Take a fresh look at your lifestyle.

Raspunsul MAE cu privire la neimplicarea consulului Eugen Serbanescu in cazul tinerilor din Tecuci. Vom reveni cu amanunte

Mai jos aveti raspunsul Ministerului Afacerilor Externe la solicitarea Incomodph.ro, in care am cerut un punct de vedere legat de modul in care a respectat consulul Eugen Serbanescu Regulamentul Consular in cazul tinerilor din Tecuci, plecati la munca ilegal in Italia, explotati in zona Foggia, la munci agricole. Va las sa trageti singuri concluziile, dar va anunt ca am trimis deja o noua solicitare catre MAE, in care solicitam punctual, noi raspunsuri si probe in sensul sustinerilor de mai jos. Daca MAE incurajeaza practicile domnului consul, noi nu suntem de acord cu indiferenta, ca sa nu spunem, nerespectarea Regulamentului Consular, de care a dat dovada acest reprezentant al statuului roman in Italia. In cel mai scurt timp vom posta noua solicitare trimsa pe adresa MAE, in aceasta dimineata. Stati pe aproape.

A1/ 2079

22 august 2014

 

 Referitor la solicitările dumneavoastră adresate Ministerului Afacerilor Externe, vizând clarificarea anumitor aspecte legate de un comentariu postat de un jurnalist pe o rețea de socializare pe tema cazului celor trei cetățeni români prezumtiv exploatați prin muncă în zona orașului Foggia din Italia, vă comunicăm următoarele:

Mesajul postat pe rețeaua de socializare la care faceți referire nu reproduce, sub aspectul conținutului și exprimării, vreo declarație a directorului general al Departamentului Consular din cadrul MAE și nu reprezintă un punct de vedere oficial.

În ceea ce privește cazul aflat în discuție, Consulatul General al României la Bologna nu a fost contactat direct de către cei trei tineri la data sosirii lor în orașul Rimini, ci de către un reprezentant al comunității românești locale, cu care aceștia intraseră în legătură. Menționăm, de asemenea, că cetățenii români în cauză nu au sesizat nici Consulatul României la Catania, în a cărui circumscripție teritorială se situează regiunea orașului Foggia, unde cei trei tineri declară că au lucrat în agricultură.

Un aspect important îl constituie faptul că, la momentul respectiv, șeful oficiului consular român din Bologna se afla într-o altă localitate (orașul Ravenna), unde acorda asistență consulară unui grup de 19 marinari de cetățenie română, blocați la bordul unei nave comerciale ca urmare a intrării în faliment a armatorului acesteia.

Membrii comunității românești din Rimini și-au oferit benevol sprijinul celor trei cetățeni români, ajutându-i să se cazeze într-un centru de caritate, unde au primit alimente și apă. A doua zi, cu sprijinul unuia dintre reprezentanții aceleiași comunități, cei trei tineri s-au repatriat la bordul unui autocar al societății de transport Atlassib, care i-a îmbarcat în regim de gratuitate. În condițiile în care consulul general român nu se putea deplasa în acel moment la fața locului, fiind implicat în acțiunea de asistență consulară din portul Ravenna, reprezentanții comunității românești au menținut în permanență legătura telefonic cu acesta, consultându-se cu privire la fiecare demers întreprins.

Se impune precizarea că, potrivit constatărilor oficiului consular din Bologna, pe parcursul prezenței în Rimini, starea de sănătate a celor trei cetățeni români nu era afectată, aceștia beneficiau de hrană și cazare, iar siguranța nu le era pusă în pericol de vreo amenințare iminentă.

Consulul general s-a asigurat, prin legături permanente la fața locului, că cei trei cetățeni români beneficiau de un tratament adecvat, că, la momentul respectiv, nu exista un pericol real la adresa vieții, sănătății și integrității fizice a acestora, precum și de faptul că a fost identificată o soluție fezabilă de repatriere.

Este de apreciat cooperarea dintre consulatele române din Italia și mediul asociativ din această ţară sau cetățenii români rezidenți pe plan local, mulți dintre aceștia implicându-se ferm și concret, în spirit caritabil, în acțiunile umanitare.

Referitor la cazul celor trei tineri români din Italia, adăugăm că Ministerul Afacerilor Externe și Consulatul României la Catania au demarat, în egală măsură, ample demersuri pe lângă autoritățile judiciare, cele polițienești și instituțiile cu atribuții în materie de inspecție a muncii italiene și române, obiectivul principal fiind investigarea zonelor populate de cetățeni români aflați la munci agricole, unde există indicii că sunt ținuți contra voinței lor, destructurarea posibilelor rețele de traficanți de persoane și preîntâmpinarea unor situații similare pe viitor.

În ceea ce privește prestația consulului general al României la Bologna, Ministerul Afacerilor Externe a verificat situația semnalată, rezultând aspectele expuse mai sus, care nu reclamă aplicarea unei sancțiuni profesionale. De altfel, așa cum s-a evidențiat în cadrul lucrărilor forumului „Diaspora Estival”, aflate în curs de desfășurare la Eforie Nord în intervalul 17-24 august a.c., numeroși reprezentanți ai asociațiilor românești din Italia au elogiat activitatea aceluiași consul general, inclusiv din perspectiva eforturilor de acordare a asistenței și protecției consulare în favoarea cetățenilor români aflați în Italia.

De altfel, Ministerul Afacerilor Externe al României a lansat numeroase campanii de informare a cetățenilor români care doresc să se deplaseze în străinătate în vederea prestării de activități lucrative, fiind diseminate în spațiul public numeroase recomandări cu privire la necesitatea de a apela numai la agenți autorizați de plasare a forței de muncă în străinătate și de a încheia contracte individuale de muncă înainte de plecarea în statele de destinație.

Din acest punct de vedere, Ministerul Afacerilor Externe împreună cu Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane au lansat, în mod constant, informări cu privire la pericolele la care pot fi supuși cetățenii români care doresc să se deplaseze în străinătate pentru activități lucrative, fără forme legale, ci doar pe baza unor promisiuni verbale primite din partea unor persoane fizice ce nu dețin calitatea de intermediari în sens legal.

Vă mulțumim pentru interesul manifestat cu privire la situația celor trei cetățeni români și, în acest context, vă invităm să participați în mod activ la eforturile noastre de conștientizare a cetățenilor români asupra riscurilor cauzate de prestarea de activități lucrative în străinătate fără forme legale. Apreciem orice disponibilitate de a disemina în zona dumneavoastră de activitate materiale de informare editate de Ministerul Afacerilor Externe în sprijinul cetățenilor români,  în ceea ce privește problematica muncii în străinătate.

Totodată, considerăm util, transmiterea unui mesaj cititorilor dumneavoastră, care intenționează să se deplaseze în străinătate pentru prestarea unor activități lucrative, cu privire la necesitatea contactării imediate a misiunilor diplomatice și oficiilor consulare ale României din străinătate, în cazul apariției unor situații de urgență, ce impun acordarea asistenței consulare.

 

 

Direcţia Purtător de Cuvânt şi Comunicare


APRECIAZĂ ARTICOLUL !
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More

Privacy & Cookies Policy