Nevoia urgenta de a merge la toaleta, senzatia de arsura in timpul urinarii, sunt doar doua dintre simptomele foarte neplacute ale infectiei de tract urinar (ITU).
Conform evidentelor, femeile prezinta infectie urinara cel putin o data pe parcursul vietii si cel putin 1 si 5 femei care se confrunta cu ITU, prezinta si o alta infectie. Infectia recurenta este intalnita intr-un numar relativ mic de cazuri.
Principalele simptome ale ITU:
– urinari frecvente si in cantitati mici;
– urina inchisa la culoare sau rosiatica, in cazul in care prezinta si sange;
– presiune sau durere in zona pelvisului, abdomenului inferior sau spate;
– febra;
– greata si/sau varsaturi;
In mod normal, urina este sterila; De obicei nu contine bacterii, virusuri sau fungi, ci este compusa din fluide, sare si toxine. Infectiile urinare apar in momentul in care organisme minuscule, de regula bacterii din tractul digestiv, se prind de deschiderea uretrei si incep sa se multiplice.
Femeile sunt mai predispuse in contactarea bolii, deoarece uretra (tubul conector dintre vezica si mediul extern, prin care este eliminata urina) este de dimensiuni mai reduse (lungime) decat in cazul barbatilor.
In multe dintre cazuri, infectia urinara este provocata de o bacterie, cunoscuta sub denumirea de E.coli. Aceasta bacterie traieste in tractul digestiv, insa poate provoca infectii in cazul in care patrunde in tractul urinar. Daca infectia este prezenta doar in uretera, afectiunea poarta numele de uretrita. Daca bacteria inainteaza in vezica si se multiplica, apare infectia la nivelul vezicii, denumita medical cistita. In situatia in care nu se administreaza tratamentul corespunzator, bacteriile ajung la rinichi, cauzand pielonefrita.
ITU mai poate fi provocata si de alte microorganisme, printre care chlamydia si mycoplasma. Spre deosebire de E.coli, chlamydia si mycroplasma pot fi transmise pe cale sexuala, necesitand tratament pentru ambii parteneri.