela Radulian, medic primar diabet, nutritie si boli metabolice, dr. Serban Damian, nutritionist sportiv si Presedintele RoClub Marathon, Daniela Stefanescu, medic de familie si reprezentant SNMF, reprezentanti ai Institutului National de Sanatate Publica, organizatii neguvernamentale (Salvati Copiii, United Way, Fundatia Noi Orizonturi, Asociatia M.A.M.E., Fundatia Internationala pentru Copil si Familie, Federatia Organizatiilor Neguvernamentale pentru copil, Asociatia pentru Sanatate, Educatie si Familie, Asociatia Mame pentru Mame), autoritati (Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, Ministerul Agricuturii si Dezvoltarii Regionale) si reprezentanti mass media.
Despre organizatori
Misiunea CeRe este de a actiona pentru ca deciziile publice sa raspunda nevoilor si dorintelor actorilor sociali, deoarece organizatia are convingerea ca hotararile despre bunul mers ale unei comunitati, fie ea oras, comuna sau chiar tara, trebuie luate de cei care guverneaza impreuna cu cei care sunt afectati de respectivele hotarari. Astfel, CeRe asigura urmatoarele servicii: instruire si consultanta in domeniul participarii publicului la procesul decizional; faciliteaza procese participative de planificare la nivel local sau pe diferite domenii de interes si organizam dezbateri pe teme relevante pentru societate; lucreaza direct cu cetateni din Bucuresti pe care ii ajuta sa se constituie in organizatii de cartier si sa intervina in modul de administrare a orasului; ajuta institutiile publice si ONGurile sa foloseasca metode inovative de participare publica si advocacy: Juriul Cetatenesc, Cafeneaua Publica, Grupul cetatenesc, Explorarea urbana, Monografia participativa; colecteaza povesti de succes de participare publica si advocacy pe care le include in DepoziteleCeRe si apoi le premiaza anual la Gala Premiilor Participarii Publice; scrie si promoveaza manuale, cercetari si studii in domeniul participarii publice; sustine Coalitia ONGuri pentru Fonduri Structurale si Platforma pentruB ucuresti si intervenim in cazuri de nerespectare a cadrului legislativ. (www.ce-re.ro)
Tetra Pak este liderul mondial in solutii de procesare, ambalare si distribuire a produselor alimentare lichide. Departamentul international Food for Development (FfDO) se implica de peste 50 de ani in promovarea si sprijinirea programelor de nutritie scolara in diverse tari din intreaga lume. Acest departament, impreuna cu resursele specializate la nivel national ale Tetra Pak, lucreaza in parteneriat cu guverne, agentii de dezvoltare, organizatii neguvernamentale si clienti pentru a oferi expertiza necesara industriei de profil, know-how si solutii de procesare, sustinere pentru implementarea programelor de distributie a laptelui in scoli si activitati de educatie pentru reciclare. Prin eforturile depuse, Food for Development (FfDO), contribuie la furnizarea a 6,7 miliarde cutii cu lapte si a altor bauturi nutritive catre 51 de milioane de copii, in peste 50 de tari din intreaga lume.
In Romania, Tetra Pak a initiat o serie de programe si activitati de educare pentru sanatate si responsabilitate fata de mediul inconjurator inca din 2009, pentru a veni in completarea eforturilor facute in cadrul programului european „Lapte in scoli” si in cadrul unor initiative ale Organizatiei Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura, FAO. Motto-ul nostru, „PROTEJEAZA CE E BUN™”, reflecta viziunea noastra de a oferi alimente sanatoase si disponibile oriunde. Mai multe informatii: www.tetrapak.ro si www.laptescolar.ro
FAO – Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura este o agentie specializata a Natiunilor Unite fondata in 1945 care lupta pentru eradicarea foametei, malnutritiei si saraciei pe plan international. FAO functioneaza ca un forum neutru de dezbateri si negocieri intre statele lumii, reprezinta o sursa esentiala de informatii in domeniu si acorda asistenta statelor in curs de dezvoltare, in vederea modernizarii si eficientizarii agriculturii, silviculturii si pescuitului, pentru asigurarea unei mai bune nutritii la nivel mondial. In prezent, FAO reprezinta un centru mondial de referinta pentru implementarea programelor nutritionale in scoli si ofera consiliere si asistenta tuturor tarilor care doresc sa puna in aplicare un astfel de program.FAO colaboreaza cu multe organizatii nationale si internationale si ofera autoritatilor cu atributii in implementarea programelor nutritionale in scoli, posibilitatea de a face schimb de experienta si informatii relevante cu privire la modul in care functioneaza astfel de programe.