Dupa luni de dezbateri organizate in teritoriu de vicepremierul Liviu Dragnea au fost puse bazele unui proiect de act normativ care vine sa contureze viitoarea regionalizare. Potrivit Gandul, pe 24 septembrie Dragnea a trimis o circulara in teritoriu cu privire la propunerea legislativa de Ordonanta de Urgenta referitoare la stabilirea unor masuri de descentralizare. Termenul limita pana la care cei din teritoriu pot veni cu amendamente este maine 1 octombrie 2013 orele 12.00.
Proiectul de OUG va modifica 21 de acte normative si precizeaza foarte clar care vor fi atributiile Consiliilor Judetene, presedintilor Consiliilor Judetene si primarilor dupa ce acestea vor fi transferate de la centru catre teritoriu. Intentia Gurvernul este ca acest proiect sa devina act normativ si sa intre in vigoare inca de la 1 ianuarie 2014, asa cum se arata in preambulul actului normativ. Cele mai importante modificari sunt urmatoarele:
1. în subordinea primăriilor din oraşe/municipii vor funcţiona servicii rutiere şi de ordine publică ai căror directori vor fi numiţi de primari.
2. în subordinea consiliilor judeţene vor fi transferate o serie de servicii deconcentrate de la ministere şi agenţii, conduse de persoane numite de preşedintele CJ. Astfel vor fi reorganizate în subordinea CJ oficiile judeţene de agricultură, direcţiile judeţene pentru cultură şi patrimoniu, unităţile teritoriale de promovare turistică, direcţiile judeţene de sport şi tineret, centrele judeţene de resurse şi asistenţă educaţională, casele corpului didactic, agenţiile judeţene de ocupare a forţei de muncă, agenţia de plăţi şi inspecţie socială, agenţiile judeţene pentru protecţia mediului, direcţiile judeţene de pescuit şi acvacultură şi direcţiile de sănătate publică.
3. METROREX trece din subordinea Ministerului Transporturilor în cea a Consiliului General al Municipiului Bucureşti. Tot în subordinea CGMB trece şi Autoritatea Metropolitană de Transport Bucureşti.
4.Porturile de la Dunăre trec în subordinea Consiliilor Judeţene în raza cărora se află.
5. Plajele cu destinaţie turistică vor fi administrate de consiliile locale.
Sefii din teritoriu, dupa cum informeaza Gandul( n.r.- primarii si presedintii de Consiliu Judetean) vor beneficia de anumite servicii, dupa cum urmeaza:
– serviciile de ordine şi siguranţă publică şi circulaţia pe drumurile publice
– serviciile de sănătate publică la nivel judeţean
– administrarea plajelor turistice maritime şi fluviale, ale râurilor, pârâurilor şi ale lacurilor de acumulare
– administrarea sistemelor de gospodărire a apelor
– protecţia mediului, pescuit şi acvacultură
– dezvoltare rurală;
– ocuparea forţei de muncă la nivel local
– administrarea unităţilor sportive şi de tineret, a taberelor şcolare, centrelor de agrement, caselor de cultură ale studenţilor, precum şi a cluburilor sportive de la nivel local;
– dezvoltare şi promovare turistică;
– organizează şi desfăşoară activităţi educative extraşcolare/de tip nonformal prin cluburile copiilor;
– protejarea patrimoniului cultural de pe teritoriul judeţului
– administrarea porturilor de fluviale interes judeţean
– implementarea programelor judeţene în domeniul tineretului şi sportului
Prin aceasta regionalizare se face un transfer de putere de la nivel central la nivel local. Pare a fi un lucru bun, dar numai in conditiille in care se va gasi o formula de calcul pentru ca banii virati la bugetul central din impozitele aferente sa se regaseasca in bugetele locale pe segmentele care vor fi directionate in teritoriu.
Altfel, regionalizarea nu va fi decat o povara in plus pentru primariile si consiliile judetene si asa saracacioase. Vom reveni cu un alt material in care va vom spune ce se intampla cu politia si cu anumite ministere importante pentru comunitatile locale.