„A venit momentul să ne gândim la acest aspect pentru a rezolva una dintre cele mai mari probleme din sistemul sanitar românesc şi care duce direct sau indirect la apariţia unor inechitabilităţi si a unor abuzuri faţă de pacient şi familia acestuia”, a scris Arafat pe Facebook.
Raed Arafat susține că până acum o dezbatere pe această temă era aproape imposibilă, din cauza nivelului scăzut de salarizare al persoanlului medical. Ultimele mariri ale veniturilor medicilor pot reprezenta în viziunea secretarului de stat un moment de referință în sistemul medical, adică medicii să decidă „între a lucra într-un sector sau altul, dar nu paralel în cele două”.
„Pasul de a creşte veniturile personalului din sănătate este unul foarte important, însa acesta trebuie să vină şi cu alte măsuri, una, şi cea mai importantă din punctul meu de vedere, este delimitarea sectorului privat comercial de cel public şi stabilirea unor reguli foarte clare care să ajungă chiar şi la interdicţia de a lucra simultan în ambele sectoare, neştiind niciodată dacă medicul sau asistentul este loial locului de muncă din sectorul public şi dacă întradevăr acesta deservesşte interesul pacienţilor corect sau încearca să-i plimbe între cele două sectoare şi să-i facă să platească cât mai mult posibil fără a ţine cont de posibilităţile lor şi problemele lor. Dacă până acum venitul era motivul pentru care spuneam ăa nu se poate pune o delimitare între cele două sectoare, cred că acum a venit momentul să ne gândim la acest aspect pentru a rezolva una dintre cele mai mari probleme din sistemul sanitar Românesc şi care duce direct sau indirect la apariţia unor inechitabilităţi şi a unor abuzuri faţă de pacient şi familia acestuia. Indiferent de discuţiile despre salarii si sporuri din aceste zile, în general veniturile încep să atingă un nivel decent şi suficient de ridicat astfel încât să fie momentul zero pentru a decide între a lucra într-un sector sau altul, dar nu paralel în cele două”, explică Raed Arafat propunerea. .
Ca idee nu este una rea, iar Arafat a atins o coardă sensibilă, știută de muți, dar ținută sub tăcere pentru că este o practică ce obstrucționează motivația cadrului medical care lucreaza în sectorul public, veniturile substanțiale venind din sectorul privat.
Citește și: Ne oprim cu imprumuturile externe ca sa sustinem o economie bolnava? Vezi suma totala
Împrumuturile externe, aproape lunare, care stau în spatele majorărilor salariale pot produce blocaje majore economiei românești care din încasările actuale nu pot acoperi nici salariile bugetarilor, nici pensiile. În aceste condiții propunerea lui Raed Arafat, una care poate îmbunătății serviciile medicale, este una utopică, pentru că nimeni nu dă vrabia din mână pentru cea de pe gard. Cu atât mai puțin cadrele medicale care, cu siguranță, sunt conștiente că majorările de salariu azi sunt, mâine nu mai sunt.
Credeti ca prietenii dvs. ar fi interesati? Distribuiti acest articol pentru ei!