Anul trecut, dupa ce a fost redeschis Spitalul din Urlati, am avut o discutie cu Marian Machitescu, primarul acestui oras, pentru ca mi s-a parut un subiect interesant de povestit. Stim cu totii cum au “reusit” cei care conduceau Romania prin anii 2011 a puna pe butuci spitalele din tara, doar din pix, ca sa spunem asa. Fara sa se gandeasca la consecintele din teritoriu, ministrul Sanatatii de atunci a inchis si Spitalul din Urlati, o insitutie bine pusa la punct de Machitescu in decursul timpului, modernizata si dotata dupa ultimele standarde. Cam de la frustrarea asta a pornit acest articol si de la dorinta de a cunoaste mai bine un primar care la ultimele alegeri a obtinut peste 80% din voturi si s-a dat peste cap ca sa asigure servicii medicale de calitate celor circa 60.000 de oameni din zona sa. Am avut placerea sa descopar un om dedicat celor care l-au votat, implicat 100% in rezolvarea problemelor si cu un discurs limpede si onest.
Culisele inchiderii Spitalului din Urlati. Of, Roberta, Roberta…
Spitalul a fost inchis in martie 2011, prin celebra Ordonanta data de ministrul Sanatatii de la acea vreme, Atilla Cseke care, dintr-o semnatura iresponsabila, a inchis 67 de spitale din tara. Care au fost criteriile reale pentru care au fost inchise si cine a dictat, de fapt, aceasta masura, la Prahova cel putin, ne spune chiar Maian Machitescu, primarul din Urlati. “Chiar m-a preocupat aceasta problema, sa aflu care au fost criteriile care au stat la baza inchiderii spitalului Urlati, cel putin, si am facut o gramada de drumuri la Bucuresti, pentru a afla. In prima faza am facut o vizita la Ministerul Sanatatii sa ma lamureasca in legatura cu aceasta masura a inchiderii. Ministrul Arafat mi-a spus ca in functie de distanta dintre Spitalul Judetean si spitalele limitrofe, au inchis spitalele care erau mai aproape de Spitalul Judetean. Acesta mi-a fost prezentat a fi fost unul dintre criterii, la care eu am argumentat ca spitalul Urlati este la o distanta de 25 km fata de Ploiesti, fata de altele spitale care erau la 5-6 km si nu au fost inchise”, ne-a spus Marian Machitescu. Si am spune noi ca are dreptate, mai ales ca, in continuare, am aflat de la domnia sa si adevaratul motiv.
“ A picat criteriul acesta si, pana la urma, s-au desconsiprat intre ei cum ca, intradevar, au fost inchise politic, dar eu am pus intrebarea fireasca : de ce spitalul din Urlati care era unul dintre cele mai dotate si cu adresabilitate foarte buna? Mi s-a raspuns de la minister, intr-un final, ca nu ei l-au inchis ci la nivel de judet, unde decizia a fost luata de prefect, de directorul Directiei de Sanatate si politic, la acea data”, ne-a spus primarul. Nu ne surprinde, pentru ca la acea data ne puneam si noi aceeasi intrebare, numai ca Marian Machitescu ne-a confirmat banuielile noastre de atunci, prin afirmatiile sale: “ Domnul Dobre (n.r- Adran Dobre, prefectul judetului) mi-a spus ca nu ei au hotarat, ci cei de la minister, iar eu i-am raspuns ca ei spun ca cei de acolo dau vina pe cei de la judet. In unele emisiuni de la acea vreme eu am explicat ca factorii de decizie au fost Roberta Anastase, Dobre si cu directorul Directiei de Santate Publica, Cristian- Anton Vintilescu. La o masa cu toti cei trei i-am intrebat de ce au inchis <<Urlatiul>> care este cel mai dotat si cel mai modern. Raspunsul a fost ca … asta a fost decizia, dar nu prea si-au asumat-o”, a mai completat Machitescu.
Revolta primarului nu s-a oprit aici si a mers din nou la ministrul Cseke caruia i-a spus ca nu e posibil ca sa inchida un spital fara sa vina cineva sa vada in teritoriu daca se preteaza la aceasta masura. Practic, nu fusese nici macar o echipa de control sa verifice daca e cazul sa fie inchis spitalul din Urlati. Sunt spitale in Prahova, care sunt cu 25 de ani in urma ca si logistica, dotari, adresabilitate, modernizari, criterii de performanta, fata de cel din Urlati si cu toate astea a fost inchis. Primarul Machitescu ne-a marturisit ca in discutia cu Cseke i-ar fi spus acestuia: “Cred ca Basescu v-a chemat undeva, intr-un restaurant la un Golden Sprit, a inchis ochii si a spus sa ii comunice care unde sunt primariile PNL si PSD si le inchidem pe alea. Ca sa aplaneze, Cseke a spus ca va trimite un control ca sa vada despre ce este vorba si a mai spus ca, sigur, cei de la Directia de Sanatate Prahova au trimis pe cineva. Nu a trimis niciodata…nici el, nici cei de la Directie si masura a fost luata, oricum. L-au inchis, pur si simplu”.
Goana dupa solutii
Asa cum am spus, adresabilitatea Spitalului din Urlati era pentru circa 60.000 de persoane arondate pe langa Urlati, iar problema putea fii rezolvata foarte simplu si, bineinteles, in defavoarea cetatenilor, printr-o privatizare de duzina. Numai ca Marian Machitescu este un tip responsabil fata de cetatenii pe care ii reprezinta si a continuat o lupta ce parea, pentru multi, si oarba si surda. Cu rabdare si insistenta a reusit sa schimbe situatia in favoarea localnicilor din Urlati si cei arondati acestei localitati.
O propunere a fost a ceea ca primaria sa preia spitalul si sa-l finanteze, dar Machitescu a fost refuzat pe motiv ca nu exista legislatia aferenta pentru a rezolva problema la acest mod. Minciuni…
Incapatanarea pozitiva a acestui primar nu s-a oprit aici.” Spitalul a stat inchis trei ani de zile. In aceasta perioada m-am dus la Spitalul Judetean si am solicitat ca spitalul Urlati sa fie declarat sectie exterioara. Am participat la o sedinta de Consiliu de Adminitratie si am explicat care este situatia si ce doresc”, ne-a spus Machitescu. Raspunsul a fost unul care avea sa il bulverseze pe primar. I s-a spus ca Spitalul Judetean este cel mai mare din judet si ca cei din Urlati nu au dotari s.a. Reactia a fost una fireasca: “Le-am spus ca suntem cu 15 ani inaintea lor ca si dotari si servicii”.
Ulterior, o vizita efectuata de managerul Spitalului Judetean de atunci avea sa il lamureasca in legaura cu diferenta de dintre cele doua spitale este reala. La prima vizita a celor de la Judetean la Urlati, primarul s-a prins ca acestia urmareau sa puna mana pe dotarile moderne ale Urlatiului, iar managerul a inteles ca Spitalul Judetean este nu cu 15 ci cu 25 de ani in urma, asa cum ne-a spus Machitescu ca ar fi recunoscut in discutiile avute. “ Eu, prin sponsorizarile primite de la firmele din Urlati, am achizitionat, printre altele, ultimul tip de aparat radiologic care nu stiu daca il au spitalul Judetean sau alte spitale din Prahova. In cei trei ani cat a fost inchis, nu am stat degeaba, am modernizat”, a marturisit Machitescu.
In final, devenirea sptalului Urlati ca sectie exterioara a Spitalului Judetean a picat. Prea multa birocratie, am spune noi.
Birocratie sa fie, dar sa o stim si noi. Salvarea a fost tot la Machitescu
Intre timp s-a schimbat Guvernul, a venit USL-ul la putere si speranta redeschiderii spitalului devea tot mai puternica. Au inceput iar drumurile la Bucuresti, ba la Finante, ba la Sanatate. “Ma minteau si ma pasau de la unul la altul, pana i-am prins si pe Nicolaescu si pe Chitoiu la o Adunare a Oraselor si i-am pus fata in fata, intrebandu-i care dintre ei ma minte? Raspunsul lor a fost ca banca Mondiala nu le da voie. Dar au trimis un referat la la Uniunea Europeana care, in octombrie 2013 a fost aprobat”, ne-a zis Machitescu. Ai fi zis ca problema s-a rezolvat, mai ales ca dupa acordul primit, s-a emis o Ordonanta de Guvern care dadea posibilitatea deschiderii spitalelor …inchise abuziv, anterior. Contractul cu Casa de Sanatate nu putea fi semnat pentru ca spitalul nu mai avea angajati si, pe cale de consecinta, nu avea angajati. In incapatanarea lui, Machitescu s-a dus, din nou, la Ministerul de Finante si a solicitat buget, iar de acolo a fost trimis, bineinteles, la Casa de Sanatate. Altul poate ar fi renuntat, dar primarul Urlatiului pare a fi facut dintr-un aluat tare si nu renunta usor.
“Am spus ca trebuie sa facem ceva ca sa rezolvam. M-am dus la ministerul Finantelor si le-am spus sa dea o Ordonanta prin care sa dea posibilitatea primariilor ca primele doua luni de zile de la deschidere sa plateasca cheltuielile din bugetul primariei. Primele doua luni au fost foarte grele…”. Iata cum a rezolvat Marian Machitescu situatia redeschiderii spitalelor din tara, venind cu o propunere legislativa care a permis functionarea spitalelor, pentru ca mai apoi a se incheie contractual cu Casa de Sanatate.
Modernizari si dotari de peste un million de euro. Medici straini care au preferat Urlatiul
Investitiile pe care Marian Machitescu, in calitatea sa de primar, le-a facut la Spitalul Urlati, pentru a imbunatatii starea de santate a cetatenilor din zona, sunt colosale, iar rezultatele nu au intarziat sa apara. “Inainte de a fii inchis Spitalul, am investit circa 800.000 de euro in aparatura si dotari. Pe perioada cat a fost inchis s-au mai investit in jur de 300.000 de euro, iar dupa redeschidere s-a investit in continuare, circa 600.00 de euro. Avem cazuri care vin din Ploiesti si se opereaza la Urlati. Nu am vrut sa il privatizez pentru ca un Spital privat se adreseaza unui segment restrans de oameni, unor elite. Populatia Vaii Cricovului este una saraca si cred ca peste 90% din cei 60.000 de deserviti de spitalul Orasenesc Urlati au posibilitati financiare mici, ca sa poata fii tratati intr-un spital privat. Deplasarea la Spitalul Judetean ii costa foarte mult si sunt multe cazuri de persoane care au murit cu zile din cauza ca n-au avut unde sa se trateze”, ne-a spus cu emotie in glas Marian Machitescu.
Dotarile ultramodern si credibilitatea pe care si-a castigat-o timp de trei mandate Marian Machitescu au condus la atragerea printre medicii spitaluluii si a doi straini care, asa cum ne-a spus primarul, au decis sa daruiasca si ei Romaniei pentru ca i-a format si, mai ales, pentru ca romanii sunt un popor primitor.
E vorba despre doi iranieni, respectiv dr. Vahdani Abdool Majid( Obstetrica si ginecologie) si dr. Mohebbi- Pour Ahad( Oftalmologie). Acestora li se adauga : dr. Stroe Viorel( Interne), dr. Marin Cristina( Pediatrie), dr. Duta Andreea Cristina( Pediatrie), dr. Paruta Alexei( Chirurgie generala) si dr. Stanimir Oana-Laura( Dermato- venerice).
Dupa cum arata Spitalul din pozele pe care vi le punem la dispozitie, am spune ca incapatanarea lui Marian Machitescu a meritat si oamenii din zona ii pot fii recunoscatori acestui primar care nu a facut rabat de la niciun efort pentru a le creea confortul si linistea, pentru a le imbunatati starea de sanatate sau, macar, pentru a le mentine o stare buna.