Printre fanatici de sănătate, E-uriler au câştigat o reputaţie mai rea decât monstrul lui Frankenstein . Criticii susţin că declanşeaza totul, de la hiperactivitate si tulburarile de dispozitie la boli si pun viaţa în pericol.
Acum, scriitorul pe probleme alimentare Stefan Gates , a investigat acesti aditivi alimentari demonizati pentru un documentar de televiziune la BBC- E Numere : O aventura comestibilă . Descoperirile sale l-au condus să creadă că multe dintre aceste substanţe chimice ne pot face mai mult bine decât rău.
De-a lungul istoriei, o serie substanţe au fost adăugate la produsele alimentare la culoare, aroma pentru a spori şi a conserva . Dar astăzi , aditivii alimentari sunt atent reglementate şi trebuie să îndeplinească criterii stricte de puritate.
Stefan Gates investighează adevărul din spatele numerelor E şi aditivi
Producătorii trebuie să dovedească o necesitate tehnologică pentru utilizarea lor, precum şi un beneficiu clar pentru consumator. Utilizarea aditivilor alimentari este uniformă pe teritoriul UE , precum şi toţi aditivii aprobati sunt prezentati ca un ” E „, numărul de catalog (E pentru Europa) . Aditivii alimentari sunt permisi în linii mari, clasificati în mai multe categorii în funcţie de funcţiile pe care le exercită , şi utilizarea lor se limitează la anumite alimente . Există mai mult de 300 de aditivi alimentari şi sunt găsite în 50 la sută din toate produsele supermarket.
Totuşi, Gates , 42 de ani, de la Londra , a constatat că, chiar dacă aţi urmat o dieta organica , veti consuma în continuare numerele E . Multe provin din surse naturale şi 20 sunt chiar produse de corpul uman în sine.
„Ceea ce este surprinzător este faptul că multe numere E în alimente prelucrate – de la tartinabile cu conţinut redus de grăsimi la prăjituri – sunt derivate din natura „, spune el. ” Unele sunt substanţe chimice de care corpul nostru are nevoie pentru supravieţuire , iar unele sunt importante arme impotriva bacteriilor care pun viata în pericol.
„Fără numerele E , dieta britanica ar putea , eventual, a fi un mult mai rău . „
CULOAREA FACE GUSTUL mâncarii mai bun
Există 42 de coloranţi pentru diferite alimente în toate tipurile de alimente , cunoscute sub numele de E100s . Acestea nu sunt doar cosmetice , ci un instrument vital pentru producătorii de produse alimentare , potrivit lui Gates.
Într-un experiment , două loturi de conserve de mazăre au fost date elevilor de la Universitatea Reading, ambele fiind încălzite la 121 de grade pentru a distruge enzimele şi bacteriile .
Una dintre ele a fost verde pal – , deoarece procesul de încălzire a eliminat colorantul – cuprinzand, totusi, doi coloranţi artificiali alimentari, E102 Tartrazină galben şi albastru briliant E133. Toţi studenţii au crezut ca mazărea verde strălucitor gustată e mai bună, spulberând mitul că alimentele naturale au gust mai bun .
Într-un alt exemplu al modului de culoare care poate influenţa plăcerea noastră de produse alimentare , aditivii de culoare a fost adaugați in Alsacia Pinot Gris de vin pentru a-l face roşu. Nici unul dintre cunoscatorii de la clubul din Londra, unde s-a facut experimentul, nu si-au dat seama că au băut, de fapt, un vin alb.
Savant Alice Pegg , care a condus experimentul , spune: ” subconstient, ori de câte ori ne uităm la o bucată de hrană , am avea o idee asupra a ceea ce se intampla la gust . Culoarea este vitală pentru alimente. Este ghidul noastru pentru percepţia aromei şi gustului . „
Punerea la încercare : Stefan si chimistul Andrea Sella experimenteze cu coloranţi
MSG ESTE ÎN broccoli
Există 18 diferite potenţiatorilor de aromă , sau E600s – cele mai cunoscute fiind glutamatul monosodic E621 .
Mulţi oameni cred ei dezvoltă o reacţie la MSG , numit ” Sindromul Restaurantul chinezesc ” , dupa consumarea aditivului, deşi este un mit popular. De fapt , MSG se găseşte în mod natural în broccoli , ciuperci si rosii , astfel încât oricine care reacţionează la MSG ar avea probleme cu alte legume .
La inceputul anilor 1900 , chimistul Kikunae Ikeda a descoperit MSG în algele folosite pentru a face stoc japonez a fost ceea ce a făcut-o atât de gustoase . Prin 1907, el a găsit o modalitate de extragere a glutamat-ului , pe care îl combina cu sodiu pentru a face o pulbere albă , care putea fi adăugat la produsele alimentare . In zilele noastre, MSG se face prin fermentarea melasei şi sfeclă de zahăr şi este unul dintre aditivii cei mai populari din lume . Omul de ştiinţă Audrey Deane a spus: ” Una dintre cele mai mari concentraţii de MSG este în parmezan. „
Ce gasim in paine?
Emulgatori sunt cruciale pentru a se amestecă substanţe grăsimi şi apă – că ar fi altfel separate. După ce Napoleon a lansat un concurs pentru a găsi o alternativă mai ieftină la unt pentru trupele sale , în 1850 , chimist Mege MOURIES – a descoperit o metoda de emulsionare şi a creat margarina primul.
Multi emulgatori sunt gasiti in natura. E322 Lecitina , un ingredient vital în raspandeste si produse din ciocolata , se găseşte în gălbenuşul de ou . E471 , care este utilizat in inghetata , este de origine din seminţe de soia modificate.
Un REAL periuţă
E numărul de stabilizatori , sau E400s , sunt un ingredient vital în produsele de supermarket-uri multe , făcându-le netede şi coerente în textură. Una dintre cele mai comune este de carruba E410 Gum , utilizate în inghetata si produse de salata. Este un aditiv natural şi vine de la roşcov . În mod similar , agent de îngroşare E412 , sau guma de guar , este extras din seminţe de guar , cultivate în India şi Pakistan . E407 caragenan, care înlocuieşte grăsime în sosuri pentru salate , vine din alge marine , de crescătorie şi recoltate în Filipine .
Corpul dumneavoastră are propriile numere E
Poti extrage cinci numere E din propriul tău corp şi ( apăsat pe stomac ) sa faci un tort cu ele. Experimetul facut de gates a fost urmatorul: Prima proba a fost un flacon de lacrimi , care a produs aditiv E1105 lizozimă , un conservant în vin şi brânză .
Al doilea a fost sudoare , în care el a găsit e280 acid propionic , un alt conservant , care împiedică cresterea mucegaiului pe pâine. El a extras , de asemenea, faina de îmbunătăţire agent E920 L- cisteina din părul lui . Apoi a descoperit E507 acid clorhidric , utilizate în sirop de aur , în sucurile digestive în stomac.
În cele din urmă el a suferit liposuctie pentru a elimina glicerol E422 , care ţine de glazură de pe prăjituri umede , din grăsime în corpul său.
Conservanţi
Există 38 conservanţi numărul E, sau E200s , care previn bolile , cum ar fi botulismul , care poate provoca înceţoşarea vederii , paralizia şi moartea în termen de 24 de ore.
Din punct de vedere istoric , carnea a fost conservata în sare , care absoarbea ca apa bacteriile ce trebuiau puse să prospere din alimente. Acum, exista o serie de nitraţi , care sunt mai puternice în lupta împotriva otrăvirii .
Unul dintre cei mai puternici este E252 Nitrat de potasiu , care este un ingredient cheie în fabricarea prafului de puşcă , creată iniţial prin combinarea bălegarului de cal şi urină cu lemn ars . În timp ce două procente din nitraţii pe care ii consumam provin din conservanţi , un masiv de 50 la sută provin de la legume , pentru ca azotul este esenţial pentru creşterea plantelor .