Take a fresh look at your lifestyle.

Programul EDUXANIMA de Relationare om – animal, lansat la PITESTI cu invitati speciali. Vezi cine sunt acestia

Sub umbrela Federaţiei Naţionale pentru Protecţia Animalelor (FNPA) şi Instituţia de învăţământ primar ”Lexford Castel”, luni, 4 aprilie, a avut loc la Piteşti evenimentul de lansare a programului EDUXANIMA.

EDUXANIMA este un concept complex ce reuneşte o serie de programe şi evenimente de informare, comunicare şi responsabilitate socială privind relaţionarea armonioasă dintre oameni şi animale.

Promotorul şi dezvoltatorul  EDUXANIMA, care a fost şi moderator al evenimentului, dna ANDRA ARSENE – director Program EDUXANIMA, a menţionat că “rezultatele benefice ale  programelor Eduxanima sunt în dublu sens: atât pentru oameni cât şi pentru animale. Pentru copii – contribuie la  o dezvoltare armonioasă, iar pentru adulţi – la un mod de viaţă şi de gândire sănătos şi etic.”

Primul program din seria de programe EDUXANIMA este un program de educaţie adresat copiilor şi se va desfăşura în şcoli din judeţul Argeş, în baza parteneriatului încheiat între FNPA, Consiliul Judeţean Argeş, Inspectoratul Şcolar Judeţean Argeş şi Lexford Castel – şcoala propusă de către directorul EDUXANIMA de a fi prima care va implementa programul.

Programul de educaţie în şcoli va consta în parcurgerea Broşurii ”Să iubim animalele”, elaborată şi asigurată gratuit de către organizaţia PETA şcolilor care vor implementa programul EDUXANIMA, acţiuni de informare şi de învăţare despre atitudinea corectă faţă animale şi responsabilităţile omului faţă de ele, prin poveşti, discuţii, dezbateri, concursuri tematice, diverse acţiuni în cadrul săptămânii “Şcoală altfel” (concursuri, expoziţii, vizite la un adăpost de animale etc.

Alături de organizatorii evenimentului, Andra ARSENE – director program Eduxanima, Carmen ARSENE – preşedinte FNPA şi Cătalin GHERZAN-manager Şcoala Lexford Castel au fost prezenţi Preşedintele Consiliului Judeţean Argeş, Dl Florin TECĂU şi Inspectorul Şcolar Judeţean adjunct, Dna Mihaela CRIŞAN.

La eveniment au participat, ca INVITAŢI SPECIALI:

  • Alteţa Sa Regală Prinţesa MAJA von HOHENZOLLERN
  • Sylvie BUNZ, reprezentantul Organizaţiei PETA – cea mai mare organizaţie de protecţie a animalelor din lume
  • Maestrul Gheorghe ZAMFIR
  • Anette KRAMME, Secretar de Stat, Membru al Parlamentului German
  • Ute VOGT, Membru al Parlamentului German
  • Thomas SCHRÖDER, Preşedinte Federaţia Germană pentru Protecţia Animalelor

Prinţesa MAJA von HOHENZOLLERN,unul dintre cei mai cunoscuţi activişti din lume, care militează pentru drepturile animalelor, a spus că „astăzi este o zi mare pentru animalele şi copiii din România. Introducerea protecţiei animalelor prin programul EDUXANIMA este pentru mine o piatră de hotar”, “având în vedere contextul, este de remarcat cât de pacifiste sunt animalele; animalele nu fac războaie, nu comit atacuri teroriste, nu fac crime din lăcomie, nu sunt corupte

SYLVIE BUNZ, reprezentanta celei mai mari şi mai cunoscute organizaţii pentru drepturile animalelor din lume, PETA, a avut o prezentare asupra activităţii organizaţiei şi în special a departamentului PETA Kids cu atribuţii în programe educaţionale pentru copii. Dna Bunz a făcut cunoscut audienţei că motto-ul PETA, principiul după care trebuie să trăim, este „ce ţie nu-ţi place altuia nu-i face” şi se raportează la tot, om, natură, animale!

Maestrul GHEORGHE ZAMFIR ne-a împărtăşit suferinţa pe care o simte la vederea degradării relaţiei dintre om şi natură dar şi, în modul său caracteristic, cu patos şi poezie, simţămintele care se nasc în interpretarea cântecelor sale ce conţin puritatea trilurilor.

Reprezentanţii delegaţiei germane, ANETTE KRAMME şi UTE VOGT, membre ale Parlamentului German au răspuns la faptul că şi Germania are încă probleme referitoare la protecţia animalelor referindu-se cu precădere la normele din cadrul animalelor de interes economic din fermele de creştere intensivă şi că Germania a fost printre primele ţări care au implementat programe educaţionale de protecţie a animalelor.

THOMAS SCHRÖDER, Preşedintele Federaţiei Germane pentru Bunăstarea Animalelor, cea mai mare organizaţie de protecţie a animalelor şi conservarea naturii din Europa, a subliniat importantă programului educaţional în dezvoltarea empatică a copiilor, în relaţionarea armonioasă dintre oameni şi animale.

În procesul de educaţie al fiecăruia dintre noi, începând cu primii ani de acasă, învăţăm de la părinţii şi educatorii noştri, că suntem fiinţele cele mai evoluate şi civilizate ale regnului animal. Învăţăm că, noi între noi oamenii, trebuie să ne respectăm nevoile, viaţă, se ne ajutăm şi să empatizam cu cei care sunt în suferinţă. Dar acest proces de educare este incomplet. Va fi întreg doar atunci când vom învaţă să ne raportăm la toate fiinţele, care au drepul nativ la respect şi demnitate, un drept ce nu trebuie acordat, pentru că el deja există, ci trebuie doar respectat!” a încheiat directorul EDUXANIMA, ANDRA ARSENE.

În continuarea evenimentului de lansare, au avut loc vizită la Şcoală nr. 5 Nicolae Iorga din Piteşti şi vizită Alteţei Sale Regale Prinţesă Maja de Hohenzollern şi a dnei Sylvie Bunz, reprezentant PETA, la Şcoală primară Lexford Castel, unde ne aşteptau zeci de de copii, directorii şcolilor, învăţători şi profesori, alături de organizatori şi directorul EDUXANIMA. Copiii au avut parte de prima întâlnire cu programul EDUXANIMA, la care au răspuns cu un entuziasm extraordinar, au primit primele broşuri PETA, “Să iubim animalele”, insigne tematice dar şi autografe pe fotografii oferite de Prinţesă. în cadrul vizitei, cu o insignă specială având mesajul “Iubesc toate animalele” a fost “decorat” şi dl Florin Tecău, Preşedintele Consiliului Judeţean Argeş!

Evenimentul a fost plin de mesaje frumoase ce îţi dau speranţa că în mod sigur viitorul nostru va fi cândva unul în comuniune perfectă cu natură şi că, aşa cum îşi încheia speechul prof. MIHAELA CRIŞAN, Inspector Şcolar Judeţean adjunct, „educaţia în al doilea deceniu al mileniului trei înseamnă să fim parte activă a mediului în care trăim, să respectăm dreptul la viaţă!”

 

Carmen ARSENE

Preşedinte

Federaţia Naţională pentru Protecţia Animalelor (FNPA)

 


APRECIAZĂ ARTICOLUL !
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More

Privacy & Cookies Policy