Deadline pentru construcţia Cathedral Plaza:
17.10.2013, ora 14.00, este termenul limită de prezentare a deciziei de desfiinţare a clădirii Cathedral Plaza
Bucureşti, 15 octombrie 2013 – Episcopii Catolici din Europa, reuniţi în Adunarea Plenară a Consiliului Conferinţelor Episcopale Europene (CCEE), desfășurată la Bratislava, într-un comunicat remis presei internaționale, în data de 07.10.2013, şi-au manifestat îngrijorarea faţă de neaplicarea de către Primarul general al Capitalei a deciziilor instanţelor de judecată din România, referitoare la demolarea edificiului construit ilegal lângă Catedrala romano-catolica Sf. Iosif din Bucureşti.
La rândul său, Consiliul Consultativ al Cultelor din România a depus în data de 24.09.2013 la Primăria Generală a Municipiului Bucureşti o declaraţie de susţinere, prin care îşi manifestă solidaritatea cu Arhiepiscopia Romano-Catolică Bucureşti (v. anexa).
În loc să treacă la acţiune, Primarul General este consiliat de aceeaşi casă de avocaţi care reprezintă şi interesele clădirii Cathedral Plaza, găsind tot felul de subterfugii pentru neaplicarea hotărârii judecătoreşti, fie prin avansarea unor sume fabuloase privind costurile desfiinţării construcţiei, fie prin invocarea unor riscuri iluzorii privind siguranţa catedralei în caz de desfiinţare a construcţiei ilegale, atitudine care aduce mai mult a ameninţare decât a îngrijorare.
Deşi nu îşi găseşte timp pentru a trece la demolarea Cathedral Plaza, totuşi Primarul General a avut timp să autorizeze demolarea unei case istorice, legată de viaţa şi personalitatea monseniorului Vladimir Ghika, declarat de curând fericit de către Biserica Catolică şi pentru care s-a constatat calitatea de deţinut politic de către Tribunalul Bucureşti.
Pe acest fond de criză morală și legală, executorul judecătoresc i-a pus in vedere Primarului General ca în data de 17 octombrie 2013, ora 14.00 să prezinte decizia de desfiinţare a clădirii declarată ilegală.
“Avem speranţa că nu vom fi obligaţi să solicităm încă o dată sprijinul forurilor internaţionale, mai ales al celor implicate în procesul de monitorizare a aplicării hotărârilor judecătoreşti în România, astfel încât să nu fie nevoie de proceduri dureroase, pentru ca dreptatea câştigată în mulţi ani de judecată să îşi găsească în sfârşit drumul către lumină”, a declarat IPS Ioan Robu.
Biroul de presă
Pr. Francisc Doboş
Purtător de cuvânt,
tel. 0755 065 069, [email protected]